Från Florida: ”Träningarna måste återspegla matchsituationer”

Publicerad 30 januari 2013

Malmö FF:s chefsscout Vito Stavljanin tillsammans med assisterande tränaren Simon Hollyhead

Innan dagens fotbollspass nere i Florida fick spelarna en kort genomgång om MFF:s fotbollsfilosofi som förklarade varför laget tränar som de gör och på vilket sätt en mer lagdelsbaserad träning kan hjälpa laget i stort.

Det var tydligt att spelarna längtat efter årets första fotbollsträning för redan 15 minuter innan utsatt tid var de flesta ute och kände på det nyklippta gräset och årets nya bollar. Bakom dem i ett litet torn stod en av IMG Acadamys planskötare och tittade nöjt på sin plan innan han, lite ödmjukt, konstaterade det alla tänkte om den gröna mattan.

– F*cking perfect! But I´m not suprised, I´ve been doing this for many years now.

Trots den stora ivern hos spelarna att börja träna inleddes dagens pass med en kort presentation om MFF:s fotbollsfilosfi som Simon Hollyhead och Vito Stavljanin satt samman kvällen innan. 

Simon Hollyhead, vad var det ni pratade om idag under er presentation?
– Vi ville förklara för spelarna om vår fotbollsfilosofi och varför vi har den. Anledningen till att det skedde här idag var för att detta var första gången som vi nästintill hade alla killarna på plats. Presentationen idag handlade egentligen om att vi ville visa på vad vi vill ha ut från varje postition och vad som krävs för att spela där. En mittback har inte samma rörelsemönster som en yttermittfältare och därför skiljer sig kraven på de olika positionerna. Ett krav som även påverkar vår träning och sättet vi ska träna våra enskilda spelare.

Vad var det som ni ville ha ut genom er presentation?
– Vi ville visa vad de bästa spelarna och bästa lagen ute i Europa gör för att kunna hålla en sådan god kvalité som de faktiskt gör. Alla har vi kunnat konstatera att Spanien som landslag och Barcelona som klubblag spelar en fantastisk fotboll men vi har tittat på varför de gör det samt hur de gör det och försökt lära oss av det.
Allting har att göra med varje individuell spelare på planen och vad den gör. Som jag sa innan, alla positioner har olika rörelsemönster och sätter olika spelare i olika situationer vilket gör att våra träningar måste återspegla det. Det vore märkligt av oss att kräva att en spelare ska lösa en viss matchsituation om den inte stött på den under träning.

På vilket sätt kommer detta genomsyra träningarna?
– Med hjälp av presentationen faller fler bitar på plats och spelarna får ett bättre helhetsbild om varför vi tränar som vi gör. Vi ser varje träning som ett dyrbart tillfälle att utveckla vår spelare och alla i ledarstaben är väldigt organiserade och har en klar bild på hur vi ska göra för att få våra duktiga spelare att bli ännu bättre.