”Gische” har ingen tid för semester

Publicerad 31 maj 2009

Ingen sommar-semester. Det är Guillermo Molins tacksam för. Han har inte tid.

När allsvenskan efter den här helgen gör månadslångt uppehåll och flertalet spelare får lite ledigt börjar ”Gische” i stället ladda för sommarens stora äventyr U21-EM på hemmaplan.

20-åringen som gjort allsvensk snabbkarriär är tillsammans med Labinot Harbuzi MFF:s bidrag till den svenska 23-mannatruppen, som ju bl a också innehåller tidigare klubbkompisen och numera PSV Eindhoven-proffset Ola Toivonen.
– Det är en riktigt bra trupp Sverige har och jag kan gott säga att jag är stolt över att vara en i gänget, säger ”Gische”. Jag tror inte man fattar hur stort det här är förrän man är där. EM står för Europamästerskapet med många spelare från de stora ligorna och från Champions League. Det är helt sjukt!

Tio landskamper
Att han tillhör truppen – som har samlingsläger i Falkenberg nästa vecka och senare under själva EM har sin förläggning i Båstad – är visserligen ingen garanti för spel, men förutsättningarna bör vara goda. Sedan ”Gische” debuterade i U21-landslaget mot Portugal för ganska precis ett år sedan har det blivit 10 matcher i följd och av dessa sju från start.
– Ja det har gått riktigt bra för mig, säger han. Redan i debuten var jag nära att bli matchvinnare med en kanon i ribban och lite senare avgjorde jag med enda målet när vi mötte Polen.
Kanske läge för en repris på Swedbank Stadion nästa fredag när Polen på nytt är motståndare i den första av två träningslandskamper (den andra mot Estland i Falkenberg fyra dagar senare) inför själva mästerskapet. Detta inleds för Sveriges del mot Vitryssland i Malmö den 16 juni och totalt deltar åtta länder i slutspelet.

Semifinal är målet i EM
– Målet i EM är att nå semifinal men det blir tufft, säger ”Gische”. I vår grupp spelar även Italien och Serbien och det är etta-tvåa som går vidare. Fast lite favör bör vi ha av att vara hemmanation och med rätta flytet kan allt hända. Då kan vi kanske t o m vara ena laget i finalen på Swedbank Stadion den 29 juni. Det vore något!
”Löpstark yttermittfältare med väldigt stort hjärta och passion i sitt spel”, betygsatte förbundskaptenen Jörgen Lennartsson ”Gische” när EM-truppen presenterades för en vecka sedan. Detta tillsammans med kvicka fötter, fin teknik och att han är vass i man-mot-mansituationerna har gett honom en stabil plats i MFF:s startelva.
Efter debutåret 2006 som 18-årig inhoppare i fem matcher och hans två första hela allsvenska matcher året därpå var han i fjol jämte Ola Toivonen lagets meste spelare med 27 matcher i allsvenskan. Och i år har han bara missat en enda match totalt, en träningsmatch då han var upptagen av U21-landskamp.

Genombrott i år
– Det finns de som tycker att fjolåret var mitt genombrottsår men så ser jag inte själv på det, säger ”Gische” i en lite självkritisk analys.
– Det har jag tänkt ska komma i år och EM-uttagningen är ett steg på den vägen. Men jag måste också få till fler mål- och assistpoäng i allsvenskan. I fjol blev det två mål och fyra assist men hittills i år har jag bara fått två assist. Det är naturligtvis är alldeles för lite.
– Spelmässigt däremot, fortsätter han, tycker jag att jag blivit bättre. Vi har ett bra grundspel i år, är tryggare med bollen och kan hålla i den när det behövs. Själv är jag rakare i mitt spel, kommer förbi enklare och har blivit bättre defensivt. Det är faktiskt kul att känna att man kan stoppa upp ett anfall också och inte bara gå till anfall själv.
Det skymmer emellertid inte faktumet att laget inför sista vårmatchen hemma mot GAIS parkerar i mittens rike nio poäng efter serieledande IFK Göteborg och med bara åtta gjorda mål.

Känns tungt
– Klart att det känns tungt, säger ”Gische”. Själv skulle jag med bra utdelning vid det här laget kunnat ha gjort tre-fyra mål, däribland i förlustmatcherna med uddamålet mot Elfsborg och HIF. Vi har verkligen inte haft marginalerna på vår sida men däremot blivit hårt straffade på våra misstag.
Trösten har ändå länge varit att det skapats många chanser och att det någon gång måste lossna. Men ”Gische”, som i de senaste matcherna saknat flytet från tidigare delen av säsongen, medger att det sätter sig i skallen när det i match efter match inte blir någon målmässig utdelning.

Två fina MFF-värvningar
– Tyvärr är det så. Vi kan sätta hur många avslut som helst i mål på träningarna men i matcherna är det som förgjort och det går en inte förbi. Man vill ta till allt för att få hjälp. Själv har jag frågat vår psykolog Sverker Bengtsson varför jag inte gör mål. Det har han inget direkt svar på men han hjälper en att hitta det positiva i livet när man är lite down och man känner sig glad när man går därifrån.
– Både Sverker och vår nye fystränare John Phillips är förresten två mycket fina värvningar till klubben den här säsongen men de kan ju inte göra målen åt oss, suckar ”Gische” som ändå vill tro på en islossning mot GAIS.

Seger ger andrum
– Att gå till sommaruppehållet med en trepoängare som avslutning skulle betyda mycket både för klubben och fansen, säger han.
– Som det är nu är vi alla mer eller mindre frustrerade och en seger skulle ge ett andrum laget behöver. Jag tror vi fixar det!  
Det var sommaren 2005 ”Gische” kom till MFF. Han spelade då div IV-fotboll i Kävlinge GIF, där han var svårstoppad forward och pålitlig målskytt. Som sådan utmärkte han sig även i MFF där han 2006 gjorde 45 mål i J- och B-laget, vilket gav en plats i J-landslaget.

Bofast på mitten
Året därpå flyttade emellertid tränaren Sören Åkeby ner honom som kantspelare på mittfältet och där har han sedan blivit bofast. 
– Det är en roll jag spelat in mig på och känner mig bekväm i nu även om jag egentligen fortfarande ser mig som anfallare, säger han. Det här är i alla fall det närmaste jag kommer men det skulle vara lögn om jag sa att jag inte saknar att spela på topp.
– Jag är absolut inte främmande för att ta steget upp igen.
Så vi ska kanske inte utesluta att han hinner visa om  gamla forwardstakter även duger i A-laget. ”Gische” har nämligen kontrakt med MFF t o m år 2011.

 

Av ARNE REIMER