”Jag skall ge allt jag har”

Publicerad 28 juli 2008

I en intervju med hemsidan berättar MFF:s senaste nyförvärv Rick Kruys bland annat om varför han valde MFF efter att spelat och levt hela sitt liv i Utrecht, samt vilka förhoppningar han har på framtiden.
– Klubben visar mig ett stort förtroende. Jag ska göra mitt allra bästa och ge supportrarna allt jag har.

I en intervju med hemsidan berättar MFF:s senaste nyförvärv Rick Kruys bland annat om varför han valde MFF efter att spelat och levt hela sitt liv i Utrecht, samt vilka förhoppningar han har på framtiden.
– Klubben visar mig ett stort förtroende. Jag ska göra mitt allra bästa och ge supportrarna allt jag har.

Söndag eftermiddag, hotell Hilton i Malmö. Nere i foajén möter Rick Kruys upp för en intervju med hemsidan. I fredags skrev han i Holland under ett kontrakt för MFF på fyra och ett halvt år; alldeles nyss har också klubbarna kommit överens. Därmed har Malmö FF genom en med svenska mått mätt ovanlig transfer fått en ny spelare nummer 10. Och Rick Kruys har tagit ett överraskande steg i sin fotbollskarriär.
– För ungefär en vecka sedan fick jag höra talas om att Malmö var intresserade av mig, och att de undrade om jag vill komma på besök, för att prata lite med spelare, tränare och ledare i klubben och ta en titt på stan. Jag kände förstås till Malmö sedan tidigare, det gör alla i Holland, eftersom Malmö har spelat mycket i Europa, berättar Rick Kruys.

Att en mycket talangfull 23-årig holländsk spelare med ett femtiotal ungdomslandskamper och drygt hundra matcher i holländska ligan på meritlistan efter moget övervägande ser Allsvenskan som ett förnuftigt career move är en unik händelse. Lägg därtill att Rick Kruys föddes in i FC Utrecht, -hans far Gert spelade spelade hela sin karriär i klubben och på samma position som Rick, offensiv central mittfältare – och redan varit en av klubbens mest ”betydelsbärande” spelare under många år, en ikon för de supportrar som sägs vara Hollands mest fanatiska.
– Ett nytt land och en ny stad – det är ett stort steg för mig. Men jag tror att om man bor hela sitt liv i Utrecht är det kanske inte så bra för ens utveckling, varken som spelare eller människa. Jag ser fram emot att lära känna Malmö, få en ny klubb och nya lagkamrater. I can’t wait to start here.

Det fanns alternativ, några andra holländska klubbar och några från andra länder var också intresserade, men det blev MFF.
– Mitt första intryck här var bra, så jag behövde inte bry mig om de andra. Malmö är, normalt sett, ett topplag i Sverige som har spelat många europacupmatcher, snart får en ny arena och håller på att bygga upp ett lag – det vill jag gärna bli en del av. För mig är det viktigt att få en bra känsla, och det fick jag här. Jag blev väl omhändertagen när jag kom och kände förtroende från klubbledningen och tränarna. Jag är den typen av spelare som är som bäst när jag känner förtroendet.

Här någonstans finns också förklaringen till varför Rick Kruys valt att lämna den klubb han växt upp i och slagit igenom i, och där han i egenskap av talangfull egen produkt i rakt nedstigande led varit älskad och omhuldad i princip hela livet. Han har inte känt det där riktiga förtroendet. Han har spelat cirka 25 matcher (av 34) varje säsong, men har matchats oregelbundet och dessutom fått se spelare utifrån värvas till hans position. Ironiskt nog började problemen just när han upplevde sin höjdpunkt i karriären hittills: U20-VM i Holland 2005. Då var han en av de tongivande spelarna i det holländska laget och gjorde bland annat det mål som utsågs till turneringens vackraste. När han kom tillbaka hade laget redan börjat förberedelserna för säsongen, Rick halkade efter och fick mindre speltid.

