Inför gruppspelspremiären mot SC Braga

Publicerad 07 september 2022 i Herr,Nyheter

Igår presenterades Åge Hareide som ny tränare för Malmö FF. Idag höll han sin första träning med laget. Imorgon leder han MFF från sidlinjen i gruppspelspremiären mot portugisiska Braga. Här är Hareides tankar inför första gruppspelsmatchen i UEFA Europa League.

Avspark: Torsdag 8 september 18:45
Spelplats: Malmö New Stadium
TV-sändning: Matchen sänds Viaplay och TV6

ÅGE HAREIDE OM…

…Hur det var att träffa spelarna:
–Det var jättefint. Jag känner ganska många av spelarna sedan tidigare så i första hand handlar det för mig om att lära känna de jag inte träffat tidigare och få en person bakom namnet och fotbollsspelaren. Jag är väldigt mån om att vi ska få ihop den här gruppen så att alla strävar åt samma håll. Alla måste veta vad det innebär att spela och representera den här klubben. Det har kommit in en hel del nya duktiga spelare men när allting inte flyter på och du inte vinner dina fotbollsmatcher då blir det svårt för de nya att komma in i gruppen. Nu ska vi få fram ledare och spelare som vill stå längst fram. Några kanske vi får jaga på men jag tror det kommer gå bra.

…Den första träningen:
– Det kändes väldigt gott. Vi pratade en del om att klargöra spelarnas olika roller ute på planen. Så vi vet vad vi ska göra beroende på om vi pressar högt eller om vi pressar lågt och när vi ska gå högt och när vi ska gå lågt, för det är väldigt viktigt. Sen handlar det också om att låta killarna spela fotboll och våga spela fotboll.

…Motståndaren SC Braga:
– Vi har ju bilder på Braga och det är ett bollskickligt lag och vi måste vara kompakta defensivt. Den europeiska fotbollen är ju sån att om du går bort dig, eller gör några misstag, då straffas du hårt. Sen ska vi göra saker mot Braga som de inte gillar och det handlar mycket om att vi ska bli cyniska i vårt spel. Och så gäller det att vi tar fram den där känslan, som många stora lag har fått här inne på Stadion, att här inne är det svårt att vinna. Det handlar inte bara om hjärna när du kliver ut här utan det handlar även väldigt mycket om hjärta när du spelar i Malmö. Och det ska vi få fram imorgon.

…Hur det blir att ta ut en startelva direkt:
– Det blir inte lätt men där måste jag lita på spelarna och utnyttja deras styrkor på bästa sätt. Jag känner vissa av spelarna och jag vet vad de kan få till och vad de är duktiga på så det blir nog lite att titta åt det hållet. Jag måste se vissa av spelarna i träning innan jag kan värdera vilken roll de kan ta och vad de kan åstadkomma på plan. Det ska synas på hela dig att du är fotbollsspelare. Det handlar också om vilket uttryck du har när du kliver ut på plan. Det finns en jargong här i Malmö som är lite ”kom hit här bara så ska vi slå er också”. Och då får jag lita på de spelarna som jag känner nu i startfasen, så får vi se hur långt det räcker.

…Känslan inför morgondagen:
– Vi kan inte förvänta oss att allting kommer fungera felfritt imorgon, den kravbilden kan vi inte ha på spelarna. Men vi ska göra ett försök och sen ska det bara bli bättre och bättre framåt. Vi har 15 matcher kvar av säsongen och därför ska vi utnyttja matchen imorgon till att samla ihop oss som lag. Vi ska börja bygga en tro på oss. När du förlorar så får du en negativ tro och när du vinner så bygger du en positiv tro. Det är det psykologiska spelet som är så fascinerande med fotboll.

huvudpartners

officiella partners