Cuphjälten från 1986: ”Det var fusk och kärlek”

Publicerad 29 juli 2020 i Herr,Nyheter

Anders Palmér hoppas på en favorit i repris i cupfinalen på torsdag.
– Nu ska vi ta hem den här cupen, det har gått alldeles för många år, säger mittfältaren som avgjorde finalen mot IFK Göteborg 1986 och efteråt höll på att bli textad i tv för sin malmöitiska.

På torsdag är det dags för final i Svenska Cupen. Liksom 1986 står IFK Göteborg för motståndet.

– Där och då var det vi som gjorde upp om allt. En riktig maktkamp mellan två lag som redan då dominerade svensk fotboll, säger Anders Palmér som minns finalen för 34 år sedan med glädje. I den 78:e spelminuten sköt Palmér det avgörande 2–1-målet till Malmö FF som säkrade titeln.

– Det var speciellt att få avgöra en cupfinal och framför allt mot IFK Göteborg. De hade ett otroligt starkt lag med bland annat Rolle Nilsson, som jag hade emot mig.

Finalen 1986 spelades på Råsunda i Stockholm och ute på gräsmattan kryllade det av landslagsspelare i båda lagen.

– Vi var många som kände varandra väl så det blev en hel del ful knep och fuskande för att få varandra i obalans. Mest från deras sida vill jag minnas, skrattar Anders Palmér och fortsätter:

– De flyttade stolparna och ja, så var det ju det där som hände i finalen året efter med handsmålet, 1987. Men nej, jag säger det här med stor kärlek, vi var otroligt fina vänner utanför planen och många av oss har fortfarande en fin vänskap.

Har du sett finalen i efterhand?

– Jag såg den så sent som i våras när jag fyllde 60. Usch, är jag verkligen så gammal. Det väckte många fina minnen, tiden med Roy Hodgson var speciell. Det var fantastiska år och därifrån har jag minnen för livet.

När man kikar på bilderna från firandet är det lätt att tänka att det gick vildare till på den tiden, var det så?

– Ja så var det säkert. Det får mig faktiskt att tänka på segerintervjun som jag fick göra i tv efter finalen. Jag fick stå rätt länge och vänta innan de satte igång den och då hör jag plötsligt hur teknikern frågar journalisten: ”vi skulle nog behöver texta honom”, så jag kunde inte låta bli att bre på lite extra när det väl var dags.

Se segerintervjun med Anders Palmér i klippet nedan.

ser fram emot att möta mff

För den lille mittfältseleganten blev det till slut två SM-guld och två cupguld.

– Nu tycker jag att vi ryckt ifrån IFK Göteborg men det finns fortfarande en tydlig rivalitet mellan klubbarna som kommer ge även den här finalen extra betydelse.

Med 348 matcher och 73 mål i den himmelsblå tröjan har han en stor plats i MFF-historien där det går att hitta fler med samma efternamn. Pappa Calle Palmér spelade bland annat 48 av de 49 matcherna i den legendariska förlustfria sviten i Allsvenskan åren 1949–51.

– Föreningen är fortfarande en väldigt stor del av mig. Just nu är jag nere i Skanör på vår fotbollsskola. Jag jobbar kvar inom
MFF-akademin, berättar Anders som dessutom i perioder varit assisterande tränare i MFF:s A-lag och tillsammans med Tore Cervin, mycket framgångsrik tränare för MFF U16 och MFF U18 där det blev två SM-guld.

Idag kombinerar han arbetet med MFF-akademin i Ystad och Simrishamn med att träna Hammenhögs IF i damernas division 1.

– Det är väldigt roligt, efter att ha tränat killar hela livet har jag utvecklats genom att träna ett damlag. Så vi ses i division 1 om några år när Malmö FF tagit steget upp, hälsar cuphjälten från 1986, Anders Palmér.

huvudpartners

officiella partners