Inför hemmamatchen mot Gefle

Publicerad 13 augusti 2010

Lördag eftermiddag springer MFF in på Swedbank Stadion för att ta åttonde raka hemmasegern, och det är Gefle som står för motståndet. Roland Nilsson gör en förändring i matchtruppen: Markus Halsti ersätter sjuke Pontus Jansson.

Malmö FF – Gefle IF

Swedbank Stadion lördag 14 augusti 16.00

Malmö FF:s trupp:

Målvakter: 25. Dusan Melichárek, 27. Johan Dahlin.

Försvarare: 2. Ulrich Vinzents, 4. Joseph Elanga, 6. Markus Halsti, 8. Daniel Andersson, 16. Yago Fernández, 20. Ricardinho.

Mittfältare och anfallare: 5. Miljan Mutavdzic, 7. Daniel Larsson, 9. Wilton Figueiredo, 11. Jeffrey Aubynn, 14. Guillermo Molins, 17. Ivo Pekalski, 21. Jimmy Durmaz, 24. Agon Mehmeti, 26. Jiloan Hamad, 44. Dardan Rexhepi.

Skadade/rehab/ej spelklara: 15. Pontus Jansson, 18. Edward Ofere, 29. Jasmin Sudic.

MFF kommer till årets tionde allsvenska hemmamatch med fina siffror. Tre raka segrar mot AIK, GAIS och Örebro i de senaste matcherna. Och, inte minst, hela sju raka hemmasegrar på Swedbank Stadion. Åtta totalt och ingen förlust – ett fantastiskt fint hemmafacit för det himmelsblå manskapet så här långt.

– Vi känner verkligen att detta är vår hemmaarena och att vi har stödet från publiken här. Vi känner oss trygga hemma och vi vill prestera, därför att vi vet att vi har det stödet. Spelarna lyfter sig lite extra av den positiva känslan att gå ut på hemmaplan. Det är jättekul!

Det säger Roland Nilsson, efter fredagens stängda träning, inför lördagens hemmamatch mot Gefle IF. Veckans landskamper med en handfull MFF:are iväg i blågul tjänst har haft menlig inverkan på träningen sedan matchen mot Örebro. Fredagsträningen var den enda med hela laget samlat sedan förra matchen.

– Det är jättebra att vi har landslagsspelare som är iväg, de får träna med andra spelare och de får känna på internationellt motstånd och tempo. Men samtidigt blir det lite struligt med träningarna här hemma. Det hade varit skönt att ha ytterligare ett träningspass, men – det är som det är, och bara att köra på, säger Roland.

Som gör en förändring i truppen: Pontus Jansson är fortfarande sjuk – han missade matchen mot Örebro –  och ersätts av Markus Halsti, som därmed äntligen är tillbaka efter en lång skadeperiod. Edward Ofere kör rehab, men ska snart vara tillbaka i full träning, medan Alex Nilsson är det liksom Rick Kruys.

För Gefle IF bjöd förra omgången på en mycket välkommen seger hemma över Åtvidaberg, då gästrikarna innan dess hade tre raka förluster efter den allsvenska omstarten; tabellläget är emellertid fortfarande högst utsatt. Fjolårets 0-0 lagen emellan på Swedbank Stadion var kanske de 90 mest frustrerande MFF-minuterna på hela säsongen. Trevligare då att tänka tillbaka på vårens möte på Strömvallen, som MFF vann övertygande med 3-1. I båda matcherna ett Gefle som backat hem, avvaktat och täppt till; första gången manifesterade MFF 2009-vårens oförmåga att bryta igenom kompakta försvarsmurar och göra mål, andra gången att såväl laget som spelarna och spelet utvecklats till årets säsong.

Roland Nilsson understryker hur viktigt det är att laget kommer in rätt i matcherna och får en flygande start – precis som i de tre senaste segermatcherna.
– Att börja matchen på ett bra sätt är något vi har pratat särskilt om. Det är viktigt för oss att starta på rätt nivå, då blir vårt spel mycket bättre.

Men ett tillbakadraget Gefle lär vara att räkna med ånyo?
– Det kommer de säkert att vara, det är så de spelat i de flesta matcherna. Vi vet att Gefle kommer att göra allt de kan för att göra det surt för oss, men det är inte vad de gör utan vad vi själva gör som är det avgörande, säger Roland.
Och tillägger:
– Vi vet att vi är det bättre laget. Men vi är inte bättre än dem om vi inte gör vad vi ska.

Tobias Christoffersson