”Anfallet börjar när vi förlorar bollen”

Publicerad 10 april 2011

Per Welinder åkte till Halmstad och träffade Pep inför återkomsten till Malmö.

– Jag har precis flyttat in här, ursäktar sig Pep när han låser upp dörren till ett spartanskt möblerat rum i anslutning till foajén. Förr satt jag på ovanvåningen men jag ville hit ner och komma närmare spelarna.

På skrivbordet står en stor telefon och signalen för meddelanden blinkar ilsket röd.
– Är det meddelanden? Jag använder den inte, jag har bett att de ska ta bort den, säger han och rycker på axlarna.
Josep Clotet Ruiz har varit tränare för HBK i nästan exakt 100 dagar.
– Precis som Napoleon, flinar han.
– Och på måndag blir det ditt Waterloo, kan jag inte låta bli att replikera.
Här förlorar vi oss i en diskussion om slaget vid Waterloo som Pep anser Napoleon skulle vunnit om det inte vore för regnet.

Är det viktigt med historia?
–  Absolut. Ta mig till exempel. Jag kommer till Halmstad. Det är en gammal klubb med fina traditioner. Det är viktigt för mig att studera deras historia och ta med den in i det jag gör. Känner man historien är det lättare att veta vad man ska göra imorgon.

Vid träningen råkar två spelare springa ihop och en av dem grimaserar av smällen.
– Stop the bullshit! ekar över träningsplanen.

Ställ upp för varandra
Pep förklarar.
– Halmstad är en klubb som är känd för att de alltid jobbar hårt och ställer upp för varandra. Jag vill att det ska vara en del av även dagens Halmstad. Därför är det viktigt att visa truppen att det inte finns några ursäkter. Glöm smärtan och fortsätt jobba. Det var speciellt viktigt för att få in spanjorerna i truppen. De är inte vana vid så fysiskt spel.

Träningen vi besökte var inriktad på att få spelarna att bli tryggare med bollen och instruktionerna var att inte slå bort den utan istället alltid spela sig ur situationerna.

Utvecklas hela tiden
– Vi måste anpassa vårt spel efter de spelare vi har. Men vi utvecklas hela tiden. En sak alla har gemensamt är att de hela tiden vill utvecklas. Under de här 100 dagarna har alla spelarna redan höjt sig rejält.

Precis som Roland Nilsson jobbar Pep mycket med att få spelarna att tro på sig själva. Han pekar återigen på historien och poängterar att den visar att allt är möjligt. Hur ofta är det inte att ett fåtal uppnått så mycket, frågar han retoriskt?
Tron på sin förmåga är grunden i all utveckling menar han.

– Det finns den här elefantteorin. Om du kedjar en elefant som baby, kan den inte rycka sig loss. Som vuxen försöker den inte ens. Den tror inte att den kan helt enkelt.

Fyra pass om dagen
Under försäsongen har det gnuggats försvarsspel i Halmstad. Ofta i långa pass. På ett träningsläger i Spanien överraskade han alla genom att hålla fyra pass om dagen.

– Det som slog mig när jag kom hit var att det finns verklig försvarstalang i den här truppen. När man pratar talang tänker många bara på anfall. Försvar  kräver lika mycket. Kolla på en sån som Baresi till exempel. Avståndsbedömning, förmågan att blockera och skära av, positionsspel. Vi har riktig försvarstalang här, men jag vill att de ska försvara med huvudet. Vi måste försvara så att vi kan skapa anfall.

Just anfall, bollinnehav och kortpassningsspel är väl det många förknippar med spansk fotboll. Men när man lyssnar på Pep slås man av hur mycket försvar han pratar. För honom är det naturligt.

–  Anfallet börjar när vi förlorar bollen, säger han och börjar peka på en tänkt skiss över en fotbollsplan. Det är vad vi gör när vi förlorar bollen som avgör var på planen vi kan ta tillbaka den och gå framåt igen. Försvarar du dig så att du vinner bollen högt uppe, är det lättare att anfalla. Men mot MFF lär vi inte vinna bollen högt uppe. De är så skickliga att de spelar sig ur pressen.

Var vill du då förlora bollen mot Malmö FF då?
– Helst inne i Malmös mål, skrattar han.

Hur tror du det kommer att kännas på måndag?
– Det kommer vara känslosamt. Det har varit mitt hem i en säsong. Tillsammans skapade vi något stort. Spelare, ledare, klubben, supporters, sponsorer alla tillsammans!

Trodde du att det skulle bli guld?
– Vet du vad? Innan jag tog jobbet satt jag och Roland på ett kaffe i Köpenhamn och det vi då pratade om hur vi skulle vinna titeln. Vi trodde redan då att vi skulle vinna. Det är det jag pratar om. Men jag kunde aldrig tro att det skulle kännas så mycket. Det finns en otrolig stämning i staden. Jag kommer alltid var en del av nummer 12.

Förra året var HBK ett av två lag som tog poäng på Swedbank Stadion när de klarade oavgjort. Det är historia nu. Men det märks på gänget i Halmstad att de gärna vill att den upprepar sig.


Text: Per Welinder

Ovanstående intervju är hämtad från Malmö FF:s matchtidning Avspark Vill du läsa mer så klicka på länken
Ladda ner Avspark Nr. 2 här.