Han lär akademierna att äta rätt

Publicerad 05 oktober 2015 i Nyheter

För att bli framgångsrik på fotbollsplanen och i skolbänken är det inte bara viktigt med hårt arbete. Idrottsnutritionisten Peter Stenberg åker nu runt bland MFF:s fotbollsakademier för att lära de nyblivna sjundeklassarna att äta rätt.

Aulan på Hagalidskolan i Staffanstorp, där en av MFF:s fem fotbollsakademier är belägen, är fylld av elever och föräldrar. Framför scenen står idrottsnutritionisten Peter Stenberg. Han har uppdraget att få fler unga att välja rätt mat – något som ibland kan vara en utmaning.

– Välling är kanon till frukost och mellanmål. Men det är en produkt som är jäkligt svårt att sälja in till sjuor, säger han.

Lyckligtvis finns det många andra sätt att få i sig rätt näring och energi som ung idrottare och under föreläsningen ger Peter Stenberg en mängd exempel på bra källor. En riktigt bra frukost kan till exempel bestå av gröt, surdegsbröd, frukt, bär och nötter.

Det viktiga är dock att man alltid tänker efter innan man stoppar i sig något. För att upprätthålla en god kosthållning krävs därför planering, rutiner och disciplin.

 – Det är enkelt att välja det som är bra. Det svåra är att undvika det som inte är bra, säger Peter Stenberg, som är noga med att påpeka att man givetvis också får unna sig något onyttigt då och då.

– Folk är så medvetna idag om hur de ska se ut. Det ska vara rutor på magen även i ung ålder. Men man springer inte snabbare bara för man har det. Det handlar om att välja rätt mat ofta. Kan man lägga den basen nu så håller man den mycket bättre sen.

En av besökarna i aulan var den nyblivna akademieleven Emelie Olsson, för kvällen klädd i träningsoverall med MFF-skölden på jackan. Hon förhåller sig något skeptisk till tipset om att dricka välling men tycker att det fanns mycket annat som var värt att lyssna på.

– Det var en bra föreläsning och jag fick lära mig mer om hur man ska äta, även om jag tycker att jag äter hyfsat redan, säger hon.  

Alexander Ekström, ansvarig för akademin i Staffanstorp, är glad över genomslagskraften i föreläsningarna. För ett par år sedan sålde det lokala storköpet slut på röd paprika efter att Peter Stenberg pratat om grönsaken i sin föreläsning.

– Alla gick runt och knaprade paprika. Det är dit vi vill komma. Att de förstår att kosten är oerhört viktig, säger Alexander Ekström.

Han berättar att kostlära är en del av akademikonceptet och redan är implementerat i den vanliga undervisningen genom idrott- och hemkunskapslektionerna.

– Men det är klart att om det kommer någon som man förknippar med MFF så kanske man lyssnar lite extra. Dessutom är föräldrarna med idag och det är ju de som handlar maten. Nyckeln är att få med dem.

– Jag tror det är en viktig pusselbit om man vill nå hela vägen fram, säger Alexander Ekström.

Läs mer om MFF:s fotbollsakademier

huvudpartners

officiella partners