Idag släpps tröjorna!

Publicerad 30 januari 2002

Idag släpps tröjorna!

Onsdagen 30 januari bjuder MFF och Puma in alla till Kulan mellan 19 och 21 för en releasekväll av årets matchtröjor. Spelare kommer att finnas på plats för att snacka fotboll, det serveras kaffe och ett specialerbjudande.

Specialerbjudande
Medlemspriset för de nya tröjorna är 499 :-, icke medlemmar 550 :-. För kvällen också en schysst dil: köp borta- och hemmatröjan för 900 :- (icke medl. 1000 :-). Max 4 tröjor per person. Antalet bortatröjor är begränsat men skulle de ta slut, misströsta inte: värdekuponger delas ut, att lösa in mot en matchtröja innan premiären.

Bortatröjorna äntligen ”himma”
Bortatröjorna ser äntligen ut att ha ”hittat hem”. Tillfredställelsen med de senaste årens lila färg har väl inte varit alldeles fullkomlig, och flera alternativ till ersättning har dryftats, bland annat en återgång till stället med röda tröjor och vita byxor som gällde under en del år på åttiotalet. Men istället blir det alltså rödvitrandig tröja, svarta byxor och svarta strumpor och därmed ett återknytande till den allra första MFF-dressen från tiotalet.
– Vi har strävat efter få den här dressen i flera år, men det har inte varit möjligt hos tillverkarna förrän nu, säger Hasse Borg.

MFF valde vita byxor
Att den rödvitrandiga tröjan var MFF:s första tröja är de flesta medvetna om, liksom att ”polkagrissviden” ersattes av den himmelsblå 1920. Men det finns en del i sammanhanget inte oväsentliga detaljer att hålla reda på. MFF-styrelsens sekreterare Bo Malmquist bistår med kort historik:
– Den 5 juni 1910 togs styrelsebeslut på rödvitrandiga tröjor med mörka byxor och strumpor, men inte i MFF utan i Bollklubben Idrott, föregångarklubben ur vilken MFF bildades samma år. BK Idrott grundades 1905 och hade dittills spelat i blått och vitt. När MFF bildades behöll man Bollklubbens rödvitrandiga tröjor och de svarta strumporna, men valde att ha vita byxor till.
Så, om man skall vara petig knyter de nya bortaställen med sina svarta byxor mer an till BK Idrotts dräkt än det tidiga MFF:s. MFF spirade och växte under hela tiotalet, spelade DM och vänskapsmatcher och hann bland annat byta de svarta strumporna mot röda. 1920 var det dags för riktigt seriespel i Sydsvenska serien och då byttes de rödvitrandiga tröjorna ut mot himmelsblå och MFF-dräkten är ett faktum.

Brokig bortadresshistoria
En bortatröjornas historia är lite svårare att teckna exakt, den främsta anledningen härtill att de helt enkelt inte var så viktiga förr och inte alls användes i samma utsträckning som efter TV:s genombrott.
– Det har varierat en hel del genom åren, och säkra uppgifter är svåra att få tag på, men de rödvitrandiga tröjorna har använts som bortadress från och till genom åren, berättar MFF-nestorn Einar Malmborg, och fortsätter: – Under en del år på 60-talet hade vi en helvit bortadress, på 80-talet hade vi först en helröd och sedan en rödvit, och nu de senaste åren har vi haft ”Westham-tröjan” med blå byxor. Men under en period på 70-talet hade vi den rödvitrandiga tröjan, med vita byxor.

Krister minns
Varför inte fråga den som dragit på sig MFF-tröjan allra flest gånger, närmare bestämt 625: Krister Kristensson.
– Under mina första år hade vi den helvita dräkten, sedan tog Eric Persson upp den rödvitrandiga igen på 70-talet – han hade ju Sunderland som engelskt favoritlag också. Jag vill minnas att vi hade den en hel del år, men jag minns inte exakt när. Men det var ju inte så ofta vi använde bortatröjor, egentligen mest mot göteborgskamraterna och möjligen Norrköping.

– Sedan har ju den himmelsblå nyansen varierat åtskilligt genom åren, fortsätter Einar Malmborg, även om vi inte bytte tröja varje år som nu. Då var det kontrakten med tillverkarna som styrde, och avtalen löpte oftast över två eller tre år. Där var en tröja vi fick från en engelsk tillverkare i början av åttiotalet, vi kallade den ”smokingtröjan”, för den var gjord i alldeles glansigt tyg. Snygg att se på men den gick inte att svettas i, så spelarna gillade den inte alls.
En, som det heter, annan historia. Bland många.