– Det kändes konstigt; jag gjorde ett bra VM, kom tillbaka och fick inte spela lika mycket längre. Sedan dess har jag spelat ett par matcher, blivit petad, kommit in ett par matcher, och så ut igen… det är frustrerande. Och när klubben köper spelare utifrån och låter dem gå före för att de kostat mycket pengar istället för att satsa på mig som ung och begåvad – då är min känsla inte på topp längre, säger Rick Kruys och låter för en stund lite bitter.
Men tillägger:
– Jag vill samtidigt säga att jag har haft en mycket bra tid i Utrecht.
Ickedestomindre, efter tre säsonger med det beskrivna mönstret kände Rick att det fick räcka.
– Jag sa att jag tror det är bättre för mig att gå till en annan klubb, och jag bad själv om att få lämna Utrecht. Klubben samarbetade, eftersom jag spelat många matcher för dem och min far också, det uppskattar jag.

Att vara den unga talangen som alltid funnits i klubben, men som kanske dröjer med att ta det där sista steget till att bli en kontinuerlig toppspelare, så som alla sett fram emot så länge och väntat på. Särskilt älskad, men också med särskilda förväntningar knutna till sig. Att känna ett år och ett till och ett till förflyta, speltiden minska, utvecklingen stanna av. Att efter hand kanske också bli tagen lite för given. Och samtidigt fortsätta vara nån slags levande symbol för klubben. Rick Kruys formulerar det inte så, men det är bilden man får när han berättar.
– Förväntningarna har varit jobbiga ibland. Men också det att jag har känt alla i och kring klubben väldigt länge. Eftersom jag är så förknippad med Utrecht var det ofta mig folk kom fram till ute på stan efter en match och pratade med och frågade om varför det gick si eller så.
Kände du att din utveckling stannat upp?
– Det var precis vad som hände, och det är därför jag behöver ta ett nytt steg, vidare. Samma klubb med samma folk, samma allt under lång tid… Jag tycker om Utrecht, men jag vill också bli bättre. Ibland måste man ta beslut som är svåra, men nödvändiga.
Kommer du att återvända till klubben?
– Det kommer jag säkert att göra någon gång i framtiden, i någon funktion, det tror jag.

Utrecht sägs ha Hollands mest fanatiska supportrar. Varför?
– Utrecht är den enda större staden [293 000 inv] i sin region, så alla där är FC Utrecht-fans. Det är en stad med många hårt arbetande människor, mycket arbetarklass, som gillar att stöda laget intensivt och till exempel resa med på bortamatcher i cupen. Som ung var jag själv en av fansen.
Förutom tredjeplatsen i ligan 1981 är det i cupen Utrecht skördat sina framgångar: tre mästartitlar 1982, 2003 och 2004. Rivaliteten till Ajax är stark, varför det?
– Det är nära mellan Utrecht och Amsterdam, bara tre mil. Och där Ajax är den stora, fina klubben är Utrecht mer arbetarklass, mer underdog. Vi har alltid varit rivaler och det har blivit några heta sammandrabbningar genom åren. Till exempel cupfinalen 2002, då vi ledde med 2-1 in i 90:e minuten och Ajax kvitterade på ett tydligt offsidemål, sedan avgjorde Zlatan i förlängningen. Det ger oss känslan av att bli orättvist behandlade för att Ajax är Ajax.

Då känns det förstås trevligt att berätta att den holländska storklubben i alla fall ”brukar” få stryk på Malmö Stadion, 1-0 efter straffmål av Torbjörn Persson blev det i Cupvinnarcupen 1987 (att de himmelsblå mästarna blev utspelade och förlorade med 1-3 i Amsterdam fyra dagar senare kan lämnas därhän). Under senare år är emellertid den genomsnittlige MFF:aren nog positivt inställd till Ajax, efter att Zlatan Ibrahimovic och Markus Rosenberg gått dit.
– Jag har mött båda, och särskilt Zlatan är en fantastisk spelare. Jag mötte också Afonso Alves när han spelade i Heerenveen, en bra spelare med fina frisparkar, säger Rick Kruys.
Som med Utrecht även spelade båda matcherna mot Hammarby i Intertotocupen förra sommaren, och åkte ut med minsta möjliga marginal: 1-1 hemma och 0-0 borta.
– Vi var två veckor in i träningen och Hammarby var mitt i säsongen. Jag tror att vi hade vunnit matcherna om vi varit i normal form.

