Det går bra för Malmö nu

Publicerad 24 september 2010

Vilken fantastisk fotbollstid vi får uppleva! EM-kvalmatch mot San Marino på Swedbank Stadion. Fullsatt och Zlatan på bästa spelhumör. Därpå ännu en fullsatt fotbollsfest mot HIF i derbyt. Och förra helgen säkrade
LdB FC Malmö guldet i Damallsvenskan. Stort grattis till det! Det går verkligen bra för för fotbollen i Malmö.

Just derbyt förtjänar att återkommas till. Det var första gången sedan invigningen vi hade slutsålt och det spänner alltid nerverna lite extra. De senaste åren har vi fokuserat på att få till en avspänning mellan klubbarna och istället samarbeta för att göra så trevliga och trygga arrangemang som det bara går.

Vi började redan i mitten av augusti. Klubbarna och polisen hade planeringsmöte och nytt för i år var att även MFF Support och Kärnan (HIFs supporterförening) var inbjudna. Vi lade fram önskemål, gick igenom vilka krav vi hade på varandra och pratade om hur vi kunde hjälpas åt på olika sätt att säkra festen. Som ett led i det här arbetet fick HIFs tifo-grupp komma och mäta in sin sektion för att planera sitt arrangemang, vår egen ståplats fick en uttalad röjzon i mitten (reserverad för dem som är inställda på att sjunga konstant i 90 minuter), de båda klackarnas marscher kunde planeras så att de skulle anlända till Swedbank Stadion på vettig tid bland mycket annat.

Polisen valde att kalla in extra mycket folk och vi klubbar såg till att vi hade fler ordningsvakter på plats än vad som annars krävs av oss för att få arrangera match.

• Sammantaget måste vi säga att resultatet blev oerhört lyckat. Inte minst polisens insatser förtjänar att hyllas. Jag tror de flesta fick en upplevelse som man kommer spara för lång tid framöver. Publikrekord (även på pressläktaren), bra intensiv fotboll och ett med himmelsblå ögon perfekt slutresultat. Den enda smolken i glädjebägaren är nog böterna och den irriterade stämningen som drabbar oss på grund av bengalerna. Vi går back ekonomiskt och varje extra kostnad är sten på redan tung börda. Denna gången brändes det även en bengal under den gigantiska flaggan som hyllade hjältarna från -79, vilket milt sagt var mindre smart.

Förra året tände en bengal fyr på en flagga i samband med hockeyns semifinaler. Två personer fick brännskador och det resulterade i ett flaggförbud. Utöver de rent säkerhetsmässiga aspekterna får vi verkligen hoppas att den här incidenten inte blir ett avstamp mot ett liknande regler inom fotbollen. De tifon som gruppen MT96 initierar i samband med våra matcher står inte någon efter i världen. Det är förmodligen bara i den grenen vi håller Champions League-klass i dagsläget. Deras arbete är för fint och inspirerande för att det ska riskeras att bli förstört av bengalbrännare.

På söndag är det dags för nästa fotbollsklassiker. Mesta mästarmötet mot IFK Göteborg. Allt pekar på ännu en fotbollsfest, på och vid sidan om planen. För att travestera en känd reklamslogan: Grattis Malmö!

Jag hoppas att så många av er som möjligt dyker upp och klappar fram laget och upplever denna magiska säsong på plats. Vi behöver ert stöd. Med din hjälp kan vi fortsätta se till att det går bra för Malmö.

Pelle Svensson, VD Malmö FF

Till matchen mot IFK Göteborg distribuerades som vanligt ett fullspäckat matchprogram (Avspark) med Sydsvenskan. För den som hellre vill ladda ner programmet som PDF finns även den möjligheten.

Matchprogrammet laddar man ner genom att klicka här(8MB).