Fokus på fredag

Publicerad 24 oktober 2012

Frågan är om man inte ute i Europa snart kommer att prata om läktarstöd av allsvensk klass?

Dags att fokusera på fredagens match och vi gör det tillsammans med Rikard Norling. Texten är hämtad ur kommande Avspark.

Ännu en bortaseger. Det verkar som att laget nu helt har anpassat sig till livet efter Ranégie och Durmaz?
– Det kanske låter filosofiskt men anpassning handlar alltid om spelarna vi har, inte de vi inte har. Det är otroligt viktigt. Vi spelar alltid med elva man på planen. Ju fler som är nya på sina positioner desto mer anpassning krävs för att vi ska få spelet att flyta som vi vill, men det är spelarna på planen som gör det jobbet. 
Och där har du rätt – killarna har gjort en resa där vi nu ser hur mer och mer sitter som det ska. Men man måste komma ihåg att allt sådant här är en färskvara. Nu är Erik Friberg avstängd, då handlar det om att de elva som startar på fredag ser till att de är synkade med varandra och det vi vill göra på planen.

En av de spelare som kommit in i laget på senare tid är Markus Halsti, som fått mycket beröm.
– Ja, han kommer in i ett läge där vi har haft många förändringar i startelvan. Men Markus har en väldigt fin förståelse för vårt spelsätt och vad vi är ute efter. Han är otroligt bra på att värdera lägena och går aldrig bort sig. Det ser så enkelt ut när han spelar och det är en kvalitet i sig. Sen har han egenskapen att han gör sina medspelare bättre, oavsett vilka instinkter de har, offensivt eller defensivt. Det är nog förklaringen till varför han kommit in i det så bra. Men det är inte bara Markus som kommit in, vi har Tiki, Simon (Thern, reds. anm.) Filip och egentligen också Erik som är ganska ny. 

Och Miiko. Det är många som kommit in med sina kvaliteter.
– Här vill jag också lyfta fram stommen med Daniel Larsson, Jille, Pontus, Ricardinho, Wilton och Johan som gjort ett fantastiskt jobb för att få det att fungera. Samtidigt känns det också som att förmånen vi har med att kunna ha både Daniel och Jörgen som assisterande tränare betalar sig. Den framfart vi ser hos spelarna nu, där vi samtidigt är trygga bakåt och håller den hastigheten vi gör i anfallsspelet är de pappor till.

Du nämner Filip Helander som vi fokuserar lite mer på längre fram i Avspark. Ännu en ung mittbackstalang som kommer underifrån och fyller på efter Jasmin Sudic och Pontus Jansson.
– Och då har du har nog en till på gång i Alex Blomqvist. Filip bara växer och växer. Han är ödmjuk och vet i vilken riktning han vill och han kommer att uppnå sina mål. Vi har en ungdomsverksamhet som håller yppersta klass. Ungdomssidan har både duktiga tränare och en vilja att ständigt utveckla sin verksamhet.

På fredagen väntar Djurgården. De tidigare fredagsmatcherna mot Kalmar och Norrköping har blivit riktigt trevliga tillställningar. 
Bra partymatcher?
– Det får vi hoppas att det blir på fredag också, både på planen och på läktaren. Senast uppe i Kalmar fick jag påminna mig själv om att det var bortamatch. Det stödet vi hade då var magnifikt. Den nivån som det låg på mot Kalmar är de andra inte i närheten av. Det var inte av allsvensk klass, det var av högsta Europaklass. Frågan är om man inte ute i Europa snart kommer att prata om läktarstöd av allsvensk klass?

Hur ser du på motståndet?
– Jag tycker nog att Djurgården är bättre i år än förra året. De har en bättre spets och jag upplever det som att spelarna är mer naturliga i sina positioner. Nu kommer de med självförtroende från segern senast så vi måste ta uppgiften på största allvar. Sen är Magnus (Pehrsson reds. anm.) en ung spännande tränare som jag tror kommer att gå långt. Så det blir en tuff uppgift på alla sätt. Jag hoppas att vi och publiken tillsammans kan skapa något som blir riktigt bra.

Text: Per Welinder

 

Läs hela matchprogrammet ”Avspark” här