Förra elitspelaren är herrlagets nya analytiker

Publicerad 23 juni 2024 i Herr,Nyheter

Tobias Eriksson tar klivet in i ledarstaben – får ansvar för att scouta motståndare i Europaspelet: ”Jag är väldigt smickrad”

Under träningslägret på Öland syntes ett nytt ansikte i herrlagets ledarstab. Tobias Eriksson, 39, har anslutit som analytiker.

Tobias är en före detta elitspelare med 10 år i Kalmar FF och lika många år i Gif Sundsvall.

– Efter spelarkarriären gick jag in i ledarrollen och jobbade två år som analytiker i Kalmar, berättar Tobias.

Vid förra säsongens slut flyttade han hem till Ljusdal där han är född och uppväxt. Där började han jobba på Idrottsgymnasiet. Men i våras ringde Henrik Rydström.

Relationen med MFF-tränaren går långt bak i tiden.

– Dels har vi varit lagkamrater och spelat med varandra under många år, sen har jag också haft honom som både assisterande tränare och huvudtränare. Dessutom har jag jobbat med honom i Kalmar under ett år. Vi är bra kompisar i övrigt så vi har bra koll på varandra.

Kommer jobba på distans

Henrik Rydström undrade om Tobias ville jobba som analytiker i Malmö FF. Det blev ett positivt svar. Dock med en reservation.

– Vi hade precis flyttat hem till Ljusdal och kunde inte flytta igen så jag kommer göra det mesta av jobbet på distans. Men jag kommer naturligtvis åka ner när det behövs.

Tobias roll blir att analysera kommande motståndare i Europaspelet.

– Jag ska ge spelarna och ledarstaben en så bra bild som möjligt av vad vi kan förvänta oss. På vilket sätt de spelar, hur det påverkar oss och hur vi kan straffa dem.

Enligt Tobias är det skillnad på att analysera allsvenska lag och motståndare i Europa.

– Allsvenska lag har man en bra bild av innan man går in i arbetet och analyserar. I Europa är det helt nytt grepp. Arbetssättet är detsamma men man har inte samma bakgrundskoll.

Noggrannare bakgrundskoll

En annan sak som skiljer är att i Europaspelet är det vinna eller försvinna.

– Det kan göra att lag hanterar matcherna olika än vad de gör i inhemska ligan. Därför får man kolla om de lagen varit ute i Europa tidigare och hur de har agerat då. Vilken typ av tränare har de, har han varit i klubben länge eller är han ny och hur har han agerat tidigare? Det blir mer arbete i bakgrundskollen av lag och tränare.

Tobias ser fram emot att arbeta med Malmö FF.

– Det känns härligt. Jag blev väldigt smickrad av att få frågan om att jobba här så det ska bli roligt.

Då motståndare – nu en i gänget

huvudpartners

officiella partners