Grattis Malmö FF: Från hundraårsdagens fest

Publicerad 25 februari 2010

Klockan 19:10 utbringade vd Pelle Svensson en skål för de 19 män som hundra år tidigare grundat Malmö Fotbollförening. Det blev kulmen på en hundraårsdagsfest full av fin stämning, fina ord och inte minst två fina överraskningar.

MFF-Elfsborg 1-3. Förlust på självaste hundraårsdagen. Ingen vidare match, inget vidare resultat, inte mycket att snacka om. Men til syvende og sidst var nog prestationen att överhuvudtaget genomföra matchen på det hårda, hala underlaget en hyllning i sig. Av dagens himmelsblå kämpar till alla gårdagars, och särskilt förstås till de nitton allra första som grundade Malmö Fotbollförening den 24 februari 1910.

Dessbättre stod mer, mycket mer på programmet på Malmö IP denna hundraårsdag. Bredvid huvudläktaren ett stort festtält, där tre timmars firande satte igång strax efter domarens slutsignal. Långbord och bänkar, sillmacka och gulasch, öl, vatten och kaffe – och till förplägnaden rock’n’roll från bandet Spootlajtz.

Ceremonimästare Patrik Jandelin höll i programmet från scen, och läste efter att ha hälsat gästerna välkomna upp en dikt dagen och klubben till ära, skriven och inskickad av Magnus Nydén. Den förtjänar att återges i sin helhet (med reservation för småfel i radning och skiljetecken):

”Blås i trumpet och i fagott
låt trummor och cymbaler dundra
så att det hörs i torrt och vått
från öknen upp till Nordens tundra

Ta på den bästa slips du fått
”Men varför detta?” hör jag någon undra
Jo, Sveriges stolthet Himmelsblått
Har vuxit upp och blivit hundra!”

Hela spelartruppen och de flesta ledare var förstås på plats i tältet, och efter en stund äntrade Roland Nilsson scenen för att ge några kommentarer till den nyss spelade matchen. Därefter var det MFF Supports nye ordförande Ola Solérs tur, och det var också han som höll kvällens första hyllningstal.
– Att vara ordförande i MFF Support innebär att man får höra många tankar och idéer om hur Malmö FF ska skötas, och det är underbart att det finns ett finns så otroligt engagemang. Jag tror att en av utmaningarna för Malmö FF framöver är att lyssna på alla dessa människor, fånga detta engagemang. Särskilt viktigt tror jag det är nu när Malmö FF växer och blir större, och vi blir fler som ska dela med oss av vår kärlek till Malmö FF. Jag vill från MFF Supports sida gratulera Malmö FF till de första hundra åren.

Näste talare var Sydsvenskans förre sportchef Åke Stolt, som höll ett lysande anförande, som inte var något annat än en kärleksförklaring till den klubb han – nu också helt öppet – betraktar som sin.
– Vad är det som väcker kärlek? Den mjuka blicken, en rågblond hårvåg, en beslutsam mun – och så den ylletröjsklädda armen vilande mot ett knä där skrapsåret syns tydligt. Den sargade hjälten. Tore Svensson. Skarp profil mot suddiga nätmaskor. MFF-märket klart och rent och inte en reklamskylt så långt ögat når, beskrev Åke idolbilden ur vilken den där kärleken uppstod.

– Grattis Malmö FF, på självaste hundraårsdagen, grattis till all den omsorg ni får, och som ni förtjänar. Grattis till alla som bryr sig om. Grattis till all er fantastiska publik. Grattis till alla fans ni har, så intensivt engagerade och skärskådande att ni ibland tror att ni har fiender där ni i själva verket bara har vänner. Grattis Malmö FF – min älskarinna, min Kockumskran och min eviga magkatarr!

Om hundraårsdagens fest skulle ha firats på just den plats, på den exakta plätt mark där Malmö FF bildades, skulle festtältet ha fått resas på parkeringsplatsen mellan teatern och gamla läktaren (vilket gissningsvis inte var praktiskt möjligt). Där fanns nämligen för hundra år sedan Idrottsplatsens restaurang, och i anslutning till denna det samlingsrum där de nitton grundade MFF. Två överraskningar var utlovade för festkvällen, och dryga timmen in i programmet var det dags för den första: en minnesplakett till platsen för Malmö FF:s bildande. Plaketten överlämnades av Malmö stads fritidsdirektör Bo Sjöström till Bengt Madsen, och sätts upp gemensamt av stad och klubb.
”Vi är för evigt tacksamma de 19 grundarna.” lyder inskriptionen (bland annat).

