Inför hemmamatchen mot Kalmar

Publicerad 05 juli 2009

Allsvenskan startar för MFF:s del om med ett spännande möte på Swedbank Stadion måndag kväll när regerande mästarna Kalmar FF kommer på besök.

Malmö FF – Kalmar FF
Swedbank Stadion måndag 6 juli 19.00

Malmö FF: s trupp

Målvakter: Jonas Sandqvist, Dusan Melichárek

Försvarare: Ulrich Vinzents, Jimmy Dixon, Jasmin Sudic, Ricardinho, Gabriel.

Mittfältare och anfallare: Robert Åhman Persson, Daniel Andersson, Jiloan Hamad, Daniel Larsson, Labinot Harbuzi, Guillermo Molins, Wilton Figueiredo, Edward Ofere, Agon Mehmeti, Muamet Asanovski.

Fem veckor har förflutit sedan senaste allsvenska matchen, 2-2 mot GAIS 31 maj, men nu är det äntligen dags för serien att starta om igen. Efter uppehåll för VM-kvalmatcher och U21-EM sparkas höstsäsongen av och igång för MFF måndag 19.00 inne på Swedbank Stadion med match mot regerande mästarna Kalmar FF.

– När man inte har spelat tävlingsmatch på länge vet man inte riktigt var man står, vilket gäller för både Kalmar och oss. Men efter första matchen vet vi! säger Roland Nilsson efter söndagens stängda förmiddagsträning i något svalare klimat.
– Det kommer att bli en tuff match mellan två lag som vill mycket. Kalmar startade svagt men avslutade starkt innan uppehållet. Nu ska de snart in i Europaspelet, och de kommer nog hit väldigt taggade.
Kalmar har lottats mot ungerska Debreceni i Champions Leauge-kvalet.

Under uppehållet har MFF spelat två träningsmatcher, mot Elfsborg och Aalborg, båda med resultatet 2-2 – vilket vid en summering med GAIS-matchen ger målkvoten 6-6 för MFF de tre senaste matcherna. En lovande ökning av den målproduktion som tett sig så vansklig under våren, samtidigt förhållandevis många mål insläppta för det lag som hållit rätt tätt tidigare.
– Att vi började släppa in mål bakåt samtidigt som vi fick göra lite mål framåt berodde mot Elfsborg och Aalborg mer på att det var träningsmatcher, där det är lättare att springa framåt och där den där sista skärpan saknas. Nu när det är allvar igen kommer det att bli bättre, säger Roland.

Roland Nilsson har tagit ut 17 man i matchtruppen, en säkerhetsåtgärd efter att Robert Åhman Persson fått en smäll på söndagens träning, men det är troligtvis ingen fara med Robban. Annars är skadelistan glädjande kort: där återfinns för närvarande endast sedan tidigare långtidsskadade Miljan Mutavdzic och så Jimmy Durmaz, som fick en smäll på foten i gångna veckans U21-match (med det olycksbådande resultatet 1-2 till Kalmar).

Konkurrensen i truppen måste vara bättre än på länge? Är det svårt att ta ut laget?
– vi har bra konkurrens i truppen nu, det har varit ganska bra fart i spelet på träning i veckan. Jag tycker inte att det är direkt svårare att ta ut laget, det är mer att det finns fler alternativ att välja på.

Vad har ni fokuserat på i veckans träning?
– Nu när alla har varit här har vi bland annat repeterat en del saker, till exempel uppspelsvarianter.

Förra säsongens möten lagen emellan inföll efter varandra då serien vände och slutade båda 3-2 till hemmalagen, först till Kalmar som gick ifrån till 3-0 redan i första halvlek, sedan mötet på Malmö Stadion som blev en av fjolårets höjdpunkter. 1-0 till MFF på en märklig frispark av Järdler, men Kalmar kvitterade och vände. Så kom han in, vände matchen på egen hand med 2-2 i 83:e, 3-2 i 88:e och fick sitt genombrott: Agon Mehmeti. Ett ljuvt sommarminne från 08 – dags att fylla på med nya nu.

Tobias Christoffersson