Försäsong 2012: Utmaningen i fokus

Publicerad 06 december 2011

Två matcher återstår av den långa säsongen 2011, träningsmatch mot Odense på torsdag och så den avslutande matchen i Europa League mot Wien. Men Simon Hollyhead är redan långt inne i nästa säsong och har ett minutiöst lagt schema över den elva veckor långa försäsongen.

– Det viktigaste med försäsongen är att vi utmanar våra spelare och utvecklar dem, slår Simon fast. Vi skulle kunna möta Trelleborg, IFK Malmö osv och vinna sju raka matcher och toppa alla försäsongstabeller, men hur mycket nytta hade vi haft av det?

Simon Hollyhead beskriver en fotbollssäsong som en resa, där målet inte är de olika delarna eller de olika matcherna, istället är målet säsongsavslutningen, som helst ska sluta i så glittrande valör som möjligt.

– Under försäsongen vill vi ge spelarna utmaningar, berättar Simon. I ledarstaben går vi igenom med spelarna vad de behöver utveckla och sedan ser vi till att de får jobba med det. Det styr hur vi lägger upp programmet. Det är mycket bättre att spela mot ett riktigt bra lag och förlora med 2-0, och samtidigt se hur spelarna utvecklas och växer med den uppgiften, än att spela matcher där vi vinner komfortabelt.

Efter matchen mot Wien går laget på semester och återsamlas först den 16 januari. Den 17 är det dags för den traditionella första träningen inför supportrar och media. Därefter är det elva speckade veckor fram till premiären.

– Vi har valt att lägga träningslägret i Florida för att få bästa möjliga effekt. Där får vi en miljö och ett klimat som ger oss perfekta förutsättningar. Anläggningen är byggd för högpresterande idrottare och har alla tänkbara faciliteter, menar Simon.

Försäsongen 2012
16 Januari – Player check in.
17 Januari – Öppen träning för supportrar och media
28 Januari – Avresa Orlando
Två matcher spelas. En lättare där hela truppen spelare och en av tydligare tävlingskaraktär mot bra motstånd (MSL).
9 Februari – Hemresa
24 Februari (Årsdagen!) – Träningmatch mot Odense, hemma. Följt av Årsdagsfirande på kvällen.
16 mars – Träningsmatch mot Elfsborg ,borta
24 mars – Träningsmatch mot Häcken, hemma

– Vi har matchdagar planerade i mitten av februari, när vi kommit hem från träningslägret och vi vill ha någon eller några matcher i början av mars förklara Simon. Motståndet väljer vi utifrån hur vi vill utveckla laget och vad vi behöver träna på för att spela som Rikard vill.