Därför opererades Ricardinho så snabbt

Publicerad 12 april 2010

Läs Per Herbertssons text om Ricardinhos skada, varför han opererades snabbt och hans rehabträming.

Publiceras även i matchprogrammet Avspark 

Fredagen den 8 januari stukade Ricardinho sin högra fot på träningen och fick mycket ont i mellanfotens yttre del. Direkt misstänkte vi att detta var en fraktur i femte mellanfotsbenet, då han  hade en kraftig ömhet över skelettet där.
Det visade också röntgen, men frakturen i femte mellanfotsbenet kan vara av olika typ.

Jones fraktur
Just denna fraktur som Richardinho drabbats av kallas Jones fraktur efter läkaren som beskrev den år 1905 (alltså samma år som Röntgen fick Nobelpriset). Dr Jones hade snubblat över en tältpinne, röntgade sig själv och följde läkningsförloppet av frakturen.

Jones-frakturen är inte sällan en stressfraktur och har då ofta ett drygt läkningsförlopp. Stressfraktur är ett benbrott som ej är totalt och inte beror på en enskild händelse utan på att man belastat benet under längre tid. När vi röntgade Ricardinho tyckte röntgenläkarna att det kan ha varit en stressfraktur där sedan tidigare och att sedan stukningen gjorde så att benet gick av helt.

Långsam läkning
Jones-frakturen är vanlig bland idrottsmän och har alltid varit känd för sitt långsamma läkningsförlopp och för att den ibland inte vill läka och att det i stor utsträckning kan bli en ny fraktur i samma område. Av Jones-frakturerna som följts i UEFA har en fjärdedel varit refrakturer, alltså frakturer som slagits upp igen efter att de tidigare varit läkta.

90 procents chans
Om man opererar färska Jones frakturer med en skruv är chansen för läkning hos fotbollsspelare i högsta serierna i Europa cirka 90 procent (12 läkte av 14) och om man inte opererar dessa frakturer är det 70 procent (7 läkte av 10) chans att de läker.

Läkningstiden för frakturerna varierade mycket. Tiden från då de drabbats av frakturen tills de var igång med full träning tillsammans med laget igen var mellan 48 till 143 dagar (genomsnitt 84 dagar).

Vi beslutade oss därför att operera Ricardinho. Han har sedan följt det rehabiliteringsprogram som vi satte upp för honom och han har sedan några veckor tillbaka varit igång och tränat för fullt med laget.

Trots att han bara haft gips i två veckor och att han kört konditionsträning på cykel från början tappar man givetvis en hel del kondition, balans och styrka efter en sådan här händelse. 

Hur stor är då risken att vi skall drabbas av ännu en Jones fraktur i Malmö FF? Enligt UEFA-statistiken är det en risk att man får en mellanfotsfraktur i laget vart tredje år om man har en trupp trupp på 25 spelare. Detta var den andra Jones-frakturen jag opererade i laget sedan år 2002.


PÄR HERBERTSSON

Denna intervju och mycket mer finns att läsa i matchtidningen inför MFF – Häcken, onsdag kl 19.00. Du kan ladda ned hela matchtidningen som pdf-fil här.