Inför bortamötet med Djurgården

Publicerad 13 september 2009

Johan Dahlin och Gabriel är tillbaka i truppen när MFF beger sig till huvudstaden för bortamatch mot hårt trängda Djurgården.

Djurgårdens IF – Malmö FF
Stockholms Stadion måndag 14 september 20.00

MFF:s trupp

Målvakter: Johan Dahlin, Dusan Melichárek

Försvarare: Ulrich Vinzents, Gabriel, Ricardinho, Markus Halsti, Jasmin Sudic

Mittfältare och anfallare: Robert Åhman Persson, Daniel Larsson, Wilton Figueiredo, Rick Kruys, Edward Ofere, Guillermo Molins, Agon Mehmeti, Jiloan Hamad, Pontus Jansson.

Efter två veckors uppehåll för diverse landskamper väntar nu två veckor av intensivt allsvenskt spel – innan nästa uppehåll. För MFF:s del innebär det bortamatch mot Djurgården imorgon måndag och veckan efter hela tre matcher på sju dagar: Elfsborg hemma måndagen 21:e, Gefle borta torsdagen 24:e och så Hammarby hemma söndagen 27:e.

Det har varit en i stora stycken motig säsong för alla himmelsblå, och när serien löper in i sitt avgörande skede befinner sig MFF i en annan del av tabellen än det länge fanns hopp om. Men så som oftast så kunde det vara värre. Det kunde till exempel varit fem poäng upp till säker mark och inte en seger på åtta matcher – som läget är för Djurgården. 2000-talets mesta mästare – tre guld, 2002, 2003 och 2005… – har så här långt haft en riktigt svår säsong och får finna sig i att kämpa för sin direkta allsvenska överlevnad.

– Att möta Djurgården nu blir ungefär som när vi mötte Örgryte häromveckan; i sitt utsatta läge kan de samla sig och få till en oerhörd laddning hemma på Stadion, där de ändå är rätt trygga. Men vi har förberett oss bättre och förhoppningsvis lärt oss ett och annat från matchen mot ÖIS, säger Hans Gren inför (bortamatchen mot Örgryte slutade som bekant med 2-0-förlust och ett rejält bottennapp på plan).  
– Djurgården kommer att kämpa väldigt hårt och gå dit fysiskt för att sätta press på oss och störa oss, men vi kommer nog ändå att ha ett stort bollinnehav. I övrigt är det svårt att förutsäga hur matchen kommer att gestalta sig, fortsätter Hans Gren.

MFF-truppen rymmer två förändringar jämfört med förra matchen, hemmaderbyt mot HIF (0-0): Johan Dahlin är fri från sina ryggproblem och tillbaka mellan stolparna, medan Gabriel är tillbaka från sin avstängning. På skadelistan kvarstår emellertid och tills vidare Daniel Andersson (bristning lårbaksida, svårt säga när han är tillbaka), Jeffrey Aubynn (dito), Ivo Pekalski (på gång igen) och så långtidsskadade Miljan Mutavdzic.

Till matchen mot HIF kom MFF med förändrad formation av laget och spelade med 4-4-2 istället för 4-2-3-1. Så kommer man också att fortsätta.
– Vår grundidé att spela anfallsspel med ett snabbt passningsspel ändras inte med spelorganisationen, men med två centrala mittfältare istället för tre och med två forwards istället för en får vi en del andra alternativ. Men det tar också lite tid att nöta in de nya situationerna, säger Hans Gren.

Ifjol spelade MFF oavgjort (1-1) mot Djurgården borta i april men förlorade hemma (1-2) i augusti. I år ser läget redan bättre ut: efter 2-1-segern hemma på Swedbank Stadion i maj har de himmelsblå nu chansen till full pott, vilket också skulle betyda avancemang i tabellen förbi TFF. Två fina morötter!

Tobias Christoffersson