Vilket är ditt intryck av svensk fotboll och hur tror du den kommer att passa dig?
– Man spelar mer fysiskt, som till exempel Kalmar. Jag ska försöka spela mitt spel, med korta bollar och enkelt spel som ger mig tid med bollen. Jag ska anpassa mig till den svenska spelstilen och hoppas att min egen spelstil kan bidra till att göra laget bättre. Men jag tror det kan ta lite tid att vänja sig.

Rick Kruys flaggar flera gånger under samtalet för att det kan dröja ett slag innan han är i riktigt bra form.
– Det viktigaste för mig är att få spela och spela regelbundet, men allra först att komma i form ordentligt. För det har varit sommaruppehåll i Holland, och jag har inte haft så mycket bra träning – Utrecht satte igång sin träning först den 19 juli . Jag ska göra allt som krävs för att komma i bra form så fort som möjligt, säger Rick, och tillägger:
– Men jag har tränat mitt skott under semestern, för att förbättra det.
Det låter ju bra, särskilt för den som sökt Rick Kruys på YouTube och fått se kavalkaden av mål på frispark och distansskott – det är nämligen en rätt respektingivande bössa han ligger inne med redan.
– Ja, jag har gjort ett par snygga mål, och det hoppas jag få göra i Malmö också.

Vilka är dina övriga starka sidor som fotbollsspelare?
– Passningsspelet, och speluppfattningen.
Har du alltid spelat offensiv central mittfältare?
– Nästan alltid. Jag har alltid spelat i nr 10-rollen när den funnits i laget. Annars har jag haft defensiva uppgifter också, och ibland har jag spelat till vänster.
Din företrädare som nummer 10 var före detta Ajax-stjärnan Jari Litmanen…
– Det är en stor ära att få spela i samma tröja som honom. Han är en av de största spelare som spelat i Holland.
Har du något särskilt intresse bredvid fotbollen?
– Nä, jag gillar att träna extra… träna mitt skott. Här i Malmö vill jag lära känna stan, och ta lite svensklektioner – jag vill lära mig språket. Men först och främst vill jag verkligen göra allt för att komma i form så snabbt som möjligt och visa alla i Malmö vad jag kan.

Rick Kruys är en vänlig kille att prata med, ler mycket, har en stillsam röst och ger ett ödmjukt intryck. Men det råder samtidigt inget tvivel om att det finns en näve knuten i byxfickan, att hans revanschbegär är starkt och hungern efter nya möjligheter att fortsätta utvecklas och prestera är stor. Vilket onekligen känns som en mycket lovande kombination. Efter dryga tjugo minuters samtal signalerar Hasse Borg och Kruys agent att andra punkter på dagordningen väntar.

Kontraktet med MFF är på hela 4, 5 år – det är ganska exakt lika lång tid som du varit A-spelare i Utrecht.
– Det känns bra, tycker jag. Ett så långt kontrakt innebär också att klubben ger mig ett stort förtroende. Och jag räknar med att det kommer att ta lite tid för mig att vänja mig vid spelet, lära känna mina lagkamrater, och komma i toppform själv. Därefter får vi se hur det går.
Var ser du dig själv ett år fram i tiden?
– Det vet jag inte. Inom fotbollen kan man inte göra planer på längre sikt, man vet aldrig vad som kan hända. Om någon för ett par veckor sen sagt att jag skulle skriva på ett kontrakt för en svensk klubb hade jag nog inte trott dem… Men – jag hoppas vi kan föra laget uppåt och göra något bra tillsammans. Kanske europafotboll… Jag vill göra mitt allra bästa, och ge supportrarna allt jag har.