Inför IFK Göteborg – MFF

Publicerad 13 april 2003

Lagkapten Hasse Mattisson fick kliva av söndagens träning och är inte med mot Göteborg. Däremot är Erik Johansson och Lolo Chanko redo för spel igen, liksom Andreas Yngvesson.

Veckan efter premiärsegern mot Örebro SK har för MFF:s präglats av skadebekymmer. Hasse Mattisson fick känning av sina oberäkneliga vadproblem mot slutet av matchen, och i onsdagens B-lagsmatch var det Jörgen Ohlssons (o)tur att kliva av: korsbandsskada av ännu okänd omfattning (undersökning väntar i veckan). Erik Johansson å sin sida åkte på en lårkaka, medan Lolo Chanko har umgåtts med influensa.

De bägge senare är OK, men Hasse Mattisson fick dessvärre kasta in handduken under söndagens träning. Kapten och vicekapten borta, således, och kraftigt manfall på centrala mittfältet.
– Tre centrala mittfältare borta, det hade inte många allsvenska lag klarat av. Nu kommer vi att spela med ett orutinerat centralt mittfält – det blir ett elddop för oss, säger Tom Prahl.

En av dem blir sannolikt Jon Jönsson, som spelade från start i premiären och gjorde bra ifrån sig. Vem han får vid sidan om sig återstår att se, Prahl håller i vanlig ordning startelvan öppen för spekulation. Men sextonmannatruppen ser ut så här:

Målvakter:Lee Baxter, Mattias Asper.
Försvarare:Matias Concha, Jon-Inge Höiland, Daniel Majstorovic, Olof Persson, Joseph Elanga, Jeppe Vestergaard, Jussi Nuorela.
Mittfältare/anfallare:Louay Chanko, Jon Jönsson, Kristan Bergström, Markus Rosenberg, Niklas Skoog, Erik Johansson, Andreas Yngvesson.

I andra omgången alltså IFK Göteborg på Ullevi, och sköna minnen av fjolåret väcks till liv. 4-0-triumfen var en av silversäsongens storstolta ögonblick och en match som skris in med guldskrift i den himmelsblå krönikan.
– Vinna med 4-0 mot IFK Göteborg på Ullevi gör man kanske en gång vart tjugonde år. Efter segern mot Örebro har vi fått lite arbetsro, men skadeläget gör att det är vårt försvarsspel som är nyckeln till seger imorgon. Det kommer inte att bli 4-0 eller 3-2. Det gäller att vi inte släpper till något, och successivt lyfter vårt anfallsspel, säger tom Prahl.

MFF-tränaren var förstås på plats vid den allsvenska premiären och såg Blåvitt bita i Idrottplatsens gräs. Men Tom Prahls intryck av årets IFK är ett av ett mer spelande lag, som kommer att bli bättre och bättre vad säsongen lider.
– Martin Ericsson spelar i roll som inte finns i något annat allsvenskt lag, en så kallad second striker som arbetar långt ner på mittfältet. I övrigt hr IFK Göteborg en backlinje som är lite långsam emellanåt. Jag hoppas vi kan få till fler djupledslöpningar från mittfältet än förra matchen.

I slutet av försäsongen gjorde IFK Göteborg – numera annars långt ifrån forna dagars shoppingrundor – två spektakulära nyförvärv till anfallet: argentinaren Martin Crossa och senegalesen Mamadou ”Big Mama” Diallo. Sydamerikanen är speklar, återstår att se om han letar sig in till startuppställningen.

Tobias Christoffersson