”Den har aldrig varit så här fin”

Publicerad 13 juni 2020 i Nyheter

Att sköta en fotbollsplan kräver sin kunskap. Magnus Olsson är planskötare på Eleda Stadion, nöjd blickar han ut över planen inför premiären. Men att den förskjutna starten av allsvenskan bidragit till succén, avslår han direkt.
– Den har verkligen inte fått vila under våren.

Marcus Antonsson kliver av ett träningspass inne på Eleda Stadion, laddad inför en allsvensk premiär som äntligen börjar närma sig på allvar.

– Den är världsklass, helt otroligt bra, säger anfallaren om underlaget som lyser grönare än någonsin.

Ett par meter längre bort står en av våra planskötare Magnus Olsson och ler. Han har full koll på planen där ingenting lämnas åt slumpen.

– Den har aldrig varit så här fin och tät. Och precis lagom mjuk är den också. Helt perfekt är den, konstaterar Magnus Olsson.

Att den uppskjutna allsvenska starten bidragit till succén avvisar han dock direkt.

– Vi har haft två träningspass här inne i veckan och ett träningspass sliter i regel betydligt mer än vad en match brukar göra. Så att den fått vila upp sig under våren, det har den inte.

Hur har ni då lyckats få den så fin?

– Vi har haft en stor utvärdering och utvecklat vårt skötselprogram och det har verkligen gett resultat, berättar Magnus.

Spelarna får vara med och bestämma


Att sköta en fotbollsplan kräver sin kunskap. Den största utmaningen är att man har en gräsmatta i en miljö där det är stängt runt om. Magnus Olsson, förklarar:

– Du har läktare som skuggar som dessutom till viss del förstör luftkonditioneringen och det är två faktorer som är extremt viktiga för att gräset ska kunna växa. Lägg där till att vi spelar fotboll på en väldigt hög nivå. Det sliter rätt hårt på underlaget.  

Planen luftas med hjälp av maskin ett par gånger i månaden. Det görs för att skapa små hål i marken så att vatten och näring kan tränga igenom och lyfta gräset.

– Vi kan också lufta den lite oftare om spelarna vill att planen ska bli mjukare. Så där får de vara med och bestämma.

Utöver att lufta underlaget klipps också gräsmattan med eldrivna gräsklippare minst fem gånger i veckan. Där kan ett par millimeter göra stor skillnad för spelarna.

– Jo så är det ju. Men nu är de nöjda och då är jag nöjd. Säger de dessutom att den är världsklass, då blir man lycklig.  

huvudpartners

officiella partners