Intervju med Jari Litmanen

Publicerad 16 juli 2005

Imorgon träffar Jari Litmanen sin nya hemmapublik i samband med matchen mellan Malmö FF och HBK men redan idag träffade Jari Litmanen den svenska pressen för första gången sedan han blivit MFF:are. Ryktet om att han var svårintervjuad och kort i sina svar visade sig vara fel. Han tog sig tid och svarade artigt på frågorna. Efter en halvtimme med journalisterna väntade minst lika lång tid med fotograferna utanför Kulan. Hemsidan var naturligtvis på plats och här följer en sammanfattning av presskonferensen som hölls på engelska även om Jari talar hygglig svenska.

”Perkele!” skrek Hasse Borg efter en timmes intervjuande och fotograferande.
”Jävla finne!” svarade Jari Litmanen glatt. Då var allt äntligen klart och de två kunde bege sig till det hotell där Jari skall tillbringa sin första tid i Malmö.

Men vi börjar från början. Redan en kvart innan den utsatta tiden för pressträffen började de nyfikna journalisterna och fotograferna dyka upp. Fem minuter innan deadline glider Hasse Borgs Mercedes med huvudpersonen in på parkeringen vid Kulan. Då råder det febril verksamhet men mest beroende på att en parkeringsvakt stannat till och de flesta närvarande saknade P-skiva eller giltigt tillstånd.

När alla kommit på plats började Hasse Borg med att hälsa alla välkomna och sa att Malmö FF är både glada och stolta att kunna presentera Jari Litmanen som nyförvärv .

Hasse Borg
”Det är en spelare med stor erfarenhet och rutin och det hoppas vi kunna ha nytta av. Kontraktet är på sex månade plus ett år och det är båda parters intension att det skall bli ett och ett halvt år. Hela dealen har gått ovanligt snabbt och enkelt. När vi spelade mot Elfsborg borta ringde Pertti Alaja, som jag spelat ihop med i Malmö och som nu jobbar för finska fotbollsförbundet, och sa att Jari Litmanen var intresserad. Vi tog första kontakten efter midsommar och efter ett besök av mig och Bengt Madsen i Helsingfors så var det klart i princip. Välkommen hit”

Jari Litmanen
”Jo jag talar svenska men min engelska är mycket bättre så jag kommer nog att hålla mig till engelska de första veckorna innan jag kanske går över till Skåne” sa Jari på bra svenska och pratade sedan engelska resten av intervjun.

Varför valde du Sverige och Malmö FF?
”Det finns många anledningar faktiskt. När jag var lite yngre och han fortfarande spelade (pekandes på Hasse Borg) var jag här och provtränade. Jag tror det var 1988 och efter det har jag följt Malmö FF lite extra eftersom jag blev imponerad av det jag såg. Roy Hodgson var tränare och det fanns många duktiga spelare här så den veckan var väldigt lärorik. Jag lärde mig att jag var tvungen att jobba ännu hårdare om jag ville bli proffs ute i Europa vilket var mitt mål hela tiden.

Jag spelade i finska ligan och det var ett stor skillnad mellan svensk och finsk fotboll på den tiden. Malmö FF spelade mot Inter och jag hade bara sett Inter på TV i Finland då. Efter detta har Malmö FF alltid varit en av toppklubbarna i Skandinavien för mig. Under den tid jag nu har varit ute i Europa och skaffat mig väldigt mycket erfarenhet så har jag hela tiden haft i mitt huvud att jag någon gång, om det fanns en möjlighet, få komma svensk fotboll lite närmare. Eftersom det fortfarande är ett stort glapp mellan svensk och finsk fotboll och Malmö FF är ett lag med ambitionen att bli ännu bättre och etablera sig i toppen av Allsvenskan och genom att spela även ute i Europa.

Det känns bättre att vara i en klubb som är med om att vinna något än till exempel Hansa Rostock där man spelade för att inte åka ur. Det är en större och roligare utmaning. Det är ju en extra bonus med kvalet till Champions League där jag har en hel del erfarenhet från. Låt oss först se den här perioden och sedan blicka vidare. Så för mig fanns det många orsaker till att jag valde Malmö FF”

Du var alltså här och provspelade redan 1988
”Ja jag tror det var 1988. Mitt mål var egentligen inte att bli proffs då för jag skulle först gå färdigt skolan och sedan göra militärtjänst. Men det var ett nyttigt besök som sagt som gav mig många positiva bilder för framtiden. Dessutom gjorde jag nog lite intryck för Roy Hodgson ville senare ha mig när han tränade ett annat lag”

Vad vet du om Malmö FF idag?
”Jag har inte sett så mycket hela matcher men utdrag av en del matcher. Jag känner till en del av spelarna och jag har spelat mot några. Det är många Andersson. Jag spelade ihop med Zlatan i Ajax och vi pratade om Malmö FF ibland. Man är svenska mästare och Allsvenskan är en bra serie så man är ett av Skandinaviens bästa lag. Man spelar traditionell 4-4-2 och spelarna är välorganiserade. Jag ser fram emot att se matchen imorgon.”

Vad vet du om Malmö FF:s fans?
”Jag har hört att de är mycket bra. Jag har sett en match på TV och de hördes bra.”

