I väntan på avspark: En hel Skoog av godbitar

Publicerad 15 maj 2020 i Nyheter

Vi längtar efter ljuden, dofterna och förväntningarna. Vi längtar till den allsvenska premiären. Promenera med oss längs minnenas allé och återupplev några klassiska himmelsblå premiärer. 2003 nynnade hela Malmö på en och samma melodi, kommer ni ihåg vilken?

MALMÖ FF – ÖREBRO SK 2–0

2003 hade lugnet från Smedstorp gett MFF:aren guldsmak i munnen. Tom Prahl hade året innan svept med sitt trollspö och fått klubben att på allvar utmana om SM-guldet, för första gången på fem år. Tränarens historia om hur Malmö FF varit favoritlaget ända sedan han var liten påg, fick en och annan supporter att slå en frivolt. Efter andraplatsen 2002 kändes ett nytt SM-tecken nära.

–  Tom är otroligt duktig på spelet fotboll. Han är absolut en av de bästa tränare jag haft. Han lyckas sätta rätt roller på rätt plats. Alla lag behöver olika roller och han viste precis vilken roll han skulle ge dig för att få ut maximal prestation, säger Niklas Skoog som tog stora kliv i utvecklingen under hans år i Malmö FF.

– När Tom kom året innan fick jag stort förtroende direkt och då växer man som spelare förstås, han gjorde ju mig till landslagsspelare till och med, berättar anfallaren som öste in mål under säsongen och tillslut stod som segrare i skytteligan. Men vi tar det från början.

Redan tidigt under året hade Malmö FF truppen klar. En kreativ, teknisk Louay Chanko hade anlänt och skulle göra Malmö farliga på fasta situationer. Den outtröttlig norrmannen Jon Inge Høiland hade också förstärkt truppen och plötsligt såg en och annan expertis Malmö FF som en guldutmanare.

Likväl var det med nerverna utanpå som knappt 17 000 åskådare tog sig till Stadion när det var dags för allsvensk premiär. Efter fyra raka träningsmatcher utan himmelsblå mål kändes aprilvindarna extra kyliga och Örebro aningen läskiga i sitt helsvarta ställ.

– Jag minns att vi var en otroligt tajt grupp och hade en fantastisk sammanhållning. Alla var villiga att göra allt för varandra och om det kom in en ny kille, drogs han med i det direkt. Tror inte jag upplevt en så stark lagsammanhållning någon annan stans faktiskt, berättar Niklas Skoog.

TRE STOLPTRÄFFAR PÅ FEM MINUTER

Till läktarens sång inleder MFF matchen i ett rasande tempo. Det var som att hemmalaget ville visa att alla förväntningar på laget var inspirerande istället för betungande. Redan i tredje minuten hoppade Stadion till när en ”Lollo” frispark nickades i stolpen. Två minuter senare lurade stolpen Niklas Skoog på säsongens första mål och ytterligare någon minut senare avlossade Markus Rosenberg ett kanonskott, som gick i stolpen.

– I och med att det gick så bra året innan och det hade ju ingen riktigt förväntat sig så kom kraven 2003. Men det stärkte oss bara ännu mer, säger Niklas.

I slutskedet av den första halvleken gav en klar dominans utdelning. En gudabenådad klackskarv från Niklas Skoog, hittade en 20 årig Rosenberg som visade att han redan då kunde sysselsätta ett helt försvar. Passningen snett in till Hasse Mattisson var nära perfekt men ytterbacken hoppar över bollen och ger Louay Chanko ett ännu bättre läge. Stadion får äntligen bryta ut i måljubel.

”Jag la hellre av än att börja spela för en annan klubb”

I den andra halvleken fortsätter Malmö FF sin jakt på mål och efter en timmes spel får även Markus Rosenberg kröna sin insatts med att ta plats i målprotokollet.

– Han var ung och hungrig, lite tjurig men ville otroligt mycket. Ijeh var ju skadad så Mackan fick chansen och startade flera matcher under säsongen. Sen hade vi Andreas Yngvesson också, så forwardsuppsättningen var där inget fel på utan konkurrensen var stentuff.

Vad lärde du Mackan?

