En poäng med smak av förlust

Publicerad 21 juni 2020 i Herr,Nyheter

Drömstart och ledningsmål redan i den sjunde minuten räckte inte till seger hemma mot allsvenska nykomlingen Varbergs Bois FC. Reducerade till tio man räddade Kiese Thelin en poäng i den 83:e minuten.

Med det tajta matchandet i säsongsinledningen valde MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson att göra en hel del ändringar i laguppställningen när nykomlingen Varbergs Bois FC kom på besök i Allsvenskans tredje omgång. Och det skulle ge Malmö FF en flygande start. Matchen var endast sju minuter gammal när Anders Christiansen hittade ytan bakom en högt stående försvarslinje, i djupet kom Isaac Kiese Thelin som visade fin känsla när han lobbade bollen över en ensam försvarare och frispelade Sören Rieks som kunde sätta 1-0 och sitt första mål för säsongen.

Men glädjen blev inte långvarig, bara minuten senare kvitterade Varbergs Bois FC efter ett himmelsblått bolltapp på det centrala mittfältet.

– Jag hann precis tänka att vi fått en riktigt fin start sen gör de 1-1. Så som vi spelar i den sekvensen är inte okej, sa MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson efter matchen.

MFF:s dominans i bollinnehavet blev allt tydligare och i stora delar av matchinledningen var det spel mot ett mål. I den 32:a minuten fick Kiese Thelin en ny djupledsboll av ”AC”. Den här gången valde MFF-anfallaren att själv gå på avslut men fick besviket se bollen gå på fel sida stolpen.

Oturen fortsatte för MFF när Anders Christiansen inom loppet av ett par minuter fick två gula kort och blev utvisad med åtta minuter kvar av den första halvleken.

– Han kommer in sent i båda situationerna så det var inte särskilt smart spelat av honom för det sätter oss i en riktig besvärlig situation. Vi får spela 10 mot 11 i mer än halva matchen och då spelar det ingen roll vem du möter, det blir tufft, sa John Dahl Tomasson.

Reducerade till tio man fortsatte den himmelsblå dominansen och i sista spelminuten av den första halvleken fick Sören Rieks ett jätteläge att åter ge Malmö ledningen. Ett tidigt inlägg från Eric Larsson som danske yttern mötte perfekt med bredsidan men snöpligt utanför och 1-1 efter första 45 minuterna.

Utan byten i pausvilan fortsatte Malmö att kriga på med tio man. Ett fint kombinationsspel ute på högerkanten frispelade Sören Rieks i straffområdet men den här gången var det stolpen som lurade dansken på sitt andra mål i matchen. En tydlig tempoökning pressade ner Varberg allt djupare mot det egna straffområdet. Lägena avlöste varandra men skärpan saknades i de avgörande momenten.
Det utnyttjade Varberg genom att kämpa sig tillbaka in i matchen. Gästerna fick mod och började också skapa målchanser och i den 75:e minuten fick Varbergs Gustaf Norlin på en pangträff med vänster foten och gav gästerna ledningen med 1-2.

– Stundtals spelar vi alldeles för långsamt. Vi försöker spela runt, runt och hitta luckor in i deras straffområde men vi lyckas inte luckra upp Varberg som försvarar sig väl. Men jag tycker vi skapar tillräckligt många, 6-7 fina chanser som vi bör ha utnyttjat bättre för att avgöra den här matchen, summerade Jon Dahl Tomasson.

De tio Malmöspelarna fortsatte spela ut och forcera framåt och med tio minuter kvar gav det äntligen resultat. Ett långt inkast från Jonas Knudsen och det blev rörigt i Varbergs straffområde. Där dök han upp, Isaac Kiese Thelin och tryckte upp kvitteringen i nättaket. Ett mål som också blev matchens sista och trots räddad poäng i slutskedet av matchen var det ett besviket Malmö FF som klev av planen.