Arenachef Anders Lindsjö: ”Nu invintrar vi mattan”

Publicerad 04 december 2015 i Nyheter

Säsongen för MFF har varit lång, så även för gräsmattan inne på Swedbank, som fått ta mycket stryk – nu får den äntligen lite välbehövlig vård och omsorg.

Arenachefen Anders Lindsjö tillsammans med planskötaren Pelle Jaensson har jobbat stenhårt under 2015 för att hålla gräsmattan i toppskick. Efter matchen mot Juventus i slutet av november 2014 blev klubben bötfälld av Uefa för att planen inte riktigt höll de kriterier man satt upp. Detta drog MFF lärdom av och man tog då beslutet att anställa Pelle Jaensson som planskötare inför säsongen 2015. 

–  Det vi främst ville undvika denna säsongen var förstås att slippa böter i Champions League-sammanhang. Men sen har det även blivit en prestigefull utmaning där vi har som målsättning att alltid ha en riktigt fin matta. Det ska även tilläggas att vårt samarbete med Malmö Stad och Skånefrö har varit fantastiskt bra. De har gett oss ett välbehövligt stöd och resurser för att kunna uppfylla våra uppsatta mål, menar Anders 

Utöver att klubben investerat i två mobila ljusriggar så utvecklar Anders vad för konkreta insatser man gjort för att förbättra planens skick:
– Vi utökade mantimmarna, dels genom att anställa Pelle (Jaensson) men även genom att ta in folk från Malmö stad på fler timmar. Vi lade en helt ny gräsmatta i april och sen har vi förstås tekniken med grästuvorna som vi planterar istället för att sätta frön. Denna unika teknik är i en prövningsfas som också kommer att utvärderas. 
 Efter matchen mot Real Madrid går laget på semester. För Anders och Pelle fortlöper dock jobbet: 
– Nu närmast kommer vi att lufta gräsmattan, lägga ut sand och slutligen så den. Därefter invintrar vi planen. Det innebär att vi sänker planvärmen och på så sätt sänks även temperaturen i mattan. Beroende på utetemperaturen så ska vi försöka hålla mattans temperatur strax ovanför 0 grader eller åtminstone under växttemperatur. Det är väl i princip vad det innebär med att invintra en plan. Beroende på hur det går för laget nere i Madrid så kommer vi antingen i mitten av januari eller i slutet av januari att väcka planen med hjälp av planvärme och värmelampor. Det arbetet vi gör nu innan invintringen kommer då att blomma.

Under denna säsongen likt tidigare har debatten kring naturgräs kontra konstgräs återigen varit uppe. Man ställer sig frågan om Skandinaviens klimat gör det svårt för de klubbar som valt naturgräs. Anders menar detta inte nödvändigtvis behöver vara en ursäkt: 
– I teorin hade vi kunnat köra en bra bit in i december för att sedan täcka planen i två veckor och sen köra igång en ny säsong i början på januari. Utmaningen ligger i de ekonomiska resurserna. Det kostar att hålla en gräsmatta i toppskick, konstarerar vår arenachef

Detta året fick MFF varken böter eller några anmärkningar på gräsmattan, ett utmärkt betyg för klubben, Anders, Pelle och de som arbetat med planen under säsongens gång.

huvudpartners

officiella partners