Bästa defensiva allsvenska starten på 32 år

Publicerad 29 april 2022 i Herr,Nyheter

Johan Dahlin och Lasse Nielsen om serieupptakten: ”Vi väljer riskerna mer med omsorg nu”

Kalmar FF på Guldfågeln Arena, AIK och IFK Göteborg på Eleda Stadion och IFK Värnamo på Finnvedsvallen. Alla har de under 2022 spelat 90 minuter allsvensk fotboll mot Malmö FF utan att lyckas göra mål. Under säsongens hittills totalt 450 minuter är det bara den flipperhoppande boll hemma mot Elfsborg som friställde gästernas Simon Olsson som har lett till mål i nacken för Milos Milojevics MFF.

Av dessa 450 minuter har den defensiva triangeln bestående av målvakten Johan Dahlin och mittbackarna Lasse Nielsen och Dennis Hadzikadunic spelat varenda en.

– För min del har jag haft väldigt lite att göra och det som jag haft har jag gjort bra. Så det är en bra kombination. Vi har släppt till lite chanser. Jag tycker att vi har funkat bra till att börja med, det känns positivt även om det fortfarande är väldigt tidigt, säger Johan Dahlin.

Med ett insläppt mål på fem omgångar är Malmö FF inte bara så här långt defensivt bäst i årets serie. Det är också i en historiskt stark försvarsmässig start. Inte på 32 år har Malmö FF fem omgångar in i allsvenskan kunnat blicka tillbaka på ett facit där man släppt in ett enda mål.

Då, 1990, var Jonnie Fedel en av målvakterna som höll nollan för Malmö FF. I dag är han Johan Dahlins målvaktstränare och ännu en gång inblandad i en stark defensiv svit.

– Det är klart att det inte är en slump att de här resultaten görs med Jonnie inblandad. Vi gör ett bra jobb ihop och hans erfarenhet och kunskap är en viktig och bidragande del i det som gör helheten, säger Johan Dahlin.

Lasse Nielsen och Johan Dahlin firar segern och nollan mot IFK Göteborg med supportrar och lagkamrater.

Om det funnits en röd tråd på målvaktssidan från Fedel till Dahlin så finns det även en tråd och en kontinuitet på planen.

I januari 2017 anlände danske Lasse Nielsen som mittbacksvärvning från belgiska Gent och samma sommar återvände Johan Dahlin till Malmö FF efter fyra år utomlands med spel i Genclerbirligi och FC Midtjylland. Det innebär att Nielsen och Dahlin nu är inne på sin sjätte säsong tillsammans.

– Vårt samarbete fungerar bra. Inte minst har det varit så den senaste tiden. Det är de svaren fotbollen ger. Släpper man in få mål så fungerar det bra, släpper man in många mål så fungerar det inte bra. Sedan har Johan gjort sitt väldigt bra och de gånger vi släppt något igenom så har han varit redo. Samtidigt har hela laget gjort det bra defensivt, inte minst på fasta situationer som gjort det lättare för oss, säger Lasse Nielsen.

På frågan vad som är förklaringen till årets starka defensiva start svarar Lasse Nielsen:

– Det är svårt att jämföra så. Milos har andra fokuspunkter än vad Jon (Dahl Tomasson) hade och det har vi så klart jobbat på och det känns som att det har gjort skillnad. Det är en sådan sak som kan vara bra när man får in en ny tränare med en ny syn som har sett något som andra kanske inte har sett.

”Då är vi som bäst, när det är något extra på gång.”

Lasse Nielsen

Även Johan Dahlin ser och upplever skillnader i årets defensiva MFF-spel.

– Jag tycker kanske att vi har varit på tå på ett annat sätt defensivt. Samtidigt har vi inte tappat boll i de lägen riktigt som vi gjorde förra året. Det är kanske den stora skillnaden i uppspelsfasen, vi väljer riskerna lite mer med omsorg nu. Det gjorde vi inte med Jon på samma sätt, då skulle vi spela till varje pris. Vilket också kan leda till lite större chanser för motståndarna. Vi blev fångade i fler lägen lite oftare vilket leder till mål många gånger. Det tycker jag vi har klarat bra hittills, vi har bara spelat fem matcher än så länge.

Nu väntar det första bortamötet av två i maj mot Hammarby. På måndag är det i Allsvenskan och den 26 maj handlar det om final i Svenska cupen. Senast Malmö FF spelade på Tele 2 Arena var så sent som 20 mars. Även den gången höll Milos Milojevics MFF nollan då Djurgården besegrades i Svenska cupens semifinal med 1–0.

– Det är klart att den prestationen spelar en viss roll. Samtidigt är det en ny match mot ett nytt lag med andra förutsättningar. Det kan ju låta som en klyscha men det är också sant och spelar roll att vi har varit bra på att ta en match i taget, fokusera fullt på den och göra det som behövs just där och då. Ur det perspektivet är det skönt att ha den matchen vi gjorde senast mot Göteborg och den prestationen vi gjorde där, den är ännu viktigare inför måndagens match.

Lasse Nielsen ser fram emot mötet i Stockholm mellan de lag som inför match ligger högst upp i den allsvenska tabellen.

– Jag känner att det ska bli roligt. De har väl mycket självförtroende efter fem raka vinster. Vi ska bara åka dit upp, köra på och se till att vi kan få med oss ett bra resultat. Det är väl en match som alla andra, bara lite extra från läktarna kanske, men det är bara roligt. Då är vi som bäst, när det är något extra på gång, säger Nielsen.

huvudpartners

officiella partners