Daniel: ”Skadar klubben väldigt mycket”

Publicerad 24 maj 2011

Dystra, ledsna och förbannade röster från presskonferensen efter det avbrutna derbyt mellan MFF och HIF, bland dem Daniel Andersson och Roland Nilsson.

I den 30:e minuten av det länge emotsedda skånederbyt mellan MFF och HIF, inför utsålda läktare på Swedbank Stadion, tvingades domaren Stefan Johannesson avbryta matchen.

HIF hade just tagit ledningen med 1-0, när en smällare kastades in på plan och smällde av nära HIF:s målvakt Pär Hansson, som fick tjut i öronen och satte sig ned. Mycket kort därpå lyckades det en person på norra läktaren att ta sig in på plan och gå till attack mot Pär Hansson. Attacken avvärjdes av HIF-spelare, först, och inspringande polis, sedan. Varpå domaren omedelbart beordrade spelare och ledare av plan. Efter drygt 20 minuters överläggningar beslutades att matchen inte skulle återupptas.

– Vi har tagit beslutet att avbryta matchen på grund av inkastade föremål på plan. Det plus att en åskådare kommer in på plan och får fysisk kontakt med Pär Hansson. Men matchen hade blivit avbruten även om inte den här personen kommit in, sa Stefan Johannesson på presskonferensen.
– Alla intresseorganisationer inom svensk fotboll är överens om nolltolerans mot inkastade föremål.

Det här var den andra allsvenska matchen för säsongen som avbröts på grund av inkastade föremål, den första Syrianska-AIK, där en linjedomare och en bollkalle skadades.
– Jag har aldrig varit med om att avbryta en match förut. Man blir ledsen och förbannad över att en fest som man gått och laddat för förstörs så här, sa Stefan Johannesson.
– Alla vi som vill ha fotboll får ställa upp till hundra procent och stödja besluten att vi inte tolererar att spelare, ledare, domare faktiskt kan blir skadade för livet för att hålla på med något vi alla älskar,

De båda tränarna delade domarens känslor, och ingen av dem hade några som helst invändningar mot beslutet att avbryta.
– Det var några av de bästa 30 minuterna jag varit med om, om vi ska prata fotboll först. Sprudlande anfallsspel från båda lagen, målchanser, hög intensitet – det höll på att bli en fantastisk fest. Men efter det som hände fanns det ingen anledning att fortsätta, sa HIF-tränaren Conny Karlsson.

Roland Nilsson:
– En fantastisk derbymatch i 30 minuter, mellan två lag som verkligen gick in för att vinna och spelade en offensiv fotboll. Sen hände det här – det känns för jävligt. Det som hände var så pass allvarligt, så att det fanns ingen anledning att fortsätta matchen.

Slutligen lagkapten Daniel Andersson:
– Det som hänt är fruktansvärt tråkigt. Jag är glad att ingen skadades allvarligt, men det fanns stor risk för det. Det här kommer att skada klubben väldigt mycket.

Närmast kommer Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd att besluta om hur den avbrutna matchen ska hanteras rent resultat- och poängmässigt. I det jämförbara fallet Syrianska-AIK blev utfallet att Syrianska – då inkastade föremål bedömdes komma från AIK-anhängare – tilldömdes seger med 3-0.

/TC