Färskt gräs till guldlaget 1950

Publicerad 09 juni 2006

Så fick Gerhard Nordström återse sin målning av MFF 1950 och berätta lite om hur den kom till – samt inte minst med pensel och palett i högsta hugg plantera lite spirande gräs under det då dubbla guldlagets fötter.

För en dryg månad sedan visades Gerhard Nordströms stora oljemålning av MFF 1950 upp för allmänheten för första gången, på sin nya plats Idrottsmuseet. Tre av de porträtterade spelarna, Calle Palmér, Ingvar Rydell och Kjell Hjertsson, samt åldermannen Andreas Nilsson var på plats och delade med sig av sina minnen (- läs mer om denna tilldragelse här ). På plats skulle också konstnären själv, Gerhard Nordström, ha varit, en missuppfattning om tiden kom emellertid emellan.

Men igår torsdag var det dags. Gerhard Nordström återsåg sitt beställningsverk, efter många decennier i styrelserummens slutenhet framlyft till Idrottsmuseets allmänna beskådan. Men konstnären hade inte bara kommit för att titta. utan också för att arbeta. Med sig hade han i en konsumkasse färg, palett och penslar – samt avsikten att snygga till några mistor som tidens tand gnagt in i tavlans underkant. Det är inte ofta såväl konstnär som konstägare får en sådan chans – särskilt inte 56 år efter verkets tillkomst!

Läs mer under Reportage och intervjuer, närmare bestämt här.