Grundskolefotboll mot rasism den 25 maj

Publicerad 11 maj 2016 i Nyheter

Malmö FF anordnar varje år turneringen Grundskolefotboll mot rasism i samarbete med Malmö Stad, där elever i årskurs sex från olika skolor i Malmö deltar. Elever som deltog i turneringen förra året ska i år vara med som ledare för att föra vidare sina kunskaper till yngre elever. Den 25 maj, på Mariedals IP, är det dags för årets upplaga.

Grundskolefotboll mot rasism är bara en av flera fotbollsturneringar som MFF arrangerar där det gemensamma temat är kampen mot rasism.

Inför turneringen samlades elever i årskurs sju från bland annat Kroksbäcksskolan för att lära sig vad det innebär att vara en fotbollsledare. Tore Cervin, ungdomstränare och före detta spelare i Malmö FF, var på plats för att dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter.

En av eleverna som kommer att vara ledare för sina yngre skolkamrater i turneringen är Fatmeh El Faour, som går i årskurs sju på Kroksbäcksskolan. Hon ser fram emot att vara ledare för första gången.

– Det ska bli roligt, vi har aldrig provat på det förut, säger Fatmeh El Faour. Jag känner mig stor och jag hoppas att få lära mig saker genom det här. I skolan har vi pratat om att turneringen handlar om kämpa mot rasism och att vi ska komma hit och ha roligt.

Tanken med att låta elever som tidigare deltagit i turneringen vara ledare handlar om att elever ska få ansvar och känna att de är viktiga.

– Vi gör detta för att våra äldre elever ska få en känsla av ansvar och lära sig mer om hur man agerar ledare och leder ett fotbollslag. Det är det viktigaste, säger Jonas Holm, lärare på Kroksbäcksskolan.

Jonas Holm menar att fotbollen är ett utmärkt verktyg i kampen mot rasism och diskriminering.

– Fotboll handlar om sammanhållning och den kan användas i kampen mot rasism och diskriminering. Det finns andra värdegrunder som är viktiga för samhället som också kan komma genom fotbollen. Att samlas runt fotbollen är lite av en genväg för att komma till enklare värdegrundsdiskussioner om hur man kan samarbeta över gränser. Fotbollen är perfekt för det, säger Jonas Holm.

I samband med turneringen blir de involverade eleverna också inbjudna av Malmö FF till hemmamatchen mot Falkenbergs FF. Turneringens grundidé är hur vi gemensamt kan arbeta mot rasism, trygghet och för allas lika värde. På det temat anordnas utbildningsdagar och seminarier dit ledare och spelare bjuds in för att fundera på vad man konkret kan göra. Ambitionen är att det anti-rasistiska budskapet ska spridas via alla deltagare och ledare som medverkar i turneringen.

Grundskolefotboll mot rasism
Onsdag den 25 maj på Mariedals IP, Malmö.

Vill du veta mer om turneringen Grundskolefotboll mot rasism? Kontakta Jan-Olov Kindvall på jan-olov.kindvall@mff.se eller på 0708-53 01 77. Turneringens kontaktperson från Malmö Stad är Gustavo Nazar, gustavo.nazar@malmo.se

huvudpartners

officiella partners