Henrik Rydström: ”Sen gillar jag Malmö FF i grund och botten”

Publicerad 18 oktober 2012

Få spelare är så förknippade med sin klubb som Henrik Rydström är med Kalmar FF. Vi valde att ringa upp den glada KFF-profilen som ödmjukt och öppenhjärtligt berättade om vilka hot han ser i dagens MFF, hur Kalmar är som stad och varför han gillar skåneklubben så mycket.

Henrik Rydström, 2011 lämnade ni mysiga och slitna Fredriksskans för nya Guldfågeln Arena (GFA). Hur tycker du att flytten har gått?
– Jag hade en del farhågor då vi så tydligt hade byggt vår identitet på bonnighet och skabbighet. Förstå mig rätt nu.
Det fanns något med Fredriksskans som passade den bilden väldigt bra. Jag funderade en del vad som skulle hända med den imagen när vi flyttade in i den ny fina arenan. Jag tycker att vi vuxit in i den större kostymen på ett bra sätt utan att tappa en del av vår självbild.
Hela mitt vuxna liv har jag levt på Fredriksskans men redan från dag ett kändes GFA som hemma. Första året var fantastiskt med all hype som uppkom.
Det är klart att det alltid blir en liten mättnad det andra året men det beror också på att vi sportsligt inte presterat som vi hoppats. Möter vi de kanske lite tråkigare lagen har vi ändå 2000 åskådare mer än vad vi hade haft på Fredriksskans.
Vi kan inte mäta oss med MFF och lagen från de större städerna när det gäller publiksiffror, men det finns ett genuint intresse för KFF i stan och det gäller för oss att få in det intresset och engagemanget i arenan.
Jag måste säga att vi är väldigt nöjda med flytten.

Hur ser du på söndagens match mot MFF?
– Det ska bli jäkligt kul!
Vi är tabellmässigt lite i ett ingenmansland där vi inför säsongen hade förhoppningar om att placera oss på den övre halvan, men där är vi inte nu. Att MFF är med i guldracet tror jag kan spilla över lite på oss och att det blir lite mer puls än senast på Djurgården.
Sen gillar jag Malmö FF i grund och botten. Jag gillar Norling och hans obeskrivlighet, det är alltid fascinerande att lyssna på honom. Jag tycker att laget har bra stöd utanför plan där fansen är grymma och sen säger man inte bara att man står för en fotboll som ska vara rolig, utan MFF visar det även på planen.
Det har varit roligt att titta på MFF de senaste åren.
Med allt detta i åtanken tror jag att det kommer bli en rolig match där jag hoppas att vi kan ställa till det för MFF i er guldjakt.

Vilka spelare i MFF måste ni se upp med?
– Innan var det tydligt med Ranégies fysik och Daniel Larssons speed. Nu har man i och för sig en jäkla speed med Tokelo Rantie och det måste vi som motståndare klara av att hantera. Jag tycker att det finns många komponenter i MFF som vi måste ta hänsyn till. MFF har blivit bättre på att ta den fysiska kampen och de har offensiva ytterbackar som man måste hindra så att de inte får prägla spelet. Får ytterbackarna styra så kommer de i numerärt överläge och då är MFF ett väldigt bra lag.
Att Ivo varit borta är ett avbräck för MFF. När vi möttes i våras nere i Malmö tyckte jag vi var det bättre laget i första halvleken sen kom Ivo in efter halvtidspausen och då vände allt.
I många Allsvenska lag så finns där kanske en toppspelare som du som motståndare vet att du måste knacka ner för att kunna störa deras spel. I MFF finns det så många duktiga spelare så mot er är det inte lika enkelt.

Det kommer att komma många MFF-supportrar till matchen, hur kommer det påverka er i KFF?
– Det gör att det blir bättre stämning på arenan. Jag är en sådan som har min laddning oavsett om det är tre eller 33 000 åskådare på plats. Ibland kan det vara så att även motståndarna kan höja sig men framförallt vet jag att det är MFF-spelarena som växer av att många av deras supportrar är på plats.

Du brukar hylla MFF-klacken när du ska prata supporterskap. Vad är det som gör den så speciell?
– Det som jag har känt sen vi kom tillbaka 2004 är att det är ett annat klimat i MFF-klacken jämfört med andra storlag. Jag tycker att MFF-supportrarna är lite bättre på att fokusera på att hylla sitt egna lag framför att håna motståndarna.
Jag har fått många hårda ord kastade mot mig från alla olika supportrar, även från MFF-klacken, men överlag är de jävligt bra på att stötta MFF. Inte minst nere i Malmö.
Hela kortsidan är som en mäktig ljusblå vägg. Vi kommer nog aldrig få det åskådarantalet men det vore fräckt om vi en gång skulle få en miniatyrmodell av er klack uppe hos oss. Sen är det klart att det ställs högre krav med mer publik men det tycker jag att de har rätt att göra.

En del supportrar kommer att åka upp redan dagarn innan. Vad finns där i Kalmar som de inte får missa?
– Ehm…jadu…
Utelivet här är inte jättebra. Pontus Jansson var här på midsommar och hörde av sig för att han ville att jag skulle fixa in honom men det var stängt överallt.
Men vart kan ni gå..? Vi är en sommarstad och har stängt igenom för hösten kan man säga, jag är ledsen. Ni får väl gå till Harrys eller Palace som alla andra.
Ska man käka har vi saluhallen som är väldigt trevlig. Där kan man båda äta och dricka gott. Nästa attraktion är Guldfågeln Arena så ni får vänta in matchen helt enkelt.
Ni får inte döma oss för hårt. Kalmar är en mysig småstad.

 
Men om vi går över till huvudföreställningen. Vad tror du att vi kommer att få se för match på söndag?
MFF kommer nog ha mest boll och vara spelförande och sen hoppas vi att vi kan tvinga MFF till att spela mycket försvarsspel. Jag minns när vi var guldjagande och hur viktigt det var att plocka segrar på slutet. Om man då tvingas till att spela försvarsspel kan de sprida sig en negativkänsla inom laget. Det hoppas vi kunna skapa på söndag. Jag tror dock att MFF kommer ha boll och vi kommer kontra. Något annat skulle förvåna mig.
Vi har bara vunnit bollinnehavet i en enda hemmamatch i år. Inte ens mot Gefle klarade vi att vinna det…

/Martin Östling

 

Läs mer om bortamatchen mot Kalmar FF här