Jilles dagbok

Publicerad 01 juli 2012

Jiloan Hamad delar av sig av sina personliga tankar.

25 maj
Dagen efter Sundsvalls matchen som slutade 1-1. Vi är inte alls nöjda med vår prestation. I en sådan match ska man bara plocka med sig tre poäng och sedan bara resa hem med glatt humör. Denna gång blev det tyvärr inte så, vad det beror på är svårt att säga. Erfarenhetsmässigt brukar det alltid gå bra i sista matchen inför ett uppehåll. Men vi hade en del spelare som var småskadade, men som ändå spelade. Matchen mot Elfsborg innan tog hårt på oss.
26 maj
Äntligen hemma igen, vi mellanlandade i Stockholm vilket gjorde att vissa av spelarna stannade kvar där. Vi gick på en elva dagars ledighet. Helen Johansson gjorde en intervju med oss innan ledigheten och frågade vad vi skulle hitta på. Intervjun finns på svenska-fans. Jag, Miiko och Pontus åkte iväg med U21 landslaget. Vi hade tre kvalmatcher som skulle spelas under perioden då de andra var lediga. Man var rätt sliten i kroppen och visst hade det varit skönt med lite ledighet. Men så fort man kommer till en landslagssamling så händer det något, man får energin tillbaka som man trodde inte fanns och känslan är underbar. Dessutom har vi ett underbart gäng så jag ser bara fram emot det, vila kan man göra sen!
14 Juni
Ukraina-Sverige 6-0
Sverige-Malta 4-0
Sverige-Finland 3-0
Det är resultaten som avslutade ett långt läger som fick en väldigt tuff start, Ukrainamatchen är något man bara vill släppa och inte tänka på. Vi lovade oss själva att ta med oss det som inte fungerade för att göra det bättre till nästa match.
Det är olika från tränare till tränare hur man väljer att gå vidare från en sådan förlust. Håkan Ericsson i U21-landslaget hanterade det på ett bra sätt. Vi satt och kollade på en dvd-analys från Ukraina matchen, man såg tydligt vad som var fel. Nu var det bara att ta tag i det för att göra de resterande matcherna minnesvärda.
Vi lyckades resa oss på ett väldigt imponerande sätt, slog både Malta och Finland, två lag som vi ska slå alla dagar i veckan, men fotbollen blir allt jämnare för varje år. Malta, som många tror är riktigt usla har ändå lyckats ta poäng mot en del bra lag i gruppen. Finland likaså, de har visat sig vara ganska svårslagna. Men det jag är stolt över är sättet som vi spelade på och sättet vi vann på. Vi gjorde det som ett lag, vi hade ett väldigt fint passningsspel som jag tror många uppskattade.
Jag har alltid haft en bra känsla vad gäller nuvarande U21-landslag, vi har många intressanta spelare som jag tror kommer lyckas väl med sina karriärer. Nu är vårt mål att ta oss till EM, en resa som är svår, det har många tidigare landslag fått skåda. Men jag tror absolut att vi har en stor stor chans. Det hade varit underbart att få dela fler minnen med dessa grabbar som det alltid är en ära att få spela tillsammans med..
15 Juni
Jag är hemma i Malmö igen, har fått fyra till fem dagars ledighet samtidigt som grabbarna i MFF är på Irland på ett läger. Rikard och Simon tyckte att det var viktigt att vi också fick lite ledighet. Det är alltid en svår situation detta med ledighet. Såklart vill man följa med till Irland men samtidigt är det också viktigt att bara släppa allt som har med fotbollen att göra ett par dagar för att sedan komma hem med ett sug och energin på topp. Det har alltid varit så, jag har haft turen att få vara med i de olika landslagen ända sedan jag var 15-16 år. Det är något jag är van vid.
Jag har packat mina väskor för att sedan ta bilen till Örebro där jag har min familj och mina vänner som jag inte träffat sedan januari. Att bara vara där och träffa alla är en stor glädje för mig.
20 juni
Nu var första passet sedan uppehållet för min del. Såg fram emot att träffa grabbarna igen. Ses man inte på bara några dagar så känns det tomt, det känns som att man inte träffats på länge. Det är något som vi brukar prata om i omklädningsrummet förutom allt skitsnack – det är att vi verkligen har det bra i denna förening. Vi har allt vi kan önska oss och lite till. Här finns allt för att kunna ta nästa steg i karriären, personer som gör allt för oss och tillgång till det mesta! Jag tror det är viktigt att man känner så som spelare, man ska känna att man trivs och har det bra.
Dagens träning bestod av en uppvärmning med Simon Hollyhead, sedan gick vi på olika teknikövningar i alla sorters varianter för att sedan spela 4vs4 på en liten yta.
En ganska kort komma-igång-träning blev det för mig & Miiko (Pontus anslöt senare). Vi deltog i alla teknikövningar men sedan när de andra spelade 4vs4 så tog Jörgen hand om oss. Vi drillades av Jörgen med snabba fötter och även massa olika teknikövningar. Ett perfekt komma igång pass där vi fick känna på bollen och där man även fick upp pulsen.
21 juni
Dagens träning påminde väldigt mycket om gårdagens träning. Mycket teknikövningar med syfte givetvis, det finns alltid en tanke bakom våra träningar. Idag handlade det mycket om vändningar; att kunna vända snabbt när du får en passning för att sedan kolla upp och leverera vidare bollen så snabbt som möjligt. Sedan spelade vi 6vs6 på en lite större yta än igår. Denna gång fick alla delta vilket var skönt. Jag älskar smålags spel, det är bland de roligaste man gör på träning. Vi har fått ledigt två dagar p.g.a. midsommarfirande.
24 juni
Min midsommar har varit perfekt tillsammans med en massa vänner i Malmö med bra käk. Maten har varierat från kurdisk mat till svensk husmans kost, ingen sill dock.
Idag var dagen innan match, träningarna då är väldigt korta. Simon ställer ut en liten hinderbana med små hopp, lite sick-sack-löpningar och även en stege där vi kör snabba fötter. Efter själva uppvärmningen går vi på kvadrater. ungefär sex spelare runtomkring kvadraten och två spelare i mitten som jagar. Det är faktiskt något av de roligare övningar man kan ha, alla spelare älskar kvadraten. Den ger väldigt mycket också, snabba fötter och bolltouch.
Sedan har vi ett spel där vi delar laget i två. Keep-ball-övning där vi spelar på en ganska stor yta, som går ut på att hålla bollen inom laget helt enkelt då det inte finns några mål. Det handlar om bollinnehav och att hitta de tomma ytorna. Spela några korta passningar på en ganska liten yta, sedan hitta en längre pass för att komma bort från det trånga utrymmet. Vi lirar i 4×4 minuter ungefär, vilket är perfekt. Man hinner få upp pulsen men inte mer än så.
25 juni
Träningsmatchen mot Kalmar slutade 1-1. Direkt efteråt kändes det som att vi hade bra kontroll på matchens första 30 minuter då vi hela tiden skapade chanser och hade ett stort bollinnehav. Vi tappade lite intensitet i slutet på första halvlek och börjae slarva lite grann. Andra halvlek var lite mer öppen, vi fick väl inte igång det fina passningsspelet från första halvlek sedan gjorde vi också många byten.
Nu kommer allt fokus handla om AIK-matchen, alla träningar inför matchen är viktiga för att komma ut starka på måndag…
 
 
Texten är ett utdrag från senaste Avspark som du kan läsa här.