Intervju med Simon Hollyhead – Del1

Publicerad 05 juli 2012

När Malmö FF tidigare i sommar var på träningsläger på Irland passade jag på att sätta mig ner och ställa några snabba frågor till lagets assisterande tränare Simon Hollyhead. Det som bara skulle vara en snabb intervju innan matchen mellan Tyskland och Danmark skulle dra igång blev snabbt ett långt och intressant samtal. Intervjun kommer av denna anledningen att publiceras i två delar.

Vem är Simon Hollyhead?
Jag började jobba för Malmö FF den 1 augusti 2010 och har njutit av varenda sekund sen dess. Både av erfarenheten med att jobba med spelarna men även med ledarstaben. Uppenbarligen har det även varit ett tränarbyte och jag har haft äran att jobba under Roland Nilsson och jag anser mig själv vara lyckligt lottad att få ha träffat Rikard Norling. Inte bara inom jobbet utan även privat.  Jag tror att du får en bättre arbetsrelation om du förstår personen som du arbetar med och man kan dela med sig av idéer till varandra.

Men om vi backar bandet lite, hur kom det sig att du hamnade i Malmö?
– Jag jobbade lite med engelska fotbollsförbundet (FA) när Paul Balsom, som är en vän till mig från England och som numera jobbar för SvFF, hörde av sig och sa att Roland Nilsson letade efter en ersättare till John Phillips som hade lämnat MFF för att arbeta i Dubai.

Åkte du över till Malmö innan du tog ditt beslut?
– Jag åkte över till Malmö i tre dagar. Första dagen tittade jag på träningen på förmiddagen och åt sedan middag med Roland Nilsson på kvällen. Dag två så tittade på matchen mot GAIS på kvällen och innan jag åkte hem följande dag så pratade jag lite med ledarstaben för att få en bild av hela upplägget.
Känslan jag fick under de tre dagarna var en riktigt bra känsla. Det verkade som att de gillade mig lika mycket som jag gillade dem. Så jag fick en bra bild om vad MFF verkligen handlade om, och framförallt så fick jag en bra bild av folket som jag skulle arbeta tillsammans med.
När jag flugit hem hade jag två-tre dagar på telefon med den dåvarande VD:n Pelle Svensson innan jag åter flög tillbaka till Malmö där jag åkte med laget till bortamatchen mot Örebro. Jag kände att sju timmar på en buss skulle vara ett perfekt tillfälle att lära känna laget och på så sätt få veta vad de förväntade sig av mig.

Under denna korta tid, vad fick du för bild av Malmö FF?
– Det viktigaste för mig var att kunna se hur jag skulle passa in i ledarstaben och vilken roll jag skulle få samt att få veta vad Roland Nilsson krävde av mig. Den första spelaren som jag fick möjlighet att sätta mig ner och prata med var Markus Halsti som för mig representerar den kvalité, personlighet och inställning som många av dessa spelare har. De säger att det första intrycket är det viktigaste, och intrycket jag fick av Malmö FF var en professionell ledarstab som var väldigt sammansvetsad och som endast ville en sak: att alltid försöka få spelarna att bli bättre. Även om det har blivit en förändring i ledarstaben har målsättningen sett stått fast.

Vad var dina första tankar när du fick reda på att Roland skulle lämna?
– När man får höra att personen som tog dig till klubben ska lämna så är det bara naturligt att man så snabbt som möjligt vill veta vem den nya tränaren ska vara och vad hans planer är. Jag minns att jag skulle hem till England på semester när Rikard Norling kom till klubben så jag kom tillbaka till Malmö några dagar tidigare för att kunna prata med honom. Magkänslan jag fick direkt av Rikard var att jag var exalterad över hans förhoppningar på mig och hans planer för laget.

Vad tycker du är de största skillnaderna mellan Rikard och Roland?
– Låt mig börja med att säga att de båda är väldigt bra människor. Lätta att kommunicera med och väldigt aktiva tränare och noga med sin planering inför träning och match.
Vi spelar 30 allsvenska matcher om året och några i cupen men det är jobbet innan och efter match som folket inte ser och därför inte kan uppskatta.
Själva träningarna är det jobbigaste för en tränare. En spelare vill alltid spela matcher, det är därför de håller på med sporten. Men en spelare vill kanske inte alltid träna på det sättet som du som tränare vill att de ska träna. Det är också på träningarna som du vinner och förlorar respekt för spelare. Men det är också där du vinner respekten om de visar engagemang för att alltid bli bättre.
Men som sagt, jag har haft turen att arbeta med två personer som båda håller spelarnas fysiska form högt och moderna i sitt tänk att tänka fotboll.
Så i min position vid sidan om så vill jag säga att det inte varit någon större skillnad mellan dem, och då är jag fullkomligt ärlig.

Du har haft ett litet finger med i spelet gällande vår träningsmatch mot West Bromwich Albion den 19 juli, berätta hur det gick till.
– Malmö FF har fortfarande bra kontakter med Roy Hodgson så Per Ågren ringde mig och frågade om jag ville åka över till West Bromwich för att se hur de arbetade. För mig som engelsman så var det stort.
När man själv stod och tvekade lite angående att lämna England för att jobba med fotboll i ett annat land så tänkte man på Hodgson och hans framgångar ute i Europa.
En kväll när vi satt ner för middag så gjorde jag det som antagligen alla hade gjort i samma situation: jag frågade om Roy varit i Malmö någonting de senaste åren och han berättade att sist han var i Malmö var under tiden han tränade FC Köpenhamn i början av 2000-talet.
Det var då pratet om en träningsmatch kom upp. Vi bestämde inget men Roy Hodgson ville komma till Malmö och han berättade att han fortfarande hade känslor för klubben och att han hört om den nya Stadion och ”Roys hörna”.
Per Ågren fortsatte att ha kontakt med West Bromwich Albion och allting blev klart precis innan Hodgson blev klar som Englands förbundskapten.

Vad finns det för vinster för en klubb som Malmö FF med träningsläger likt detta på Irland och träningsmatcher mot lag som West Bromwich?
– Man lär nya saker här i livet genom erfarenheter och framförallt genom olika och nya erfarenheter. Så genom dessa typer av matcher får spelarna erfara nya länder, nya spelsätt och nya typer av motstånd. Med just detta läger så ville vi komma iväg några dagar till en ny miljö, en ny träningsplan, ett nytt hotell och samtidigt få gruppen mer sammansvetsad. Visst, det lättaste hade varit att stanna i Malmö men då hade vi inte fått denna nya erfarenhet.

 

/Martin Östling

I del två så berättar Simon om sitt besök hos AC Milan och hur han och Rikard Norling gjorde allt för att kartlägga Rangers innan matchen på Ibrox.

 

Vill ni köpa biljetter till matchen mot West Bromwich den 19 juli så kan ni göra det här.