”Helt klart skall vi vinna våra hemmamatcher”

Publicerad 17 april 2006

Efter-matchen-kommentarer från Anders Linderoth, Sören Åkeby, Daniel Andersson, Edward Ofere och Raoul Kouakou.

MFF:s första hemmaseger låter efter 1-2 mot Hammarby ännu vänta på sig. Efter matcher var tränarna överens om att Hammarby gjorde en bra första halvlek och att MFF satte press i andra. Bägge jämförde med Bajens senaste match mot ett annat 4-3-3-lag, Djurgården.
– Vi gör en strålande första halvlek, då vi spelar helt riktigt mot Malmö. Djurgården rullade upp oss på mitten senast, men nu jobbade våra mittfältare helt rätt: yttermittfältarna flyttade in och tog hand om deras tredje centrala mittfältare, sa Anders Lindeorth.

Ängsligt och stressat
– I första halvlek kommer Hammarby bättre in i banan än de gjorde mot Djurgården i förra matchen, samtidigt som vi tar för lång tid på oss och spelar för mycket centralt i banan. Det är sju man där, för vår del tre mot fyra, och det är trångt. Vi ser ängsliga ut i början, stressade, och det förstår jag inte riktigt varför. Vi vågar inte rulla boll och får inte igång vårt passningsspel. Men vi kommer tillbaka i slutet av första halvlek, sa Sören Åkeby.

Bra tryck i andra
– I andra halvlek fick de press på oss, men de kom in matchen på ett försvarsmisstag i straffområdet från oss. Minuterna innan var 3-0 nära, och nu stod det 2-1 istället, sa Anders Linderoth.
– Vad gäller försvarsmisstag, så gjorde väl vi ett också, och det såg nog nästan värre ut. Det är dålig kommunikation och ett konstigt beslut i ett egentligen helt ofarligt läge. Men vi blev bättre efterhand i andra halvlek och fick bra tryck på dem. Vi fick en reducering och hade flera bra tillfällen att kvittera. Med lite tur hade vi fått med oss en poäng, men Hammarby var mest värda segern efter sin första halvlek, sa Sören Åkeby.

Många lägen
En mycket besviken lagkapten Daniel Andersson gav mellan djupa suckar några sammanbitna kommentarer i omklädningsrummet efter matchen
– Vi gör en helt OK match. Vi spelar i stort bra, och det är små marginaler som avgör resultatet. De satte hög press i första, men orkade inte göra det på samma sätt i andra, och då kommer vi fram mer. Vi har tillräckligt med chanser – jag tycker inte Hammarby gör mer för att förtjäna sina mål. Vi har många bra lägen, men vi får inte dit bollen. Det kunde egentligen slutat hur som helst, sa Daniel – och summerade:
– Vi har bara spelat 3 matcher, Hammarby är bara 3 poäng före nu – men helt klart ska vi vinna våra hemmamatcher.

Glad över sin insats
Den i MFF med störst möjlighet att trots förlusten bejaka det positiva är utan tvekan Edward Ofere, som byttes in efter tio minuter av andra halvlek och gjorde 1-2-målet en dryg kvart senare.
– Vi förlorar, och det är tråkigt, men jag tycker ändå vi gör en bra match, och jag är glad över min egen insats: jag får spela och gör mitt första mål i år. När jag blir inbytt håller matchen på att förändras, från ett lugnare spel börjar vi sätta mer press mot motståndarna, sa Edward Ofere, som fått delar av försäsongen förstörd av skada, och ännu inte är helt återställd.
– Jag har fortfarande lite problem med baksidan av ena låret och är inte riktigt, hundraprocentigt bra, men jag hoppas det är på väg bort.

Hur trivs du med 4-3-3 och vad tycker du att du har förbättrat sedan ifjol?
– Vi har ändrat spelsystem, och det nya passar mig bra – med 3 forwards blir det många möjligheter. Jag tycker jag har förbättrat min inställning i de målfarliga lägena – och jag hoppas få spela mer och få göra fler mål!
En förhoppning som, given Åkebys omdöme om sin inhoppare, inte verkar alldeles orealistisk.:
– Edward Ofere gör ett jäkla bra jobb när han kommer in, han stör deras mittbackar på ett helt annat sätt än tidigare i matchen.

Solklar straff
Såväl Edward och Daniel som Sören Åkeby var överens om att MFF berövades åtminstone en straff.
– I andra halvlek tycker jag utan att överdriva att vi har en klockren straff, när Yksel Osmanovski får en stämpling på knäet – och sedan kanske man tror att Afonso filmar varje gång bara för att han är brasse, men så är det inte, sa Sören Åkeby, medan Daniel och Ofere tyckte den situation i slutet av matchen där Ofere blev sparkad var den klaraste.

Matchens mest omdiskuterade situation förblir dock självmålet, där missförståndet mellan Mattias Asper och Raoul Kouakou är totalt.
– Such is life. Such is football, kommenterade en dämpad Raoul…

Klicka här eller här för att se bilder från dagens match.

/Tobias Christoffersson