– Att vara kaxig (skratt). Nej men jag tycker inte att Markus är kaxig, på planen visar han att han finns men han är en jäkla bra kille, säger Niklas Skoog.

Det blev kanske inget mål för honom själv i premiären men när säsongen var slut hade Niklas gjort hela 22 stycken. En klar seger i skytteligan belönades med en plats i Lars Lagerbäcks landslag.

– Ja så någonting bra måste jag ju ha gjort. Fast egentligen tycker jag inte att det här var min bästa säsong, inte spelmässigt i alla fall. Men målmässigt är det absolut min bästa.

MÅLGESTEN som FÖRSVANN

När anfallaren anlände till MFF från spel med just Örebro var det många som började gorma över den goe göteborgarens fysik och kostvanor. Samma tvivlare som senare omvände sina tvivel till att prata i lyriska termer om Allsvenskans bäst bolltäckande bakdel. 2003 fick också Niklas Skoog något av det finaste man kan få av sina supportrar, en egen ramsa och hela Malmö gick och nynnade på samma melodi.

Kommer du ihåg texten Niklas?

– Absolut visst gör jag det. Det var Mats Lilienberg som kom på den under ett träningsläger i La Manga. Han gick in på nåt forum och skrev den och direkt var där några supportrar som snappade upp den.

Niklas avslutade karriären 2009 som 34 åring, efter att i flera år varit en av Allsvenskans största profiler.

– Jag hade kunnat fortsätta om jag hade velat men det var Malmö FF eller ingenting. Jag fick tidigt väldigt starka känslor för Malmö FF och Malmö. Jag la hellre av än att börja spela för någon annan klubb, jag ville inte flytta på mig.

Han landade tillslut på 190 A-lagsmatcher och 102 mål i den himmelsblå tröjan. Flera av karriärens mål kryddades med den helt unika målgesten där Niklas föll handlöst mot gräsmattan, för att sedan resa sig som om inget hade hänt.

– Alltså det här är ju evigheter sedan, jag tror vi snackar 1995. Då skulle alla ha målgester och den ena var märkligare än den andra, jag menar titta på Brolins och Kenneth Anderssons. Jag spelade i Västra Frölunda då och mina kompisar var på mig hela tiden och sa ”Niklas nu när du lirar i Allsvenskan så måste du ha en målgest”. Så var jag på en match där en kille bara dök ner i gräset, helt handfallen efter någon situation. Det såg så otroligt roligt ut så jag tänkte, där, där har jag min målgest. Sen fick jag ju göra den alldeles för många gånger.

Gjorde det inte ont?
– Jo, klart det gjorde ont, jag fick ju träna på den så att jag kunde ta emot med armarna utan att det syntes.

Men du gjorde den inte så mycket i MFF va?

– Jag gjorde den en gång i Malmö faktiskt. Hemma mot Trelleborg 2004. Vilken match det var, 2-2 när vi går in på tilläggstid sen gör vi 3-2 i 91 minuten och jag sätter 4-2 i 94 minuten. Där gör jag den men det var också enda gången.

Varför fick den inte följa med till Malmö?

– Räckte det inte med att göra den en säsong, skrattar Niklas och fortsätter:
Det är väl inte det smartaste jag kommit på om man säger så.

En sista sak, vi är många som vill tacka dig för alla mål och alla vinster men berätta, vad gör du idag?

– Är det någon som ska tacka så är det väl jag för alla fantastiska år i Malmö FF och det bästa är ju att de inte är slut. Idag jobbar jag med våra akademier runt om i Skåne där vårt mål är att alla ska få behörighet till gymnasiet. Vi använder fotbollen som en morot till att nå bra studieresultat för alla blir inte fotbollsproffs och då gäller det att ha en bra grund att stå på.

LAGUPPSTÄLLNING

Lee Baxter
Josef Elanga, Olof Persson, Daniel Majstorovic, Hasse Mattisson
Kristian Bergström, Jon Jönsson, Louay Chanko, Matias Concha
Niklas Skoog, Markus Rosenberg

MÅLSKYTTAR

Louay Chanko , Markus Rosenberg

PUBLIK

16 768huvudpartners

officiella partners