Första turneringen för barnen i Fotbollskolan

Publicerad 15 december 2002

Förutom de ordinarie MFF-lagen deltar i år även Malmö FF:s fotbollskola på bred front. Det blir premiär idag i Tomtecupen som arrangeras av BK Vången och som spelas i Kombihallen vid Malmö Stadion. tio lag med barn i åldrarna 7-8 år deltar.

På förmiddagen spelar sex P95-lag och på eftermiddagen fyra P94-lag. Varje lag spelar tre matcher. I de här åldrarna räknas ju inte resultaten så någon slutspel existerar inte. Tyngdpunkten ligger på att barnen skall ha roligt.

”Många av våra fotbollsungdomar får chansen att spela sin första turnering i MFF-tröjan” säger Patrick Winqvist och fortsätter berätta att i januari kommer lika många att få chansen att spela i en annan turnering.
”Vi är väldigt glada att vi kan ta emot alla som vill spela. Barnen har under året tränat två gånger i veckan utomhus och har sedan oktober tränat en dag i veckan inomhus. Vi hoppas kunna öka detta till två gånger i veckan under nästa år”.

Fakta om Malmö FF:s Fotbollskola:
Fotbollskolan startades av Inge Blomberg 1970. Den blev mycket populär och växte till som mest 700 barn. Här lades grunden till vår starka ungdomsverksamhet, som länge har varit en av de bästa i norra Europa. Vi har fostrat många duktiga fotbollsspelare och en del av dessa har till och med gått hela vägen från Fotbollskolan till A-laget. Under de senaste åren har resurserna varit mer begränsade och konkurrensen om barnen har ökat betydligt, varför antalet barn har sjunkit.

Fotbollskolan ska vara öppen för alla barn mellan 5 och 8 år. Målet är att utveckla barnens kärlek till världens bästa leksak: bollen. Bollen ska alltid vara i centrum. Alla ska längta och tycka att de är jätteroligt att komma till Fotbollskolan varje dag. Vår ambition är att skapa ett bestående intresse för fotboll som framtida spelare, ledare, förälder, supporter och domare. Fotbollskolans verksamhet ska ligga till grund för Malmö FF:s ungdomsverksamhet.

Varje träningsgrupp i Fotbollskolan består av 20 barn och 4 ledare. A-lagspelarna ska fungera som faddrar till barnen i fotbollskolan, 2 spelare knutna till varje grupp. Spelarna ska vara med och spela, instruera och titta på träningen vid ett antal tillfällen per säsong.

Fotbollskolan styrs av en projektgrupp bestående av anställda ungdomsansvariga och ungdomsledare i MFF. Gamla och nya ledarna träffas för information och internutbildning vid minst ett tillfälle innan skolan drar igång. Därefter sker kontinuerlig fortbildning och information och diskussion om klubbens Mål och Riktlinjer.

I månadsskiftet mars – april skickas en personlig inbjudan ut till alla mellan fem och sju år i Malmö Kommun. Inbjudan vänder sig till målsman och innehåller en presentation av och information om Malmö FF:s Fotbollskola. Vi annonserar även i Sydsvenskan vi några tillfällen.

Därefter sker anmälan och inskrivning. Anmälningsavgiften är 400 kronor och innehåller bland annat medlemskap i Malmö FF. Därutöver får barnen var sin T-shirt med sponsortryck, shorts och strumpor. Alla barn i fotbollskolan ska också vid något tillfälle erbjudas att vara maskot och få springa in tillsammans med en A-lagspelare (i MFF eller i motståndarlaget) vid en av Malmö FF:s hemmamatcher.

Träningen drar i gång i mitten av april och avslutas sista veckan i september, med uppehåll under sommaren. Träningen sker två gånger i veckan, tisdagar och torsdagar. Varje grupp tränar 50 minuter per gång. Träningen sker så ofta som möjligt på konstgräs.

Tisdagsträningen delas i tre delar, en del lek, en del övning och en del spel. Torsdagsträningen delas i två delar, en del lek och en del match.

Under en del av sommaren arrangerar vi en sommarfotbollskola för dem som är hemma för att bibehålla intresset och kontakten fram tills vi drar igång i början av hösten.