Det oslagbara rekordet – Årets sjätte tifo!

Publicerad 06 maj 2010

Det var en giganternas kamp på fyrtiotalet i den svenska fotbollen. Två klubbar som vägrade att ge sig, två lag, som likt tungviktsboxare, bytte slag utan att gå ner för räkning.

Läs Carlo Nilssons text

Det fanns stora likheter i de båda klubbarnas bakgrund. De kom från städer som präglades av industrin, och därmed skapade god växtjord för det som då var en ”arbetarsport”. Bägge föreningarna hade också i sina tidiga år varit sina städers andra lag.

IFK Norrköping hade i nåder fått rykta en åttafotad häst, styrd av en enögd asagud, med ett visst bistånd av Tore Keller, innan den nästan vulgärt stora kamratstjärnan blivit alltför stor för IK Sleipner, att ta upp kampen mot. 

Malmö FF hade ständigt fått känna på en vass näbb tillhörande en kanaljgul burfågel, innan den Malmöitiska fotbollstronen kunde bestigas.

Framgångarna genererade, i såväl Norrköping som Malmö, en krävande, bortskämd och ibland gnällig publik. Det fanns en ”Gnällbänk” inte bara på Idrottsparken, utan också på Malmö IP..

Den stora skillnaden mellan klubbarna var vägen till framgång.
IFK Norrköping förvandlade den spirande, lovande fotbollsskogen i Norrland till ett kalhygge, och fick därför smeknamnen ”IFK Guldköping”, eller lite elakare, ”IFK Norrlandsköping”, medan MFF sökte plantor i den egna staden, runt Möllevången och ”Backarna, för att sedan förädla dessa i Eric Perssons örtagård.
 
När vi skriver 1949 börjar man se en viss trötthet hos den ena av kämparna. Vi bakom ”Gripen” tycker oss se ett tecken. Gunnar Nordahl är borta. Visst vacklar kolossen en aning. Hur mycket vi anade, efter den matchen, då det hela började, kan jag inte minnas.

Det började en fredag i hällande regn. Kusinen från landet var på besök. 18384 personer trotsade vädret, som om de visste, eller kände på sig, att jag vill vara med när rekordsviten inleds, jag vill kunna säga till mina barn och barnbarn.” Därom kan jag ge besked om ni så vill, ty jag var med” (Runeberg).

Derbyt slutade 2-2. Prologen var skriven. Nu inleddes något vår fotboll aldrig mer får uppleva.

På vägen till det oundvikliga slutet, noterar jag, bland så många minnesvärda matcher, 12-0 segern mot Jönköpings Södra IF, samt 9-2  vinsten på Ullevi mot IFK Göteborg.

Att få vara i tioårsåldern och få uppleva hela denna period, kallad den romantiska, är något som för alltid med tacksamhet finns bevarat i mitt hjärta. Ingen kunde ha fått en lyckligare fotbollsbarndom än vi som då låg i toppaluvor eller skolmössor bakom ”Gripen”.

Men ingen lycka varar för evigt. Den tredje juni 1951 skall sviten fylla jämt. AIK har inte då sin bästa årgång., så visst skall femtioårskalaset firas. Men en olycklig bakåtpassning, serverad av en av de allra största i MFF-historien, tillsammans med en spelare med namnet Grübb, förstör den förväntade festen. Och trösten är klen att festsabotörerna från Solna trots detta åker ner i Division 2.
 
Men låt oss inte grämas över att vi missade de femtio. Låt oss vara glada och stolta över den fantastiska sviten. 49 matcher i rad, utan någon förlust i Allsvenskan !!!
 
 Carlo Nilsson

Matchprogrammet distribueras till Sydsvenskans prenumeranter fredagen den 7 maj och säljs runt Swedbank Stadion på matchdagen.

Ladda ner Avspark här(8 MB)