Axén om GAIS

Publicerad 19 augusti 2011

Gais är inte som andra klubbar, menar tränaren Alexander Axén. Gais är en blandning av rockn roll och den fula ankungen, och har länge setts som ett icke-hot. Men i år har passningarna börjat sitta där de ska. Och man har redan gjort fler mål än vad man gjorde under hela förra säsongen.

Göteborgs Atlet- & Idrottssällskap (Gais) ligger på fjärde plats i Allsvenskan. Det går inte att ta miste på att lagets tränare, Alexander Axén, är lite nöjd med sitt Gais just nu. Även om en tränare aldrig blir helt nöjd.
– Vi spelar stundtals en fotboll som jag blir riktigt glad av att se, som jag själv gärna hade spelat. Det är en rolig fotboll.

• Varför lyckas ni just nu?
– Det är en kombination av att vi har bra spelare och att vi är konsekventa i vår träning. Förra året slutade vi på 13:e plats och gjorde bara 24 mål på hela säsongen. Därför har vi i år lagt mycket tid på vårt anfallsspel. Nu har vi redan gjort 32 mål på 20 matcher.

• Blir inte försvarsspelet lidande om man satsar mycket framåt?
–  Jo, det blir det, fast det tränade vi mycket på i vintras. En dag i veckan fokuserar vi på försvarsspel, resten är anfallsspel.

• Hur ser du på förra säsongen?
– Det var en tudelad säsong, jag var nöjd med vårt försvarsspel men inte med vårt anfallsspel. Spelmässigt spelade vi bra fram till den sista tredjedelen av planen – och det är ju där det avgörs. Men allt var inte skit och vi lärde oss mycket; bland annat att vi är ett bra försvarslag, och vi fick en bra gruppkänsla.
– Samtidigt har det blivit mycket positivt runt Gais, det är inte en massa gnäll utan positivt och stöttande från supportrar, ett helt tonläge i snacket jämfört med tidigare.

• Vad är skillnaden i Gais 2011 jämfört med förra året?
– Vi har fått behålla vår centrallinje, vi har haft Alvaro Santos med i truppen, på lån från Örgryte, vi har fått in en mycket positiv känsla i truppen och vet att vi kan vända ett underläge och att vi kan göra mål i 90:e minuten. Förra året missade vi sådana lägen. Det handlar mycket om kvalitet och psykologi, som går hand i hand i fotboll.

• Du sa förra året att du har en långsiktig plan som du följer. Gäller den fortfarande?
– Ja, men smärre förändringar görs hela tiden. Jag har ändrat en del av upplägget kring fysträningen, där har vi blivit mer ”old school” – mer traditionell löpning, som 400 meter på tid, eftersom vissa spelare behövde löpa mer på planen. I dag är vi fysiskt starkare och springer bättre. Därför orkar vi spela längre i matcherna enligt vår plan, och göra det utan skador. Vi har också ett lite annat tänk kring vårt anfallsspel, annorlunda genomgångar inför matcherna samt uppföljning efter matcherna.

• Det blev nyligen klart att Wanderson stannar hos er. Hur viktig är han för er?
– Enligt mig är han Allsvenskans bästa spelare, så visst är han viktig för oss. Han lyckas producera trots att motståndarna försöker förstöra för honom. Både Wanderson och Alvaro är killar som inte växer på träd. Det är riktigt bra killar – alltid glada och positiva, ödmjuka, inga divor utan en i laget. Jag är verkligen glad att ha dem i Gais, och det är tråkigt att Alvaro lämnar oss.

• Vem inspireras du av som tränare?
– Benny Lennartsson är min mentor sedan 1994. Jag pratar med honom minst två gånger i veckan. Sen har jag mycket kontakt med Leif Engqvist, Peter Gerhardsson, Sixten Boström med flera. Samtidigt som vi är kompisar och kollegor är vi också konkurrenter när det drar ihop sig till match. Jag önskar ingen en förlust – men det är jag som ska vinna, säger Alexander Axén med ett skratt.
– Internationellt inspirerades jag mycket av Lyons lag och spel för några år sedan med spelare som Malouda, Juninho, Michael Essien, Grégory Coupet och Mahamadou Diarra. Vilket lag det var. Annars tittar jag mest på Premier League, som jag tycker är världens bästa liga.

• Vad är viktigt för dig när du bygger ett lag?
– Passningsspelet, att vi är passningssäkra. Det har vi tränat mycket och länge. Men det är först i år som vi får beröm för det. All träning börjar ge frukt nu, tillsammans med att vi fått in kvalitet i laget.

• Kör du ditt eget system eller Gais system?
– När jag kom till klubben i december 2008 körde de 4-2-3-1. Alla spelare var inköpta för att passa det systemet så jag fick ta det under det första halvåret. Men det gick inget vidare så vi ändrade till 4-4-2.

• Vad är klubbens ambition med A-laget?
– Gais är rock´n roll. Vi är inte som alla andra, vi är den fula ankungen. Vi vill också vinna, vi vill också spela i Europa som alla andra lag, men vi har precis börjat vår resa att etablera oss. Det börjar synas i vårt spel i år.

Text: Fredrik Hed

 

Texten är ett utdrag ur programbladet Avspark. Ladda ner hela Avspark här. (9MB)