Inför derbyt mot HIF

Publicerad 30 augusti 2009

– Vi ska gå ut och spela med hjärtat. Derby är fajt! Det är vi som måste göra jobbet, och revanschsuget är starkt i truppen, säger Roland Nilsson inför måndagens skånederby mot HIF på Swedbank Stadion.

Malmö FF – Helsingborgs IF
Swedbank Stadion måndag 31 augusti 19.00

MFF:s trupp

Målvakter: Jonas Sandqvist, Dusan Melichárek.

Försvarare: Ulrich Vinzents, Ricardinho, Markus Halsti, Jasmin Sudic.

Mittfältare och anfallare: Robert Åhman Persson, Daniel Larsson, Wilton Figueiredo, Rick Kruys, Jeffrey Aubynn, Edward Ofere, Guillermo Molins, Agon Mehmeti, Jiloan Hamad, Pontus Jansson.

Avstängd: Gabriel.

Efter två raka förluster och ett nedslående tabelläge tar laget, klubben och supportrarna ett djupt andetag inför säsongens sista skånederby. Cirka 200 supportrar slöt upp till lördagens träning för att visa att stödet är starkt när MFF tar emot Helsingborgs IF på ett sannolikt fullpackat Swedbank Stadion måndag kväll. Liksom ifjol drar laget till Ystad för att ladda extra inför matchen.

Det är för övrigt inte svårt att dra paralleller till förra höstens hemmamöte med HIF. Även då var MFF i ett utsatt läge efter tre raka förluster, även då gjorde tränarna förändringar i spelet. Ett rakare, enklare och – skulle det visa sig – effektivare 4-4-2 banade vägen för en fin säsongsavslutning med fem segrar och en oavgjord. Låt vara att det blev förlust också i derbyt, men den goda insatsen i matchen blev vändpunkten.

Att tränarna efter plattmatchen mot Örgryte i måndags bestämt sig för förändringar i spelet är efter veckans medlemsträff ingen hemlighet. Roland Nilsson vill dock inte själv närmare lägga ut texten om det är 4-4-2 som gäller, och understryker att förändringarna inte är att betrakta som särskilt stora.
– Det blir två forwards längst fram, men annars inga större förändringar. Vi gör små justeringar till varje match, den här gången blev de lite större på grund av skador och avstängningar. Inget direkt nytt i spelet, men med två forwards blir det blir lite annorlunda uppgifter för spelarna i de rollerna, säger Roland Nilsson efter söndagens förmiddagsträning.

Är det en förändring i stil med den ni gjorde i ungefär samma läge ifjol?
 – Nej, det tycker jag inte. Då hade vi inte fått spelet att stämma på länge, så är det inte nu. Mot Häcken släppte vi in två mål på fasta situationer, men vi spelade ganska bra i första halvlek. Sedan fick vi ett mål emot oss i början av andra och förmådde inte vända. Insatsen mot ÖIS var riktigt pinsam, men där var det inställningen det handlade om.  Istället för att gå in och komma vinnande ur de första närkamperna gick vi bort oss försvarsmässigt på ett väldigt enkelt sätt.

Vad blir viktigt på måndag mot HIF?
– Vi ska gå ut och spela med hjärtat. Derby är fajt! Det är vi som måste göra jobbet, och revanschsuget är starkt i truppen. Vi måste tro på det vi gör och våga plocka fram våra bästa kvaliteter som fotbollsspelare.

Det är ett sargat HIF som kommer till Malmö. Henrik Larsson, Marcus Lantz och Rasmus Jönsson är de mest tongivande namnen på skadelistan, och dessutom är två spelare avstängda. Dessvärre finns en del problem också hos det ljusblå manskapet: Gabriel är avstängd efter sin utvisning mot Häcken, Daniel Andersson är lårskadad, Johan Dahlin har fortsatta ryggproblem, Dejan Garaca stukad fot och Ivo Pekalski dras med en bristning i låret. Jeffrey Aubynn som fick näsbenet brutet i en olycklig situation i förra matchen är däremot med hjälp av en ansiktsmask tillgänglig för spel och såväl Jonas Sandqvist som Robert Åhman Persson är tillbaka.

En seger mot HIF är hett efterlängtad – tre raka derbyförluster svider – och om den likt ifjol skulle kunna utgöra inledningen till en sen toppform vore det förstås ypperligt. Särskilt som det i år återstår fler matcher: nio stycken och 27 poäng att spela om. Så – kom igen nu!

Tobias Christoffersson