andreas nilssons

minnespris

Ordenssällskapet FV, Fotbollföreningens Vänner, har beslutat att årligen dela ut ett pris, Andreas Nilssons minnespris. Huvudstyrelsen i FV har också bestämt att detta pris ska delas ut i samband med högtidlighållandet av MFF:s årsdag.

Andreas Nilsson var född 1910 och var cirka tre veckor äldre än Malmö FF. Han avled den 1 oktober 2011 i en ålder av 101 år och 9 månader. Andreas var en framstående spelare i MFF med 371 A-lagsmatcher och 168 mål. Han var med om att spela upp MFF i Allsvenskan två gånger, 1931 och 1934, efter den berömda diskningen.

Andreas Nilsson var även en mycket god FV-broder. Han kom till FV 1936 och stannade där fram till sin död 2011, alltså i 75 år. Vid sitt frånfälle testamenterade Andreas Nilsson en del av sin kvarlåtenskap till Malmö FF, Damklubben TT och FV.

Minnespriset

FV har beslutat att hedra Andreas Nilssons minne genom att årligen i samband med firandet av MFF:s årsdag dela ut Andreas Nilssons minnespris. För att kunna komma ifråga för priset ska följande villkor vara uppfyllda:

”Priset skall tilldelas en person som genom sin hängivenhet till Malmö FF:s värderingar med ett positivt uttryckssätt och med stor karaktärsfasthet alltid haft som ledstjärna att arbeta för klubben MFF:s bästa.”

Pristagare

2013 – Peter Åhlander
”Peter Åhlander tilldelas Andreas Nilssons minnespris 2013 för att han varit en avgörande kraft under uppbyggnaden av MFF support för 20 år sedan och har sedan dess varit en förebild för supportrarna, alltid med Malmö FF och dess supportrar som ledande drivkraft.”

2014 – Bengt Madsen
”Bengt Madsen tilldelas Andreas Nilssons minnespris 2014 för sitt livslånga engagemang i MFF från juniorlag 1 till att vara kraften bakom färdigställandet av Swedbank Stadion. Detta bland annat som grundare av bordtennissektionen i MFF samt ett mångårigt styrelsearbete som ledamot och ordförande. Bengt Madsen har alltid satt MFF:s bästa före sin egen person även om det i en del fall orsakat kontroverser med omgivningen.”

2015 – Staffan Tapper
”Staffan Tapper tilldelas Andreas Nilssons minnespris 2015 för hans sociala engagemang i MFF i samhället vars mål är att utnyttja den stora inneboende potential som finns i fotbollen som samlande kraft för ett bättre Malmö och därmed MFF. Staffan Tapper är den mellersta av tre generationer som spelat A-lagsfotboll i MFF och är även en förgrundsfigur för bevarandet av MFF:s historia genom att vara guide och ansvarig på rundvandringar på Swedbank stadion och genom sin bok om hövdingen Eric Persson – Stolt och stark.”

2016 – Erling Pålsson
”Erling Pålsson tilldelas Andreas Nilssons minnespris 2016 för hans entreprenörsanda genom sitt engagemang i MFF och dess styrelse. Erling Pålsson var en av initiativtagarna till MFF:s nätverk som bildades i anslutning till säsongen 2000 och som sedan MFF:s väg tillbaka till toppen av svensk fotboll varit en kraft för att skapa relationer med partnerföretagen och personer inom dessa. Erling Pålsson var också en drivande kraft i genomförandet och byggandet av Swedbank Stadion.”

2017 – Einar Malmborg
”Einar Malmborg tilldelas Andreas Nilssons minnespris 2017 för att under hela sitt liv varit MFF-idealen trogna och med ett 50-årigt medlemskap i MFF. Einar var en framstående handbollsspelare i MFF under många år. Einar har suttit i MFF:s styrelse under 25 år och var under lika många år helt ideellt en mycket populär och personlig speaker på Malmö Stadion. Einar har arbetat mycket i det tysta helt utan egen vinning och alltid med MFF:s bästa som riktmärke.”