När är du spelklar?
”Jag har haft lite semester men jag hoppas komma igång så fort som möjligt. Jag måste få komma igång och jag vill vara hundraprocentig innan jag spelar. Jag spelar inte imorgon och på torsdag men målsättningen är att vara tillgänglig den 27:e. Tillståndsmässigt är jag spelklar redan idag. Jag träffade Tom Prahl och spelarna idag och jag skall specialträna med Richard Dahan för att komma ifatt de övriga”

Vilken är din favoritposition?
”Jag kan spela forward och offensiv mittfältare. Det är de positioner jag alltid har spelat. Det beror på spelsystem och lag naturligtvis. Jag känner att jag kan ge tränare ytterligare ett alternativ i hur han kan formera laget. Jag har ju trots allt en del mer erfarenhet än många av de andra spelarna och jag spelar kanske lite annorlunda. Naturligtvis vinner man inte matcher själv utan laget måste fungera så jag måste hitta den roll för mig som är bäst för laget”

Svenska lag håller inte så bra klass internationellt. Varför tror du det är så?
”Den frågan kan jag nog svara bättre på om ett par månader. Jag har naturligtvis min åsikt om det men jag vill inte säga något bara för att jag skall. En av anledningarna till att jag kom hit var just för att lära känna svensk fotboll lite bättre. Det finns mycket bra i svensk fotboll. Titta bara på landslaget och jag tror att vilken spelare du än tar från Allsvenskan och sätter i svenska landslaget så kommer han att göra hyggligt ifrån sig. Men det är klart att de flesta av de bästa svenska spelarna spelar ju utomlands. Så är det i Skandinavien. Jag får samma fråga i Finland. Det är vårt problem här i norr. De bästa spelarna försvinner utomlands. Då skall man veta att det är mycket som är bättre i Sverige är Finland. Men jag spelade med Barcelona mot AIK för några år sedan så det är inte omöjligt för svenska klubbar att göra sig gällande.”

Vad är så speciellt med att spela i de Europeiska cuperna?
”Det är en speciell atmosfär. När du spelar nationellt spelar du varje vecka och mot samma lag. Nu möter man andra lag från andra länder och man ser fram emot matcherna som bara kommer en per månad. Det blir en speciell känsla. Man ser dem på TV och helt plötsligt skall man möta dem.”

Vilken är den bästa klubb du spelat i?
”På sitt sett är alla klubbar jag spelat i speciella men det är klart att men mina första år i Ajax var nog bäst. Vi vann allt man kunde vinna på klubbnivå. Det var en rolig period. Men överallt där jag varit har jag spelat i stora klubbar och i stora mästerskap så jag har fått bra minnen och erfarenhet i alla klubbar.”

Hur var det att spela med Zlatan?
” Jag gillade att spela med Zlatan. Men vi var ett ungt lag, förutom mig och någon till då, och unga spelare är ojämna i sitt spel. Ena matchen är de fantastiska och nästa betydligt sämre. Men jag har sett Zlatan göra saker på träning som jag inte sett någon annan göra .”

Vem är den bäste spelare du spelat med?
”Hur lång tid har ni? Jag har spelat med många bra spelare men jag måste nämna Dennis Bergkamp under min första period i Ajax. Naturligtvis måsta jag även nämna Rivaldo och Figo i Barcelona.”

I vilken form är din kropp. Har du mycket skador eller annat?
”För min ålder är min kropp i bra skick. Jag har aldrig varit allvarligt skadad eller behövt operera mig. De jag spelade med i Finland är idag antingen pensionerade eller tränare. Även små skador är allvarliga för en fotbollsspelare eftersom man inte kan spela vilket är det man vill. Jag har sett många spelare bli allvarligt skadade eller få avsluta sin karriär och det är alltid lika tråkigt.”

Skall du bli tränare efter din karriär?
”Jag tänker inte på det just nu utan fokuserar på att spela. Jag känner att jag har mer kvar att ge, om det sedan blir ett, två eller tre det får vi se. Många trodde, när jag återvände till Finland att jag skulle avsluta min karriär då för att sedan bli tränare men jag sa till dem att jag har fortfarande mycket kvar att ge. Jag vill fortsätta spela i finska landslaget och jag tror jag har en bra möjlighet till det om jag spelar i Malmö FF. Vi väntar fortfarande på att kvalificera oss till vårt första internationella mästerskap. Man har också spekulerat i om att jag skall bli den nya förbundskaptenen men just nu fokusera jag bara på den här säsongen och Malmö FF”

Känner du fortfarande samma glädje och gnista att spela fotboll?
”Ja det är därför jag gör detta. Jag började spela fotboll samtidigt som jag började gå och jag har alltid älskat fotboll. Jag har aldrig sett det som ett måste eller ett jobb utan som en rolig hobby. Så länge jag tycker det är roligt och kroppen håller så kommer jag att fortsätta.”

Fanns det andra klubbalternativ än Malmö FF?
”Ja det fanns andra klubbar men jag kände att tiden var mogen för svensk fotboll och Malmö FF. Jag vet att Malmö hade en del bekymmer och spelade i division ett men man har kommit tillbaka och har höga ambitioner för framtiden och en bra organisation så valet var ganska enkelt. Dessutom har jag aldrig vunnit en svensk titel.”

/Inspelat, översatt och nerskivet av Patrik Jandelin