”För att prestera bra på fotbollsplanen måste man även må bra”

Publicerad 03 februari 2016 i Nyheter

I förra veckan genomförde Malmö FF:s idrottspsykolog, Sverker Fryklund, tester på olika psykologiska faktorer med MFF-truppen. Under onsdagen inledde Fryklund individuella samtal med spelarna för att ge återkoppling ifrån testerna, vad de fick för resultat och hur de ska jobba vidare för att utveckla det.

Testerna och samtalen med Sverker Fryklund är en del i de individuella utvecklingsplanerna som finns för varje spelare. Samtidigt som Fryklund gick igenom det psykologiska satt Allan Kuhn och Olof Persson i ett annat rum och hade individuella samtal om det tekniska och taktiska.

– För att förklara det kort: Precis som att man gör fysiologisk kontroll så gör jag en psykologisk kontroll, säger Fryklund och fortsätter:

– Testerna som vi gjorde mäter ganska generella faktorer som man har kunnat koppla till prestationer i psykologin som till exempel prestationsångest och självförtroende. Men vi tittar även på psykiska ohälsofaktorer som hamnar utanför idrotten. Det kan vara lättare depression eller ångest.

Vad skiljer en fotbollsspelare kontra en person som inte är elitidrottare?
– 
Det som man sett hos elitidrottare generellt är att: vid prestationsångest är stressnivån mycket högre än hos övriga. Det har kommit en intressant studie ifrån FIFPro, spelarnas fackorganisation, som visar att fler fotbollsspelare oftare drabbas av psykisk ohälsa jämfört med andra elitidrottare.

Har man någon hypotes varför det är så?
– 
Man tror det har att göra med att fotbollsspelare lever i en värld som hela tiden förändras. Där man flyttar mellan klubbar, in och ut ifrån startelvor, väldigt mycket press utifrån och att det är många intryck som måste hanteras och filtreras.

Spelarnas kontakt till Sverker är inte enbart knuten till försäsongslägret i Dubai utan lagets idrottspsykolog är inne på Swedbank Stadion två till tre gånger i veckan för att prata och diskutera.

-Vi delar in spelarna i cirka fem grupper och när jag är inne på Swedbank Stadion träffar jag dem gruppvis – och även individuellt för de spelare som vill och har behov av det. När jag är på plats hos spelarna har jag dessutom lättare för att snappa upp saker och känna av stämningen, säger Sverker Fryklund och fortsätter:

– Det mesta vi pratar om är, såklart, fotbollsrelaterat men där är även mycket som handlar om saker utanför fotbollen. För att prestera bra på fotbollsplanen måste man även må bra.

Hur har responsen varit ifrån spelarena av de här samtalen?
– Det blir en subjektiv tolkning ifrån min sida, men av den återkoppling som jag fått har de varit väldigt nöjda över åren. Är du helt ny i laget kanske man tycker att det är märkligt och ovant i början, sen ser de hur det integrerar med verksamheten på ett naturligt sätt.

Trots fjolårets blyga femteplats i Allsvenskan fanns det matcher under året då laget visade upp sina potential och sitt stora fotbollskunnande. Tyvärr blandades dessa matcher med mindre bra insatser och inför årets har man försökt hitta roten till varför fokus inte alltid var på topp 2015.

– Efter säsongen förra året gjorde vi en utvärdering hos spelarna och det som kom fram då var bland annat kopplat till förberedelser och att det svajade lite för mycket just när det kom till förberedelser. Det var både många som uttalade sig individuellt: att de kanske inte var mentalt förberedda inför alla matcher på samma sätt. Men det nämndes även på grupp- och lagnivå.

– Det blir såklart en naturlig koppling att du förbereder dig på ett annat sätt inför en europakvalmatch – med allt vad det innebär. Vi lyckades väl inte riktigt förbereda oss, och spela, på samma sätt inför vissa matcher i Allsvenskan.

Bara den medvetenheten hos spelarna är väl bra och ett första steg?
– Den är jättebra! Nu planerar vi utifrån att vi ska förbereda oss så optimalt som möjligt. Vi lär oss hela tiden. Allan och hela ledarstaben är inne på att: Du kan inte vila på gamla prestationer och hoppas att allt ska gå av sig själv. Den kulturen får vi aldrig hamna i.

– Utan vi måste hela tiden förändras och utvecklas mot det bättre. För det som vi varit med om är ingenting värt om vi inte kan ta det med oss och göra det bättre till nästa säsong. Det är målet hela tiden: att skapa lärdom, avslutar Sverker Fryklund.

huvudpartners

officiella partners