Inför Malmö FF – AIK

Publicerad 10 augusti 2013

Glädjen var stor när Jiloan Hamad avgjorde vårens bortamöte mot AIK med sitt 0-1 mål.

Malmö FF mot AIK. Tvåan mot trean. Ett av allsvenskans bästa hemmalag mot ett formstarkt AIK. Adderar du detta med bra stämning på läktarna och tusentals människor som bildar ett himmelsblått folkhav så kan du förstå att det är upplagt för allsvenskt toppmöte och en trevlig söndagseftermiddag på Swedbank Stadion.

– Jag tror att vi alla känner att det är en speciell match. Precis som vi ledare och spelare kan känna att vi vill spela dessa matcher så tror jag också att pensionären på sittplats eller alla på Stadion, som älskar sitt lag, vill uppleva dessa matcher. det triggas igång per automatik. Kan vi fylla så mycket som möjligt av Stadion så förstärker det upplevelsen ytterligare, säger Rikard Norling.

Efter en 0-2 förlust mot Gefle IF fick vi se ett rörligt och effektivt Malmö FF som egentligen aldrig lånade bort bollen till Halmstad vid vår 3-1-vinst. Vad var det vi gjorde så mycket bättre i Halmstadsmatchen?
– Halmstad var väldigt passiva och det kändes som att vi gjorde en bra match vi var helt enkelt bättre än Halmstad. Punkt.

Efter bortamatchen mot Swansea lyfte du fram Ricardinho som en av de bästa MFF-spelarna. Trots att han varit väldigt bra de senaste matcherna så är det få som ger honom…
– …credit. Han är i jättefin form. Det är många av våra spelare som är i strålande form just nu. Vi vände en negativ formriktning i matchen mot Halmstad och det var viktigt för oss. Det gäller att så snabbt som möjligt komma till rätta med den riktningen och det brukar normalt sätt kanske ta lite längre tid. Nu tror jag att många av våra spelare har mycket spring i benen.

I de senaste allsvenska matcherna har Malmö FF börjat kännas som ett mer stabilt lagbygge där du som åskådare inte behöver gräma dig över missade målchanser då du vet att det kommer nya inom kort.
– Vår offensiv bygger mycket på spelarnas skicklighet. Både individuellt, men även hur de jobbar tillsammans. Det är inte så att vi strikt styr upp spelarnas utgångspositioner och pekar på vilka löpningar som de ska ta. Utan det bygger som sagt på spelarnas status och nu har våra spelare börjat lira ihop sig och förstå varandra bättre.

Senast vi tog emot AIK på Swedbank Stadion vann vi med 4-0. Vad minns du från den matchen?
– Att vi spelade en bra första halvlek med sprudlande anfallsfotboll och att vi fick ett bra grepp om dem och matchen. Jag tror att det är många som kommer ihåg den matchen som extra minnesvärd.

Är det bara för er att visa samma match för spelarna och säga ”Gör så igen”?
– Båda lagen spelar nästan på samma sätt även i år. AIK var bra redan då men jag tror nog att de är lite bättre nu och framförallt är de bättre förbereda på kraften som finns här.

Efter AIK väntar Kalmar borta och sen IFK Göteborg hemma. Blir augusti lite av ett mandomstest?
– Vi spelar viktiga matcher hela tiden och det är lite det som är så fint med fotboll. Du kan titta på dessa matcher och säga ”Oj, vad dessa är viktiga” men sen kan du lyfta blicken och titta längre fram och inse att matcherna som kommer efter är lika viktiga. Men det är klart att vi nu går in i en period där vi vill spela både bra och effektivt. Det ligger i våra gemensamma händer, både vi på plan och de på läktaren, att skapa någonting som innebär bra prestationer, resultat och upplevelser.

Slutligen: Vilken färg kommer du ha på skjortan imorgon?
– Jag har läst att det är Blå dag imorgon så självklart kommer jag dra mitt strå till stacken och ikläda mig den vackraste av färger. Jag svarar ”En himmelsblå skjorta” på din fråga.

 

Truppen:
Målvakter: Johan Dahlin, Robin Olsen
Försvarare: Filip Helander, Pontus Jansson, Miiko Albornoz, Pa Konate, Erik Johansson, Ricardinho
Mittfältare: Simon Thern, Simon Kroon, Jiloan Hamad, Petar Petrovic, Markus Halsti, Erik Friberg, Emil Forsberg,
Anfallare: Magnus Eriksson, Pawel Cibicki, Tokelo Rantie

 

Malmö FF – AIK
Söndag 11/8 kl 17.30
Swedbank Stadion.
Köp dina biljetter i MFF Shopen eller på Ticnet.se

Glöm inte bort att det är Blå dag imorgon och alla uppmanas att klä sig himmelsblått och ha en flagga i sin hand.

Ladda upp inför matchen med vårt matchprogram Avspark som finns att läsa här