Från medlemsträffen: Intressant och högljutt!

Publicerad 28 augusti 2009

Drygt 200 medlemmar kom till onsdagens träff i Restaurang 1910 för att höra Staffan Tapper berätta om MFF:s fotbollsakademi och ungdomsverksamhet och för att få chans att ställa frågor till vd Pelle Svensson. I och med tabelläget blev det stundtals också upprörd stämning.

OBS! Ett utförligare reportage kommer med nästa utskick av medlemsbrevet ”Blå himmel blues”.

Medlemsansvarige Peter Åhlander hälsade välkommen och lämnade därefter över ordet till lagledare/ungdomsansvarige Staffan Tapper, som höll ett nära timslångt föredrag om Malmö FF:s fotbollsakademi och klubbens ungdomsverksamhet.

Staffan berättade ingående hur han och Richard Ohlqvist tillsammans Malmö FF och Malmö stad byggt upp Malmö FF:s fotbollsakademi, från de första funderingarna två lärar- och tränarkollegor emellan till en utbyggd och synnerligen väl fungerande skolverksamhet som nu är inne på sitt femte år. Staffan berättade också översiktligt om hur Malmö FF:s ungdomsverksamhet är organiserad och hur klubben vill arbeta för att utveckla framtida spelare till A-laget.

Efter långa och varma applåder till Staffan Tapper följde medlemsträffens andra avdelning: frågestund med vd Pelle Svensson. Pelle inledde med att ge en kort genomgång av det ekonomiska läget såhär långt 2009. Siffrorna pekar på ett svagt positivt resultat för året, men också på fortsatt ansträngd likviditet.

– Vi kommer att kunna visa på en vinst, även om den blir relativt blygsam, vi talar om några miljoner. Men trots att vi har en god ekonomi så har vi ganska ont om pengar, och det gör att vi får tänka oss för både en och två gånger när vi gör investeringar – som till exempel nya spelare, sa Pelle Svensson.

Så, dags för frågestund. Med det ansträngda tabelläget efter två tredjedelar av säsongen och två plattmatcher i det färska medvetandet fylldes luften naturligt nog strax av många minst sagt uppfordrande frågor, åsikter och känslor kring de sportsliga resultaten och hur den sportsliga verksamheten i föreningen sköts – många av dem med den logiska kopplingen till de senaste årens ackumluera(n)de brist på framgång.

Det blev dryga timmen med högt i tak såväl bildligt som bokstavligt i restaurang 1910, men också med stundtals uppjagad stämning. Pelle Svensson bemötte kritiken, besvarade frågorna och sympatiserade med de flesta känslorna, stundom med bistånd från ordförande Bengt Madsen och vice ordförande Håkan Jeppsson.

Vad gäller det omedelbara nuläget underströk såväl vd som ordförande att det inte är aktuellt att avskeda någon, till exempel tränarna, samt att tränarna kommer att göra förändringar i A-lagets sätt att spela till nästa match. Samtidigt var båda mycket tydliga med att man inte anser resultaten acceptabla och att man inte är overksamma.

Mest uppseende väckte uppgifterna om att Bengt Madsen talat med Rolle efter matchen mot ÖIS och att Roland kommit tillbaka dagen efter till ledningen med hur han kommer justera laget och spelet dels utifrån den truppen som står till förfogande till derbyt, men också för att försöka ändra den dåliga trenden.

Peter Åhlander avslutade medlemsträffen med att bjuda in till nästa, som äger rum torsdagen den 19 november. Då bjuds medlemmarna på en rundtur i Swedbank Stadions innandömen innan den sedvanliga analysen av – den då avslutade – säsongen, samt en genomgång av hur MFF:s nya scoutingorganisation arbetar.
 
TILLÄGG: Under torsdagen och idag fredag har det spridits uppgifter i media om att Hasse Borg och Roland Nilsson skulle gömt sig för medlemmarna. Den åsikten kan inte de ansvarig för medlemsträffen skriva under på. Hasse ringde specifikt till Pelle Svensson under dagen för att fråga om han skulle försöka styra om i kalendern och komma ändå. Varken Pelle eller Kommunikationschefen Per Welinder ansåg att det var nödvändigt, vare sig för honom eller Roland Nilsson, eftersom Styrelse och VD var på plats.

– Det är lätt att man vill rikta sin frustration mot tränare och sportchef när det går dåligt. Men tränarna och sportchefen väljs inte av medlemmarna. Inför medlemmarna är det Styrelse och VD som är högst ansvariga, säger Per Welinder. Sen kommer vi säkert ha andra medlemsträffar där sportchef och tränare är med och informerar om olika saker, men det var inte agendan den här gången. Så är man upprörd över att Hasse och Rolle inte var på plats, är det mig och Pelle man ska vara arg på.

/ Tobias Christoffersson