Händelserik finaldag för Fotboll mot rasism

Publicerad 07 september 2015 i Nyheter

I helgen avgjordes turneringen Fotboll mot rasism på Swedbank Stadion. Besökarna fick se spännande matcher, uppleva en härlig stämning och njuta av fotbollskonster hela dagen.

Över 60 lag med 12-åriga ungdomar från hela Skåne har varit med i årets upplaga av Fotboll mot rasism som gick in i slutspel på lördagen. Turneringen är skapad på initiativ av MFF i samhället och syftar till att använda fotbollen som ett verktyg för att motverka rasism och andra former av diskriminering.

– Det handlar om allas trygghet och lika värde, säger Jan-Olov Kindvall på MFF i samhället.

– Vi vill inte isolera det till en fråga om bara rasism, utan egentligen handlar det om hur man förhåller sig till varandra. Vi har haft temadagar kring det här och det är många föreningar som jobbat tematiskt med frågorna, fortsätter han.

MFF i samhället arrangerade årets turnering i nära samarbete med Länsförsäkringar Skåne, E.ON, Rörläggaren, Region Skåne och Malmö Stad. Gustavo Nazar på Pedagogisk inspiration, Malmö Stad, är en av eldsjälarna bakom turneringen. Han tycker att fotbollen är ett utmärkt sätt att sprida kunskap kring den här typen av frågor.

– Fotboll är en mötesplats där det finns alla förutsättningar att synliggöra ett ställningstagande. Barnen får veta hur vuxna tänker kring de här frågorna och tillsammans uppleva att alla människor är lika värda, säger han.

– Det handlar också om att tränarna får fortbildning och det skapar en förståelse både bland barnen och föräldrarna att nu är vi här inte bara för att spela fotboll. Fotboll är betydligt mycket mer än bara fotboll. Och här ska vi behandla varandra som att vi alla tillhör en stor familj, säger Gustavo Nazar.

De inledande matcherna spelades på träningsplanerna bakom Swedbank Stadion

Familjen han pratar om har under årets arrangemang omfattat hela tusen spelare och ledare. En av dem är Nellie Paulsson som spelar i Furulunds IK. Hon tycker det är viktigt att behandla lagkamrater på ett bra sätt.

– Det är inte så roligt att spela om man inte har några kompisar i laget, säger hon.

Hon var också nöjd med turneringen i sig och tyckte att det var kul att hälsa på MFF-spelarna Guillermo Molins och Fredrik Andersson som var på plats för att ge autografer och träffa alla besökare.

– Det var jätteroligt. Det är också coolt att spela här inne på Stadion. Matcherna har gått bra och vi är i final. Jag tror vi vinner den också, säger Nellie Paulsson när vi träffar henne innan de slutgiltiga finalerna.

Finalen mellan Furulunds IK och Lunds BK blev en jämn match som avgjordes i slutsekunderna

Det skulle visa sig att hon fick rätt. Furulunds IK vann finalen mot Lunds BK efter ett dramatiskt segermål bara sekunder innan full tid. I killarnas final stod BK Olympic som segrare efter 3-0 mot IFK Klagshamn. Alla lag som tagit sig till finaldagen fick dock chans att spela en placeringsavgörande match på Swedbank Stadion. Niklas Strand är tränare i BK Höllviken, vars F03-lag kom på en femteplats.

– Det är jätteroligt att få spela här inne på Stadion, så att vi förlorade kvartsfinalen gjorde inte så mycket, för vi gjorde en bra match och fick bra träning, säger han.

– Vi pratar också om hur man möter sina lagkamrater och talar till varandra på planen. Vi verkar i ett mångkulturellt samhälle och vi ska egentligen inte behöva prata om rasism. Vi är alla lika, både på och utanför planen. Men i fotbollen märks det kanske extra tydligt, säger Niklas Strand.

Även MFF-målvakten Fredrik Andersson som var på plats och skrev autografer så att pennan glödde tyckte det var roligt att besöka Fotboll mot rasism och möta ungdomarna som var där.

– Det är jätteroligt att se så mycket ungdomar och kul att jag kunde ställa upp och få lite glädje tillbaka. Vi jobbade ganska intensivt med de här frågorna i Örgryte. Vi hade en incident för några år sedan som blev ganska uppmärksammad. Det blev ett kraftigt ställningstagande och det är jättebra. Fotboll är en sport för alla oavsett läggning och etnisk härkomst, säger han.

Fredrik Andersson och Guillermo Molins skriver autografer

För MFF i samhället återstår det nu att summera årets turnering och eventuellt hitta nya sätt att jobba mot diskriminering tillsammans med alla samarbetspartners. Jan-Olov Kindvall berättar att Fotboll mot rasism sedan starten 2010 fått flera olika förgreningar, bland annat Skolfotboll mot rasism och Gymnasiefotboll mot rasism.

– Det har gett många effekter och skapat kontaktytor som vi använder i andra forum. Det är ett sätt att sy ihop MFF som ett nav i ett större hjul, säger Jan-Olov Kindvall.

Freestylern Philip Warren Gertsson underhöll besökarna
Många ville synas på bild tillsammans med Guillermo Molins
Finalspel på Swedbank Stadion
P12-finalen mellan IFK Klagshamn och BK Olympic…
…slutade med att BK Olympic fick lyfta bucklan
Furulunds IK firar vinsten med en lagbild

huvudpartners

officiella partners