Överlämnandet av minnesplaketten gav Bengt Madsen tillfälle att säga några ord.
– Nitton stycken personer bildade för exakt hundra år sedan Malmö FF. Under de senaste 70 åren har Malmö FF legat i den absoluta toppen i svensk elitfotboll, ett väl förrättat värv av alla de som haft ansvaret; spelare, ledare och publik. Vi hoppas att många av de nitton sitter i en ljusblå fåtölj uppe i himlen ikväll, tittar ner och ser vilka fantastiska supportrar vi har nu. Lycka till, och tack allesammans!

En stund senare höll även klubbens nyvalde ordförande Håkan Jeppsson ett tal, naturligt nog med nästa hundra år i fokus.
– Det är mycket att leva upp till i den här föreningen, det vet vi allihop som sitter här. Vi ska se till att bygga vidare på vår fina historia, våra fantastiska framgångar – och den enormt starka förening vi har. Jag vet att inte alla tycker det, men jag skulle vilja säga att MFF idag på många sätt är starkare än tidigare. Vi bygger ut organisationen för att bli starkare, inte minst sportsligt. Vi har de bästa supportrarna. Vi har många fina sponsorer och samarbetspartners. Vi har Sveriges finaste fotbollsstadion, sa Håkan Jeppsson.
– Dessutom, trots matchen idag, så tror jag faktiskt att vi i år har en trupp som både kan och vill vinna SM-guld. Sen vet man aldrig om det håller hela vägen, men jag tror det finns goda förutsättningar. Det är väldigt, väldigt viktigt för klubben; vi finns i första hand för att vinna titlar, det är det vi ska göra framöver också.

Kvällens andra överraskning var utan tvekan den som möttes av störst jubel och entusiasm från festdeltagarna: kommunikationschef Per Welinder presenterade den särskilt framtagna 100-årströjan (läs mer om den här). Med alla de 652 spelare som genom tiderna någon gång representerat Malmö FF (i herrfotboll med minst en A-lagsmatch). Jublet blev inte mindre när Per också berättade att A-laget kommer att spela i – den helt reklamfria – tröjan i den första allsvenska hemmamatchen på Swedbank Stadion.
– Vi vill också symboliskt lämna över tröjan till de som driver laget, till de som stöttat och stöttar de 652 killarna att verkligen göra allt det vi hoppas, sa Per Welinder och kallade MFF Supports ordförande Ola Solér tillbaka upp på scen för att ta emot den allra första 100-årströjan, direkt från tryckeriet.

Och klockan blev sju. Tio minuter kvar till den stora 100-årsskålen, självfallet tajmad till 19.10. Dags för vd Pelle Svensson att hålla ett tal.
– En sån här dag ska man tänka tillbaka. Jag satt här och funderade – när grundlades ens relation till Malmö FF? Tänk efter ni också, för det är ganska viktigt. För mig var det den 28 oktober 1968, flera av er var med. Det var på Stadion, mot Elfsborg den gången också. Det blev 0-0, och Öster vann hela allsvenskan på ett gjort mål mer. Sen den dan, 11 år gammal, har jag varit blå. Ett annat minne var när min son följde med på match första gången. Då hade jag alltså fått en son som var MFF:are, fastän han aldrig satt sin fot i Skåne. Jag hade lyckats med min uppfostran!

Från den personliga himmelsblånaden gick Pelle Svensson över till sin yrkesroll och förtroendet knutet till den.
– Alla som kör bil vet att man behöver titta i backspegeln ibland, men att man framför allt ska hålla blicken framåt. Vi som nu har fått ansvaret att under en begränsad period få förvalta det arv som det är att vara MFF:s organisation – vi har ett enda uppdrag, och det är att se till att vår del av historien blir så framgångsrik som möjligt. Tillsammans ska vi jobba för att få den här skutan på rätt köl, med rätt fart framåt – in i framtiden.

Och så var det dags. Med högstämningen på absolut topp, med värmen och gemenskapen över generationer och decennier samlad innanför tältduken och förtätad i ögonblicket.
– Det finns inte dokumenterat exakt när MFF bildades, men sannolikt var det ungefär nu, på kvällen ungefär vid den här tidpunkten. Jag vill att vi tänker på hur dessa föregångare till oss för exakt hundra år sen bildade vår förening. Jag föreslår att vi reser oss och höjer våra glas, att vi tackar dem för vad de gjorde, och tänker på vad vi som är här ska göra för framtiden. En skål för Malmö FF – skål!

Applåder, jubel och klubbsången, ”MFF:are är vi alla”.

Tobias Christoffersson

(Fotnot: Festens tal citeras inte i sin helhet, och vissa komprimeringar förekommer.)