Här ställer Johan Dahlin upp för de funktionsnedsatta

Publicerad 18 september 2009

I förrförra numret av matchprogrammet fanns en stor intervju med vår nye målvakt Johan Dahlin. På frågan ”Vad skulle du göra om du inte spelade fotboll?” svarade Johan att han är intresserad av att arbeta med barn och ungdomar med olika typer av funktionsnedsättning.

– Det tyckte vi lät intressant, så vi tog kontakt med Johan, säger Ulf Larsson
på företaget Barn- och Ungdoms-assistans (BUA), som tillhandahåller personlig assistans till barn och ungdomar i Malmö och Skåne.
Resultatet blev en träff och intervju med Johan Dahlin för den nystartade bloggen Barn- och Ungdomsassistans.
– Syftet med bloggen är att vara förebild för andra med funktionsnedsättning, visa på allt som är möjligt att göra och inspirera, säger Meg Axelsson, en av två tjejer som bl.a. sköter BUA:s blogg.
Som till exempel att gå på match. Innan intervjun tog Meg Axelsson och Johan Dahlin en sväng runt Swedbank Stadion med fokus på tillgängligheten och möjligheterna för personer med funktionsnedsättning att komma och heja på MFF.
– Vi har 90 rullstolsplatser på Swedbank Stadion, ingen annan arena i Sverige har fler. Det finns 20 platser i vardera kurvan intill Norra läktaren och ytterligare 60 platser precis ovanför ståplats. Vi har också stolar till ledsagare, som följer med gratis, säger MFF:s evenemangsansvarige Patrik Jandelin.

Så, hur klarade Swedbank Stadion BUA:s tillgänglighetsinspektion? Bra, men inte felfritt. På minussidan: disk i fel höjd för den rullstolsburne i kioskerna vid rullstolsplatserna, för högt placerad spegel på en handikapptoalett och lite otydlig skyltning på något ställe.

Detta har MFF och Swedbank Stadion tagit till sig och kommer att åtgärdas snarast, uppger MFF.
På plussidan: breda och bra entréer, hissvärdar, väl tilltagna utrymmen och bra handikapptoaletter.
– Men detta är den finaste arenan jag varit på. Platserna är jättebra, man kommer verkligen nära, säger Meg Axelsson, som ser fram emot att snart komma tillbaka och se sin första match på Swedbank Stadion.

Fotnot: Meg Axelssons intervju med Johan Dahlin finns på bloggen Barn- och Ungdomsassistans, www.barnoungdomsassistans.blogspot.com där det också finns mycket annan intressant läsning.

AV: TOBIAS CHRISTOFFERSSON