2018 – Krister Kristensson
”Krister Kristensson tilldelas Andreas Nilssons minnespris 2018. Krister Kristensson kommer med stor sannolikhet att under all framtid vara den MFF:are som spelat flest A-lagsmatcher i klubben – 626 stycken. Detta alltid med en osedvanlig vinnarmentalitet med målet att alltid ”ta två poäng”. Krister var under många år även   lagkapten för A-laget och stod alltid upp för spelarna och klubben. Krister Kristensson har dessutom varit med i styrelsen i MFF under många år och alltid med MFF:s bästa som riktmärke.”

2019 – Markus Rosenberg
”Markus Rosenberg tilldelas Andreas Nilssons minnespris 2019 för sitt mångåriga engagemang som spelare och lagkapten i MFF. Trots en 10-årig mycket framgångsrik sejour i den europeiska fotbollen har han alltid varit noga med att alltid sätta MFF som den enda klubb i Sverige han vill representera. Markus Rosenberg har vid återkomsten till MFF gjort avgörande insatser i matcher i Champions League och Europa League vilket legat till grund för den sportsliga och ekonomiska stabilitet som präglar MFF av idag.”

2020 – Bo Larsson
”Bo Larsson tilldelas Andreas Nilssons minnespris 2020. Bo Larsson anses av många vara MFF:s bästa och mest framgångsrika spelare genom tiderna. Bo Larsson gjorde under sin karriär 546 matcher för MFF och totalt 289 mål. Hans lojalitet mot MFF och betydelse för lagets framgångar under 60- och 70-talet är otvetydig. Bo Larsson var dessutom tongivande i svenska landslaget och deltog i sammanlagt tre VM-turneringar.”

2021– Bo Malmquist
”Bo Malmquist tilldelas Andreas Nilssons minnespris 2021 för att han med ett genuint engagemang för Malmö FF alltid verkat för klubbens bästa. Bosse har varit verksam i MFF i 51 år, bland annat som handbollsspelare, ungdomsledare, styrelseledamot i damsektionen som han varit med och bildat, suttit i valberedningen och varit sekreterare i huvudstyrelsen. Bosse var även med och grundade MFF-museet där han också är en av guiderna. Bosse har varit mån om att värna MFF-historien och alltid visat stor lojalitet mot klubben.”

2022 – Camilla Neptune
”Camilla Neptune (fd Andersson) tilldelas Andreas Nilssons minnespris 2022 som meste MFF:aren på damsidan. Blott tolv år gammal debuterade hon i A-laget. Med sina 438 matcher, 138 mål och MFF:s första SM-guld 1986 var Camilla under många år en unik innermittfältare inom Malmö FF:s damsektion. 23 landskamper och ett EM guld 1984 finns också på meritlistan.”

2023 – Bertil ”Klumpen” Nilsson
Bertil ”Klumpen” Nilsson tilldelas Andreas Nilssons minnespris 2023 för hans engagemang och flerfacetterade prestationer i Malmö FF. Bertil är uppväxt i en MFF-familj med stora anor och debuterade redan som 17-åring i allsvenskan. Totalt blev det 342 matcher i den himmelsblå tröjan och ett SM-guld. Utöver det har Bertil verkat som tränare och ledare på olika nivåer i klubben, varit nära medarbetare till Bob Houghton och suttit i MFF:s valberedning. På meritlistan finns även sex spelade A-landskamper.

2024 – Gilbert Sabbah
”´Gilbert Sabbah tilldelas Andreas Nilssons minnespris 2024 för att han med ett genuint engagemang för Malmö FF alltid verkat för klubbens bästa. Gilbert har varit medlem i MFF i över 50 år. Genom ett mångårigt ideellt arbete har han bland annat varit behjälplig i samband med klubbens hemmamatcher. Gilbert missar sällan en A-lagsträning. Gilbert har genom sina insatser alltid visat ett stort hjärta och en stor lojalitet mot klubben.

huvudpartners

officiella partners