Andreas Georgson om transferfönstret

Publicerad 01 februari 2022 i Herr,Nyheter

Sportchef Georgson om transferfönstret i stort, Anel Ahmedhodzics kontraktsförlängning med Malmö FF, utlåningen till Bordeaux, köpoptionen och framtiden.

Andreas Georgson om:

Hur den internationella transfermånaden varit ur ett sportchefsperspektiv.

– Vi gick in i fönstret med lite osäkerhet kring hur marknaden skulle vara, hur mycket action kommer det att bli? Men ändå med en förväntan att det kanske inte blir så många spelare som lämnar oss. 

– Det var bilden när vi gick in i det och då hade vi också en tydlig strategi att sitta lite lugnt i båten. Först se hur vår trupp påverkas innan vi agerar för mycket i andra riktningen. 

Försäljningarna av Hugo Andersson till Randers, Amin Sarr till Heerenveen och om kontraktsförlängningen och utlåningen med köpoption av Anel Ahmedhodzic till Bordeaux.

 – Generellt kan man säga att det är viktigt att hålla i huvudet att sådana här affärer är större än bara exakt vad transfersumman landar på. Dels är det drömmarna och ambitionerna hos spelarna som man får ta med i bilden, men även saker kring vidareförsäljning. 

– Och i Anels fall, när det gällde ett lån, att vi fick den här unika chansen att förlänga hans avtal med ett år. Egentligen för att skydda Malmö FF och för att se till att om lånet inte blir som han och vi hoppas – att allting blir bra och han dominerar i franska ligan – så har inte vi hamnat i en sämre sits när vi kommer till sommaren. Det är ett otroligt tecken på Anels lojalitet och respekt för Malmö FF som vi så klart ska vara väldigt stolta över.

Att se tre spelare som gått den långa vägen skolats i föreningen lämna Malmö FF.

– Det är verkligen blandade känslor. Anel har ju varit här för alltid i stort sett. Han var faktiskt i väg och jag var med när vi rekryterade hem honom igen. Det är klart att det bygger upp relationer. Det är likadant med Amin som varit i Husie och Trelleborg och Hugo som kom till oss från Skurup, jag var med och tittade på dem i tidig ålder. Man skapar känslor och relationer som är mer än bara A-lagsspelaren i Malmö FF som ska säljas och på något sätt maxa de ekonomiska förutsättningarna. Det blir mycket mer av ett helhetsbeslut där man vill att det ska bli bra för dem, man vill att det ska bli bra för oss. Och blir ett av dem inte rätt får man vara beredd att säga ”Nej, detta är inte bra nog”.

– Alla tre var väldigt okej med det. I Amins fall var han beredd att, om det inte var rätt, stanna och satsa i Malmö. Och när vi kom till riktigt skarpt läge med det budet som vi faktiskt accepterade så valde Anel att förlänga sitt avtal ett år med oss. För att säkra upp MFF:s situation och att vi inte tar någon risk. Han och Mackan (Markus Rosenberg, Ahmedhodzics agent) var väldigt måna om att Malmö FF också ska gå starka ur det här. Det värmer mitt hjärta och det är parameter man kanske inte tänker på om man bara ser det utifrån.

Det svenska transferfönstrets fortsättning

 – Den nackdelen vi har på sommaren med att vi har det korta transferfönstret och vi kan vänta ut vår action, så har vi fördelen nu. Vi hade en förväntan att det kanske inte skulle bli så många spelare ut, då kunde vi sitta lugnt och se exakt vilka pusselbitar som eventuellt försvinner från pusslet. De här scenariorna har vi jobbat aktivt med ganska länge, men nu vet vi dem och då kan vi börja sätta rörelser i gång. 

– Hur ska vi bygga vidare? Vi har några lånespelare som är hemma, kan det vara att de fyller några av hålen som blir? Har några spelare tagit kliv i sin utveckling så de har närmat sig en plats där de kan leverera för oss regelbundet?

– Men det kan också vara att vi väljer att rekrytera spets utifrån som vi kanske känner att vi kanske tappat när två spelare lämnat oss. Det arbetet är i gång men nu har vi ännu tydligare klarhet i det, så nu utför vi det.

huvudpartners

officiella partners