Agon kommenterar uttagningen till U21-truppen

Publicerad 26 augusti 2009

Igår presenterade Tommy Söderberg och Jörgen Lennartsson den U21-trupp som ska representera Sverige i de två inledande EM-kvalmatcherna mot Montenegro (B) och Bulgarien (H) den 4:e respektive 9:e september.

Tre spelare från Malmö FF är uttagna i truppen för de två landskamperna: Agon Mehmeti, Guillermo Molins och Jiloan Hamad. Undertecknad fick en pratstund med Agon Mehmeti under tisdagsförmiddagen och samtalet rörde dels besvikelsen efter matchen mot Örgryte men framförallt det stundande EM-kvalet för U21-landslaget.

Vi började med att prata lite om motståndet i kvalet och kom snabbt överens om att vi båda saknade någon djupare kunskap om motståndarnas U21-landslag Montenegro, Bulgarien, Israel och Kazakstan. Agon räknar med tufft motstånd och långa bortaresor till platser han sannolikt inte spelat fotboll på förut. ”Det blir bara kul att resa med landslaget dock och matcher som de här ger rutin inför framtiden”.  

Förutsättningarna för att ta sig till U21 EM-slutspelet är tuffast tänkbara. Femlagsgruppen måste vinnas för att nå ett direktavgörande playoff mot en annan gruppvinnare. ”Visst är det en lång och svår väg till slutspelet men vi visade mot Danmark att vi är bra och att vi redan fungerar som ett lag trots att vi bara spelat en match ihop. Med ytterligare tid och matcher tillsammans kommer vi förhoppningsvis bli ännu bättre.”

I segermatchen mot Danmark (4-2) i augusti spelade både Guillermo Molins och Agon Mehmeti från start och Jiloan Hamad kom in som inhoppare. Agon tyckte själv att det gick bra i sin första U21-landskamp och även om han borde satt en av sina chanser så är han nöjd med sin insats. Agon berättar även att de mer ”rutinerade” U21-landslagspelarna bl.a. Guillermo Molins, Emir Bajrami, Erik Lund och Denni Avdic är duktiga på att hjälpa de nya spelarna att komma in i laget och känna sig välkomna.

Slutligen så enas vi kring att det ur mörkret från ÖIS-matchen ändå sågs en strimma ljus när våra ovan nämnda U21-landslagsmän kom in på plan i andra halvlek och skapade några vassa chanser mot Bengt Andersson i ÖIS-målet. Jag önskar lycka till inför derbyt mot HIF men även inför U21-landskamperna och säger på återhörande.

//Andreas Georgson