Hattrick av Skoog på tio minuter!

Publicerad 12 september 2007

Het, hetare, Niklas Skoog! Vår superstar gjorde ett äkta hattrick på tio minuter under matchens första tolv i U21-mötet med Landskrona BoIS borta. Och inte nog med det: Niklas satte fyran och lade frisparken till femman. Till slut blev det 6-0 till MFF, och Anders Johansson hittade flera positiva tecken inför den allsvenska omstarten.

Landskrona BoIS U21 – Malmö FF U21

6 – 0 (4-0)

Målskyttar:

1-0 2 min Niklas Skoog
2-0 4 min Niklas Skoog
3-0 12 min Niklas Skoog (s)
4-0 31 min Niklas Skoog
5-0 58 min Gabriel
6-0 74 min Edward Ofere

Håkan Svensson

Ruben Grönevik(46), Jasmin Sudic(46), Gabriel, Christian Järdler

Guillermo Molins, Joakim Nilsson, Robin Nilsson(67), Erdin Demir(58)

Niklas Skoog(65), Edward Ofere.

Bänk: Festim Bytyqi (mv), Elvir Biberic(46), Mak Dzonlagic(46), Pontus Jansson(58), Agon Mehmeti(65).

Hattrick är inte särskilt vanliga. Äkta hattrick är särdeles ovanliga. Äkta hattrick på tio minuter finns det inte många alls. Och dessa tre mål i följd av samma spelare på tio minuter inom matchens första tolv är avgjort något mycket exklusivt. Men ikväll hände det, i Landskrona. Och skulle man satsat pengar på en av spelarna i MFF U21:s startelva så hade nog oddsen varit sämst på just han som lyckades med bedriften: tvåfaldige allsvenske skyttekungen Niklas Skoog. Nå, så här gick det till, assisterande tränare Anders Johansson berättar:
1-0, andra minuten:
– Gabriel slår en lång djupledsboll, Niklas löper ifrån, tar sig förbi målvakten och placerar in bollen.
2-0, fjärde minuten:
– Christian Järdler har bollen i vänsterposition och slår en fantastisk cross mot Niklas Skoog som är i högerytterläge kan man säga. Niklas löper liksom med, och kanske studsar bollen, men han drar dit den på första tillslaget. Ett underbart mål!
3-0, tolfte minuten:
– Gabriel gör en fin vänding och cross till Guillermo Molins, som löper in i straffområdet – och fälls. Niklas slår in straffen.

Sedan fick Landskrona BoIS faktiskt 19 minuters andhämtning innan det var dags igen, dags för Skoog igen. 4-0, 31:a minuten. Anders:
– Bra spel längs vänsterkanten av oss, Christian Järdler spelar in en djupledsboll, Joakim Nilsson touchar den vidare till Skoog, som vänder om och drar dit den, säger Anders Johansson.

Målfabrikationen speglade matchen. Ett taggat MFF körde över ett BoIS som med seriematch imorgon närmast ställde upp med ett tipselitlag. Men oavsett det skrala motståndet gladdes Anders Johansson över sitt lags – sedvanlige U21-coachen Alf Westerberg avstängd – attityd till matchen.
– Niklas Skoog gör det förstås väldigt bra. Han visar en beundransvärd inställning, jobbar hårt och gör två djupledsmål där han löper bra. Alla från A-truppen genomför matchen på ett väldigt bra sätt. Det gör J-spelarna också, men det brukar dom… Hela laget visar att vi ska vinna idag.

Anders Johansson, som sett en del av den där hett efterlängtade farten i passningsspelet under den senaste veckans träningar, fick nu också i match ett tydligt kvitto på att träningsfokuset under uppehållet lämnat spår hos spelarna.
– Vi hittade våra forwards mycket snabbare än vi gjort tidigare. Idag kom snabba djupledspassningar direkt efter att vi vunnit boll, och fick även med kanterna bra i vårt omställningsspel. Få tillslag, bollen upp snabbare på forwards, bra tvåtouchspel från många. Att spela bolen dit näsan pekar till någon som kommer rättvänd istället för att vända om själv… det är just såna saker vi tränat på senaste veckan.

Joakim och Robin Nilsson spelade tillsammans på centrala mittfältet, båda med utgångspunkt lite längre ner i banan. Det gjorde enligt Anders att kantspelet blommade ut ordentligt.
– Med två ”sittande mittfältare” som växeldrar i anfallsspelet vågade både ytterbackar och yttermittfältare gå framåt mer. Ruben Grönveik gjorde säkert 10 överlappningar i första halvlek, även Christian Järdler. Kul att se.

5-0 en bit in i andra halvlek, och nu drog sig Niklas Skoog tillbaka, från målskyttens roll till framspelarens. Han slog en frispark mot främre stolpen, Gabriel höll sig modigt framme, satte fram skallen och nickade bollen ribba in. Sista målet fick slutligen Edward Ofere sätta i öppet läge framför mål med dryga kvarten kvar.

Bytena i matchen: Ruben Grönevik och Jamsin Sudic utgick redan i paus, bägge med lite skadekänning. Mak Dzonlagic in som mittback, medan Joakim Nilsson övertog högerbacken och Elvir Biberic tog över en central mittfältsplats. Övriga byten ”rakt av”.

Därmed är U21-serien färdigspelad för MFF, med en inte överdrivet berömvärd tredjeplats som resultat. De två bästa treorna i de tre U21-serierna går vidare till slutspel; om MFF är en av dem står inte klart förrän under nästa vecka.
– Vi vill gärna gå till slutspel. Kanske inte så mycket för själva slutspelets skull – även om det alltid är bra med tävlingsbetonade matcher – som för att få fortsatt matchning av truppen under hösten. Annars får vi börja jaga träningsmatcher, säger Anders Johansson
U21-slutspelet avgörs i enkla kvarts- och semifinaler samt final; det finns alltså tre möjliga matcher att se fram emot vid avancemang.

/Tobias Christoffersson