Jefflar vilken kul roll!

Publicerad 29 april 2011

Jeffrey Aubynn har starka åsikter om bristen på kreativt tänkande i svensk fotboll – med särskilt fokus på sin egen nya position som central mittfältare. Och han använder gärna aktuella motståndarlaget IFK Göteborg som varnande exempel… 

Läs Tobias Christofferssons intervju med Jeffrey Aubynn.

Nya platsen på mittfältet gör att han känner sig fräschare
Först och främst: Jeffrey Aubynn trivs utmärkt med sin nya roll på plan, som central mittfältare. Med hårdnande konkurrens på kanterna prövade Roland Nilsson honom i rollen i några matcher guldåret 2010, bland annat i sista matchen mot Mjällby. 

– Det gick OK ifjol tycker jag, jag kände att det var en roll jag kunde trivas i och klara av. Man får ha mycket boll och vara med och bygga upp spelet, på kanten är man mer beroende av sina medspelare, säger Jeffrey Aubynn. 
– Sedan är tempot på mitten mer malande, och det passar mig nog bättre numera. På kanten är tempot intensivare, frenesin så mycket större; man måste ha rycket, man måste kunna göra sin gubbe. I synnerhet med det spel MFF spelar nu. Jag känner mig något fräschare efter match nu!

Övertygande säsong
Med en hel försäsong som innermittfältare i benen har Jeff – i skadade Ivo Pekalskis frånvaro – övertygat i de första allsvenska matcherna, alla tillsammans med Wilton Figueiredo.
– Det har gått helt ok, bättre och bättre. Sedan är det också ofta enkelt att spela bra i ett bra lag. 
– Men det är riktigt stimulerande att lära sig en ny position, och ha något att utveckla. Kantspelet satt liksom i ryggmärgen efter så många år.

Mycket att lära
Att Jeffrey Aubynn hade blicken för spelet och passningsfoten för att fungera som innermittfältare tvivlade nog ingen på – men hur var det med försvarsspelet? Jeff har alltid varit en renodlat offensiv spelare i en offensiv roll; på mitten krävs ett defensivt ansvar. 

– Jag har mycket kvar att lära, framför allt i positionsspelet, och i konsten att täcka ytor, särskilt när motståndarna gör löpningar i djupled, hur man ska stå, hur man ska pressa. Det är en massa små detaljer, säger Jeff.
– Men det gäller också att ha sunt förnuft. I fotbollen finns sällan rätt och fel, det finns flera sätt att göra saker och lösa problemen på.

Wilton stor hjälp
Det har om någon mittfältskollegan Wilton Figueiredo visat. Ifjol gjorde Wilton samma ”resa” när Roland Nilsson flyttade ner honom från anfallet. Förutom att inte alls vara oäven i det rena närkampsspelet, så visade Wilton att  spelskicklighet och teknik kan vara minst lika bra redskap som motlägg och rensningar för att lösa defensiva uppgifter. Jeffrey Aubynn gör på precis samma sätt.

– Wilton har var varit till stor hjälp för mig; vi har en riktigt bra dialog på plan. Vi hjälper varandra hela tiden under matchen, går jag upp faller han tillbaka och tvärtom, vi växeldrar kan man säga.

Våga utmana centralt!
Och det är här vi kommer in på de starka åsikterna. Jeffrey Aubynn anser att försiktighetsprincipen ännu tillåts härska alltför oinskränkt i svensk fotboll, och att kreativa spelare ges för litet utrymme. Inte minst på mittmittfältet.

– Om jag får ge en känga till Allsvenskan, så är det inte många spelare som vågar utmana centralt. För man får inte tappa boll centralt, det är den största dödssynden i svensk fotboll! Får inte, får inte… varför inte prata om vad man får och kan stället? Man måste givetvis vara klok, men man måste få våga. 

Det får Jeffrey Aubynn och hans lagkamrater i MFF, och det är enligt honom en av de viktigaste orsakerna till lagets framgångar.

Rolle ger oss frihet
– Många svenska tränare hade fått hjärtstillestånd bara av tanken på ett centralt mittfält med Jeffrey Aubynn och Wilton Figueiredo! Men Rolle ger oss friheten att vara kreativa, och det är så vi vill spela. 

Därför var det väldigt roligt att vi vann 2010. Vi visade att det går.
”IFK Göteborg väljer väldigt, väldigt ofta den enkla vägen.” Sålunda uttalade sig Jeffrey Aubynn häromveckan i en tv-studio, på samma ämne: våga satsa på kreativa spelare. Han står fast vid sin åsikt.

Var med och led utvecklingen
– Det handlar inte om att jag vill gå åt Göteborg, utan hur man fortfarande till stor del ser på fotboll i landet Sverige, även om det har blivit mycket bättre. Göteborg är en storklubb, med starka traditioner att vinna och stark supporterkultur. De ska vara med och leda utvecklingen, och det gör de inte år 2011. 
Jeff har många tankar och stark övertygelse om hur svensk fotbollen ska utvecklas. 

Blivande tränare
Inom en inte allt för avlägsen framtid kan han börja föra ut dem – som tränare. Han gick första steget i Fotbollförbundets utbildning i höstas och är mycket sugen på att fortsätta.

I vilket sammanhang ser du dig själv som tränare?
– Vet inte. Det viktiga är att gruppen har en vilja att lyckas och en ambitionsnivå som stämmer överens med min egen.

Text: Tobias Christoffersson

Intervjun är publicerad i senaste numret av Avspark. Här finns massor av intressant läsning.
Klicka här för att ladda ner Avspark (pdf 11MB)