Besök utställningen om ”Todde” på MFF-museet

Publicerad 07 april 2017 i Nyheter

Egon ”Todde” Jönsson var aktiv som spelare och ledare i Malmö FF i 40 år. Under den tiden vann han 11 SM-guld och lika många cuptitlar. Nu visas en specialutställning på MFF-museet om en av Malmö FF:s allra största profiler och kulturbärare.

– Vi har provat oss fram med olika koncept i våra museilokaler med bland annat rundvandringar, pre-game och quiz. Nu testar vi att ha en miniutställning och valet föll naturligtvis på ”Todde”. När man tittar på hans liv så ser man att han hade ett företag, en förening och en fru. Sådana människor finns inte längre, säger Staffan Tapper.

Parallellt med sina insatser för Malmö FF jobbade Egon Jönsson oförtrutet på tidningen Arbetet – från 14 års ålder till dess att han gick i pension. Och sin fru Ethel var han gift med från 1946 till sin bortgång år 2000.

– Han var väldigt nöjd med allt. Det märks när en människa trivs med sin situation. Både med jobbet, fotbollen och familjen. Förutom när MFF förlorade så klart, säger Anneli Jönsson, dotter till Egon och Ethel Jönsson.

Staffan Tapper och Anneli Jönsson på förhandsvisningen av utställningen i tisdags.

Hon har själv i högsta grad bidragit till att utställningen blev av genom att bland annat plocka fram gamla foton. Och att ”Todde” skulle ha uppskattat att man hedrar honom på det här sättet råder det ingen tvekan om, menar hon.

– Jag känna att han sitter på sitt lilla vita moln omgiven av en ljusblå himmel och nickar och säger att det här är läckert.

Ta del av Egon ”Todde” Jönssons liv på MFF-museet från lördagen den 8 april. Utställningen är integrerad i det ordinarie innehållet, vilket betyder att du som besökare överskådligt kan följa Egons steg genom MFF-historien. Museet håller öppet lördagar mellan klockan 11:00-14:00.

Läs mer om MFF-museet

Extraöppet på MFF-museet i april

Långfredagen den 14/4 klockan 11:00-14:00.

Påskafton den 15/4 klockan 11:00-14:00

Torsdagen den 27/4 klockan 15:00-18:00.

huvudpartners

officiella partners