Inför matchen mot Halmstad

Publicerad 03 juli 2002

Tom Prahl har i tuff konkurrens tagit ut truppen till torsdagens allsvenska återstart mot HBK, och förväntar hård kamp mot sitt gamla lag.

Följande manskap får förtroendet att inleda MFF:s hemmamatchtäta juli månad med att ta sig an Halmstads BK på Stadion:

Målvakter: Lee Baxter, Driss El Asmar.
Försvarare: Matias Concha, Daniel Majstorovic, Gudmundur Mete, Jussi Nuorela, Mikael Roth.
Mittfältare: Erik Johansson, Brian Steen Nielsen, Hasse Mattisson, Jörgen Ohlsson, Joseph Elanga, Andreas Yngvesson.
Anfallare: Mats Lilienberg, Niklas Skoog, Peter Ijeh.

– Det är alltså mycket tufft det här. Jättebra fotbollsspelare hamnar utanför sextonmannatruppen, spelare som Kenneth Gustavsson, Markus Rosenberg, Jon Jönsson och inte minst Peter Sörensen, som gjort väldigt bra ifrån sig under sommaren. De blir förstås besvikna den här gången, men det är nitton matcher kvar och det kommer att hända väldigt mycket, säger Tom Prahl.
MFF tränar med 28 spelare för närvarande, alla friska och hela. och med och slåss om en plats i laget.
– Då blir det automatisk bra konkurrens, och det brukar betyda att det blir bra i slutändan. Det är många som har lyft sig och gått framåt. Skillnaden mellan spelarna är hårfina. Idag när vi spelade på träningen vann B mot A med 2-1, vilket inte är något ovanligt nu, säger Prahl.

Efter matcherna mot Crystal Palace(1-2), träningsmatchen mot HIF(2-3) och cupmatchen mot Myresjö(4-3) är det enda egentliga orosmolnet på MFF-sommarhimlen att baklängesmålen fortsätter att trilla in lite väl lättvindligt.
– Vi fick stängt till mot OB i söndags, även om det är svårt att bedöma om de är fågel eller fisk, och vi har hållit nollan i de tre senaste halvlekarna. Det har sett bra ut den gångna veckan, både i match och spel på träning. Vi gick av plan med en bra smak i munnen efter matchen mot OB, det var ett gott dagsverke. Idag var kanske träningen lite avslagen, men så är det ibland dagen innan, man går och väntar matchen. Så vi har all anledning att vara optimistiska.

Tom Prahl gör ingen hemlighet av att matchen mot förra arbetsgivaren HBK är mer än en i mängden:
– Det här blir en lite speciell match, kanske inte för spelarna men för mig: jag vill gärna att vi gör en bra match mot HBK. Man vill göra bra ifrån sig mot sina gamla klubbar, och jag tror att även de spelare jag haft som tränare vill göra bra ifrån sig.

Ger du spelarna specialinstruktioner baserade på din kännedom om HBK:arna
– Många har försvunnit och en hel del nya kommit till, sådet är lite ett nytt lag. Men visst känner jag till en del, och kan ge några extratips, men jag tror inte det har så stor betydelse.

Lite extra lär det också kännas på motståndarbänken, men gamle MFF-giganten Jonas Thern kan nog räkna med ett varmt mottagande av stadionpubliken. För hans lag har säsongen hittills varit trevande: HBK residerar efter sju omgångar på en nionde plats. Fem kryss, en seger och en förlust; sex gjorda, sex insläppta. Defensiv styrka, offensiva problem.
Matchbild: ett avvaktande, tillknäppt HBK att dyrka upp efter förmåga?
– Det blir säkerligen avgörande att inte släppa in enkla mål, som vi gjorde i Sevilla, Hässleholm och Myresjö. Då tar vi inga poäng imorgon. De är svåra att göra mål på och bra på fasta situationer, men har inte så stora variationer framåt. De kommer inte att ligga och pumpa på mot vårt straffområde, men jag tror de kommer att sätta hyfsat tidig press ändå. De kommer attt ställa om så fort de får en chans, och de kommer inte att bjuda på någonting. Det blir en väldig kamp på mitten, mycket fys och andrabollar. Den kampen måste vi ta.

Hur känns det inför alla de kommande hemmamatcherna, enbart stimulerande eller pressande att ”leverera”?
– Ska vi få en hyfsad placering är det hemmamatcherna som kommer att avgöra. Visst finns risken att vi spänner oss, men får vi igång spelet hemma tror jag också vi kan få ett oerhört stöd, att folk lyfter laget ytterligare. Man längtar efter att få kunna visa upp…. vi har ett bra spel i oss.

Nå, med start imorgon 19.00 ges ett gyllene tillfälle att återuprätta Malmö Stadion som en ointaglig fästning, och alldeles avsett femdygnsprognoserna är semesterfirare garanterade en härligt himmelsblå månad.

/ Mer från Prahl om läget i MFF i den kommande månadssummeringen.