Årets match för damerna!

Publicerad 18 juni 2002

19.00 på Gamla IP – då smälller det. MFF mot Umeå i tidig seriefinal. Sommarvärme och förväntningar på storpublik när damallsvenskans två giganter drabbar samman i en prestigefyll fight – det luktar fotbollsfest lång väg.

Åtta timmar till avspark, hur är pulsen hos MFF Dams tränare Lena Videkull?
– Man är lite spänd, det är man. Men det ska bli roligt att mäta våra krafter mot ett riktigt bra lag.

MFF har inlett säsongen starkt, sex segrar och en oavgjord. Nöjd?
– Ja. Liksom ifjol har vi spelat mycket bra och skapat många chanser, men i år har vi också satt dem och gjort många mål. Det är egentligen bara Bälinge borta som är en plump i protokollet.

Inte mycket att klaga på kanske, men man får komma ihåg att damallsvenskan håller ojämn standard och att toppkonkurrenten Umeå IK har sju raka segrar och alltså redan två poängs försprång. Ett sakförhållande som förstås skall rättas till ikväll, även om Umeå har varit Omöjliga Umeå i nästan två år. Laget har 43 raka matcher utan förlust i allsvenskan och cupen. En svit som retligt nog inleddes i augusti 2000 på Gamla IP mot MFF, vilket lär ge di blåa extra bränsle ikväll: det är definitivt dags att sluta cirkeln.

Fjolårets drabbningar lagen emellan slutade med två MFF-förluster, 1-2 hemma och 0-2 borta. Vad talar för er denna gången?
– Vi har hemmaplan. Vi har fått fint publikstöd hittills i år, och ikväll hoppas jag på 2 000 om vädret håller sig bra. Ifjol var väl resultatet riktigt i bortamatchen, men hemma kändes det orättvist att vi förlorade. I år har vi blivit stabilare. Försvarsspelet har förbättrats, och det har gett bra anfallsspel också. Vi har ett mer bollskickligt lag, med ett par spelare som vågar vill och vågar utmana offensivt.

Hur spelar ni jämfört med Umeå?
– Umeå spelar rakare än vi, de lyfter gärna längre bollar till sina forwards. Vi spelar mer genom mittfältet och rullar boll inom laget. Vi är spelskickligare med våra tekniska yttermittfältare och snabba Christina Papp på topp, men de har å andra sidan den notoriska målskytten Hanna Ljungberg, som ensam kan avgöra en match.

Det ser ut att bli perfekta förutsättningar för en höjdarmatch på Gamla IP:s gräsmatta, och med gratis inträde för medlemmar i MFF och MFF Support lär stämningen bli hög. Och som lök på laxen är det ju premiär för MFF Supports nya öl… låter inte dumt alls.

MFF:s laguppställning:
Caroline Jönsson – Josefine Ovedsson, Denise Reddy, Karolina Westerberg, Kristin Bengtsson – Frida Nordin, Jenny Engwall, Malin Andersson, Therese Sjögran – Christina Papp, Maria Westerbladh.
Ersättare: Hedvig Lindahl(mv), Jennie Andréasson, Therese Jönsson, Natalia Folbrycht, Therese Norberg.

/Tobias Christoffersson