Inför Hammarby-MFF

Publicerad 04 maj 2003

En förändring jämfört med sundsvallsmatchen i den trupp som skall ta sig an serieledarna hemma på Söderstadion: Jon Jönsson är tillbaka på Kristian Bergströms bekostnad.

Truppen mot Hammarby:

Målvakter: Mattias Asper, Lee Baxter.
Försvarare: Jon-Inge Höiland, Daniel Majstorovic, Jussi Nuorela, Joseph Elanga, Jeppe Vestergaard.
Mittfältare: Erik Johansson, Hasse Mattisson, Olof Persson, Andreas Yngvesson, Louay Chanko, Jon Jönsson, Joakim Nilsson.
Anfallare: Markus Rosenberg, Niklas Skoog.

Jon Jönsson gjorde comeback efter sin hjärnskakning i cupmatchen mot Husqvarna och återfinns mycket riktigt också i ovanstående manskap. Matias Concha började träna för fullt först igår lördag och får vänta ännu lite på sin comeback, och han har en tuff uppgift att slå sig in i laget igen efter Jon-Inge Höilands fina insatser på sistone.

MFF ställs alltså mot serieledarna i allsvenskans femte omgång. Hammarby har gjort en imponerande start på serien, och är det enda lag med förlustnollan intakt. Så här långt.
– Det är tid att plocka bort den nu, tycker inte alldeles oväntat Tom Prahl, och han tycker att möjligheterna kan vara goda:
– Det är alltid den enga prestationen som avgör, men det kan också vara viktigt när man får möta lagen. För oss kan det bli jobbigt att möta ett Enköping eller ett Örgryte [de kommande hemmamatcherna] som är i jättebehov av poäng. Däremot kan Hammarby vara lite smånöjda efter ett antal bra matcher, och det kan vara bra att möta dem nu. Men samtidigt – om vi inte gör något utöver det vanliga, vinner vi inte på Söderstadion.

I den månadssummering av april som strax ligger ute på hemsidan, uttrycker MFF-tränaren förhoppningen att MFF kan åstadkomma ett trendbrott likt det förra året, då det mesta lossnade i maj efter en trevande inledning.
– Att ta en oväntad seger, som vi gjorde mot Helsingborg borta ifjol. Hammarbymatchen är ett perfekt läge för något sådant; det var Sundsvallsmatchen också och vi var nära där. Vi behöver vinna ett par matcher och göra mål, slippa det här kämpandet, säger Tom Prahl.

Anders Linderoth fick ifjol ta itu med det något otacksamma uppdraget att ta över efter guld-Cratz och skapa ett mer lirande lag av svenska mästarna Bajen. Det är först andra året som en tränare sägs börja sätta sin prägel ordentligt på laget, och det har ju onekligen börjat bra. Dessutom har Hammaby gjort en rad intressanta nyförvärv: norske centrale mittfältaren Karl-Oskar Fjörtoft och danske dito Mikkel Jensen, ytterbacken (och f d AIK-anfallaren) Alexander Östlund från degraderade Norrköping – alla tre har varit givna i förstaelvan, bland annat på bekostnad av flyktade MFF-talangen Mikael Andersson. Vidare har två brassar tillkommit, yttermittfältaren Elvis (via Östersund) och under transfersäsongens sista skälvande timmar anfallaren Dede, som spelat med självaste Romario i Vasco da Gama.

Till den allsvenska startelvan har Dede emellertid ännu inte hittat, Linderoth har konsekvent matchat Peter Markstedt / Pablo Pinones-Arce därframme. På mittfältets vänsterkant verkar veteranen Christer Fursth ännu om än med visst besvär hålla ställningarna, medan Kennedy Bakircioglü till slut verkat bli bekväm på den högra: tre mål redan i år. Jensen, Östlund och Mikael Hellström är skadade och kan inte delta imorgon.

Hammarbys matcher så här långt:
Elfsborg (h) 3-0
Örebro SK (b) 3-2
AIK (h) 1-1
Landskrona (b) 1-0

Fjolårets nappatag med söderbröderna ger inte blådårar någon anledning till några inspirerande tillbakablickar: 1-3-förlusten borta efter en debacluös andrahalvlek, och 1-1-dramat hemma med Frisk, Ijeh och Sleyman i mer eller mindre frivilliga huvudroller.

/Tobias Christoffersson