”Ingen gör det vackrare än MFF-familjen”

Publicerad 26 mars 2014

Delar av flagghavet i den allsvenska premiären 2013.

 

På söndag spelar Malmö FF allsvensk premiär mot Falkenbergs FF och biljetterna säljs i ett rasande tempo. Precis som tidigare år är det allmän flaggdag i premiären och supportern Per Kindgren har skrivit en text i matchprogrammet Avspark om denna tradition.

Sedan säsongen 2002 har det varit tradition med Malmöitiskt flagghav i premiären.
Traditionen har utvecklats genom åren – att gå på himmapremiär med flagga i hand har blivit en självklarhet för stadions besökare.
I premiären mot AIK 2001 vräkte vi ut över ett ton konfetti på den norra läktaren. Trots den enorma mängden och allt arbete bakom så blev effekten inte så maffig som vi hade hoppats på.
Inför premiären 2002 mot Djurgården hade vi tänkt annorlunda, planerat långt i förväg och beställt in flera hundra ljusblå och vita flaggor från Italien. Resultat blev inte heller helt lyckat då flaggorna var för små i storlek och vi hade köpt in för få.
Inför premiären 2003 mot Örebro tog vi saken i egna händer bokstavligt talat. Nästan tusen classicflaggor tillverkades för hand i en källarlokal på Kirseberg. Vi fokuserade på att täcka den västra delen på norra läktaren och med ett par megasizeflaggor uppe på sittplats så blev flaggarrangemanget väldigt lyckat. Det var också sista gången vi använde plastflaggor.
2004 kom det stora genombrottet.Patrik Anderssons hemkomst och massvis med flaggor över hela den norra läktaren. Folk började nu förstå att premiär var lika med himmelsblå flaggdag.
2005. Regerande mästare och premiär mot IFK Göteborg på stadion och ett enormt flagghav på den norra läktaren. Nu hade även övrig publik på andra tribuner börjat hänga på flaggtraditionen.
2006 och 2007 kom så en liten svacka men i sista allsvenska premiären på Malmö Stadion 2008 var det ett mäktigt flagghav ackompanjerat med stora overhead-flaggor som täckte den norra läktaren.
I premiären på Swedbank Stadion 2009 skapade vi ett flagghav i absolut världsklass där nästan hela Stadion deltog. Och så har det fortsatt och det ska bli ännu större och mäktigare i framtiden.

Ingen annanstans på jorden kan man se ett flagghav likt det på stadion. En himmelsblå vägg med inslag av den röd-gula Skåneflaggan. En unik färgkombination vackrare än den mest färgsprakande tavla.
Tänk dig en MFF-blå himmel över Stadion med stänk av ett fåtal bomullsvita moln och sen då läktare fyllda med tusentals vajande MFF-fanor och små klickar i rött och gult. Stadions gensvar till ett Skånelandskap fyllt med raps och vallmo under en ljusblå himmel.

Ingen gör det vackrare än MFF-familjen.

Men det handlar också om engagemang. Att varje individ och stadionbesökare är med, bidrar och hjälper till att skapa denna underbara flagg- och färgkuliss. Förr i tiden var det kanske lite pinsamt att komma till stadion släpandes på en bambupinne och ett tygstycke, idag är det istället status att kliva in på läktaren och visa upp sitt hemmagjorda verk som man sytt och målat med en konstnärs noggrannhet. Och ju större flagga desto bättre!

En uppmaning:
Sy en classic-flagga på mormors symaskin eller köp en flagga i
MFF Shopen. Du kan också inhandla en fana av Tifo-pågarna på Ståplatstorget.
Det viktiga är att du är med och skapar detta flagghav tillsammans med övriga medlemmar i MFF-familjen.
Var aktiv på läktaren. Stoppa ner mobilen, sjung med och vifta istället.
Sy eller köp en flagga och hjälp till att hålla flaggtraditionen levande.
Mot Stadion – med flaggan i hand!

/Per Kindgren.

MFF Shopen erbjuder flaggor för 79 kr istället för 99 kr t.o.m 30/3.

Biljetter till matchen köper du i MFF Shopen eller på ticnet.se